tisdag 7 maj 2024

Inför årets ESC

Ikväll börjar tävlingarna i ESC i Malmö. Det har varit mycket surr på förhand och krav på att Israel skulle uteslutas p.g.a. kriget mot Hamas och när så inte skedde krav på olika former av bojkott.

Jag ska nu genast säga att jag inte alls bryr mig i denna Pride-tillställning, men så som situationen nu är - och när Sverige valde att placera tävlingen i den kanske mesta antisemitiska staden i hela Europa - är det svårt att inte läsa nyheterna om vad som pågår. Vi ska komma ihåg att Säpo uppskattar att det finns ca 2000 våldsbenägna radikaliserade muslimer i Sverige, och en inte föraktfull del av dessa finns just i Malmö.

Det har spekulerats en hel del inför tävlingarna om risken för oroligheter och t.o.m. terrordåd, och även om det kommer att finnas mycket säkerhet på plats får man anta att risken för att något ska ske inte är liten. Ska vi säga som så: Om jag skulle vara en ESC-fantast skulle jag ändå inte på några villkor resa till Malmö för att delta i evenemanget. Nå, nu är jag som sagt inte det så detta var bara ett rent teoretiskt påpekande. Men ändå. Sannolikheten att något ska hända är, bedömer jag, större än att något inte händer. 

---

För övrigt såg jag en nyhet att en vänsterradikal journalist sagt upp sig från Yle för att Finland deltar i årets ESC. Detta då i protest mot att Israel får delta. Nå, det var ju bra att något gott ändå kom ur detta elände. Vi får hoppas att många andra av hans kollegor skulle göra på samma sätt!

 

2 kommentarer:

  1. Eller så gör man som Replotbördiga Johanna Ahlskog i en annan artikel på Yle, "– Jag håller mig långt ifrån all nyhetsrapportering och försöker att inte lyssna så mycket på spekulationer." ....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 23:06. Det är samma metod som de flesta människor använder i livet i stort, alltså. Och det går ju bra ända tills det inte gör det längre.

      Radera