söndag 7 november 2021

Helgens predikan

Under pandemin har SLEF infört ett koncept med "helgens predikan" på Youtube. Jag har fått förmånen att medverka med denna helgs predikan med temat "De yttersta tingen".

7 kommentarer:

  1. De kommer predikningarna objudna in på min dator sedan någon tid. Jag har följt med din predikan och delar av en annan men jag ger mig inte tid till mycket annat än " hemläraren" just och ändå blir jag ganska upprörd fast Herren Jesus ber för de sina och med sina ordningar tämjer vilddjuret den fjärde världsrikets saker och tings farlighet för jordens skull för männniskans och naturens skull. Herren den ende Sanna Gud vare lov och tack i Jesu Namn! Ulrik

    SvaraRadera
  2. Tack för klara ord! Jesus sa till Simon Petrus: "Satan har bett att få sålla er som vete." Och han sa också: "Men ska Människosonen finna tron på jorden när han kommer?"

    Men på en punkt var du inte klar. Du nämner behovet av ett regelbundet andaktsliv, ja. Men Bibeln framställer församlingen och dess gudstjänst som helt central, inte bara det personliga andaktslivet och husandakten. Ett stort problem är om man inte har en trygg församling, där man litar på sin pastor, som inte samverkar med villolärarna, att församlingen erbjuder ett hem för hela livet: dop, konfirmation ända till begravningen, och naturligtvis den söndagliga gudstjänsten. Det är en rättighet för varje kristen, och avvikande från biskopens ord i dagens Kp finns det församlingar som inte bara blivit misslyckade försök. Huvudsaken är att där finns Guds rena ord, sedan sköter nog Kyrkans Herre om resten även om skaran inte är stor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ola. Som det ser ut idag är det nog folkkyrkan som får ta på sig ordet "misslyckad"... Men det blir så när man trampar Guds ord under fötterna.

      Men ja. Det är ett stort problem när man inte har någon trygg församling. Så som utvecklingen har varit här i Pedersöre de senaste åren (först sammanslagning, sedan ny "kyrkoherde") har allt fler börjat känna sig främmande för församlingen. Men det tar tid att landa i denna nya verklighet, för att inte tala om att sedan hitta nya sammanhang.

      Radera
  3. Om du inte misstycker delar jag här det offentliga inlägg som jag just publicerade på Facebook. Ta bort det om du anser det vara ett problem.

    ”Satan har begärt att få sålla er som vete. Men jag har bett för dig, att din tro inte ska ta slut.”

    Så sade Jesus till Simon Petrus när han förutsade hans förnekelse (Luk 22:31f). Samma onda kraft är verksam i dag, och det verkar gälla särskilt i lutherska kretsar som kallar sig bekännelsetrogna. Det är en splittringens och sållningens tid. Det är ett av tecknen på att Jesu återkomst är nära. Lukas ger oss ett annat Jesusord om detta (18:8): ”Men ska Människosonen finna tron på jorden när han kommer?”

    Den strid som har uppstått i Jakobstadsnejden med anledning av att en präst blivit avstängd från sitt ämbete för att han kommit till insikt om att det inte är rätt att samverka med kvinnliga präster är ett exempel på hur Satan är verksam med splittringens ande. Och då vill jag, för att inte orsaka missförstånd, säga att denna verksamhet inte beror på att en präst vänder tillbaka till Guds ord. Det är en glädje att se att det finns sådana som är villiga att betala priset för sin insikt. Det är också bra att man nu reagerar på kyrkoherdevalet, men det gäller att se upp med att inte göra frågan till könsdiskriminering. Det är viktigt att dra sig undan all gemenskap med falsk lära.

    Orsaken till att det uppstår söndring är att villfarelsen under en lång följd av år har tillåtits ta över i folkkyrkan. När ett samfund eller en organisation upphör att varna för och ta avstånd från falsk lära kan det upplevas som att det är lugnt: ”Allt står väl till.” Men det är ett bedrägligt lugn. Om ledarna inte ingriper och om man inte undervisar allt Guds ord somnar medlemskåren. Man blir likgiltig för samverkan med den falska läran.

    Så skedde redan för ett tjugotal år sedan i samma område. Den förening som då underlät att varna och stänga ut den falska läran står nu handfallen. Genom fortsatt samverkan med den forna medarbetaren som sedermera blivit en spjutspets i avfallet är kraften i Guds ords svärd borta.

    Citat ur Konkordieformeln, SD: De Antithesi 14: ”För att bevara den rena läran och bibehålla en fast grundad och Gud behaglig endräkt i kyrkan är det nödvändigt att icke blott rätt driva den rena sunda läran, utan även tillbakavisa dem, som motsäga den och lära annorlunda. 1 Tim. 3, Tit. 1. Ty trogna herdar böra, såsom Luther säger, dels föra sina får på bete och föda dem, dels skydda dem för ulvarna, så att de taga sig till vara för främmande röster, Joh. 10, och skilja det kostbara från det värdelösa, Jer. 15.”

    I människoögon är en kyrka stark om den har många medlemmar. Så är det inte i Guds ögon. Bibeln talar om ”den lilla hjorden”. Jesus talar om att han är med i en församling på två eller tre. Det är skäl att framhålla när många upplever att det viktigaste är att få delta i manifestationer med stora skaror. Den stora och mäktiga lovsången får vi vänta på tills vi står i den jublande skaran inför tronen. Salig är den som håller ut i prövningen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ola. Jag håller tills tor del med om vad du skriver. Det tredje sista stycket är dock lite missvisande. Någon överdriven handfallenhet ser åtminstone inte jag till, åtminstone inte högre grad än i andra sammanhang inom kyrkan. Någon fortsatt samverkan finns inte heller idag, och så har det nog varit en längre tid redan. Det man kan påpeka är att det kanske tog lite längre än det borde ha gjort att kapa banden till personen i fråga, men vi marscherar i olika takt och det kanske vi måste acceptera.

      Radera
    2. För drygt 30 år sedan utgavs "Råd och anvisningar till våra föreningsmedlemmar i en svår tid". Var har de funnits de senaste 25 åren? Hur många aktiva präster följer dessa råd? Hur mycket vägledning ges i dag? Hur många manliga präster samverkar man med, som själva står i full gemenskap med biskopen?

      Vi kan inte marschera i otakt med Bibelns klara bud.

      Radera
    3. Ola. Vad gäller häftet" Råd och anvisningar" så håller jag med. Det är en skrift som borde läsas.

      Radera