torsdag 9 maj 2024

Inga sökande

Igår gick ansökningstiden till kyrkoherdetjänsten i Larsmo ut. Precis som i Pedersöre för en tid sedan kom det under den första rundan inga sökande till tjänsten. Nu blir det förstås en ny omgång, och då kanske någon som inte ville vara med i någon trängsel i ansökningsprocessen lämnar in sina papper. Kanske. Situationen har länge varit knepig när det gäller kyrkoherdetjänster i stiftets norra delar, och egentligen är detta inte alls förvånande. 

Som jag skrev i den senaste texten är det väckelserörelserna som under egentligen hela Borgå stifts existens har producerat präster och därmed också kyrkoherdar till stiftets tjänster. När detta ymnighetshorn nu har stängts är det som sagt inte alls förvånande att vi befinner oss i denna situation. T.ex. skulle vi som var de första som inte kunde få prästvigning nu vara i det karriärskedet att vi kunde söka kyrkoherdetjänster. Men eftersom dessa kyrkliga karriärer inte blev av finns det nu ett tomrum här, och det tvingas nu församlingarna lida för. Med biskoparnas och domkapitlets goda minne. 

Som jag skrev i den förra texten innebär prästvigningsstoppet också att väckelserörelsernas folk inte längre kan få präster som de kan ha förtroende för. Denna process, som är kantad av avfall, svek och löftesbrott, började med de första vigningarna av kvinnliga präster 1988 och har sedan utvecklats till den situation där vi befinner oss idag där det är helt omöjligt för en teolog som håller fast vid Bibelns syn på predikoämbetet i både ord och handling att få prästvigning. Bo-Göran Åstrand förklarade orsakerna till prästvigningsstoppet i gårdagens "Slaget efter tolv": "Såväl män som kvinnor i ämbetet ska kunna vara trygga på sin arbetsplats och veta att den kollega man möter är beredd att samarbeta med en fullt ut under alla omständigheter."

Ser du vad som har hänt här? Först gick vår kyrka mot det klara bibelordet och öppnade prästämbetet för kvinnor. Med löftet att också sådana som stod för den gamla ämbetssynen skulle få prästvigning (enligt den kläm som tillfogades beslutet). Sedan har denna kläm på ett oerhört svekfullt sätt helt enkelt bara försvunnit (utan beslut) och idag får inte teologer med den bibliska synen på ämbetet längre prästvigning eftersom de kvinnliga prästerna behöver få uppleva trygghet i sitt arbete. I klartext: De teologer som INTE är kallade till,prästämbetet av Kyrkans Herre ska skyddas och därför kan inte sådana teologer som ÄR kallade av Kyrkans Herre få prästvigning eftersom de väljer att lyda det som Kyrkans Herre har sagt i sitt ord. 

Det här är sannerligen inget lyckat koncept.

10 kommentarer:

  1. Du har helt rätt ! För att ge detta inlägg en första kommentar..

    SvaraRadera
  2. Och mitt i denna upplysta maskin tid så vet ingen att de försöker ännu mera än vad som lovligt är TY de söker upp dem som är födda under sådan de inte vet än att varningar för avfällighet ändå viktiga och sedan har de bråttom att låtsas. Ulrik

    SvaraRadera
  3. Och de hade börjat tro sig lista ut vad som lönar . Det lönar att varning medan man lever... TY vill alla tala vad som egentligen är förbjudet att vet annat de hade blivit varnade gån gånng

    SvaraRadera
  4. Anonym 1.58 och 02.01 skrivna av undertecknad visar hur jag som bodde i larsmo från 15.07 1992 , till sista augusti 1996 med tre månader på arbetslöshetsutbildning på utbildning nord i tornedalen 1994 då från sista augusti till 24 .10. Under tiden i larsmo var jag en månad intagen på ropsrnäs sjukhus h.1992 samt sant en månad ungefär i november 1995. Mina kommentarer ovan visar bara att tiden går fort TY jag är nu ännu så trött när jag skriver detta att det jag menar är bara en hänvisning till allt annat som jag under åren 2008 till nu textproducerat i bloggosfären. Jag hänvisar alltså till allt som jag predikat i bloggosfären vetande att det inte finns något speciellt i detta med larsmo . De har ju kyrkoherde kvar ända till september och den andliga debatten går vidare. Torsten Nils Ulrik f.d medlem i folkkyrkan,fd pastor i folkkyrkan men ännu har jag den tro som gavs så tidigt i medvetande att jag inte kommer att förneka Bibeln som fakta och Jesus Kristus som Herren jah Frälsaren som låter alla vittna om tron var och en efter tillstånd och förmåga. TY man blir trött ibland här I åbo oxå...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Några fördjupande reflektioner till Kristian. Jag kan nog hålla med dig att vigningsstoppet av gammaltroende teologer är en mycket central orsak på den brist på präster som vi möter i Norra svenska Österbotten. Inte bara bristen på kyrkoherdar alltså.

      Samtidigt bör vi komma ihåg, att på finskt håll är situationen den motsatta: Upp till 30 teologie magistrar kan konkurrera om en församlingspastorstjänst.

      Bakom kyrkoherdebristen finns flera orsaker. Bristande intresse för kyrkoherdetjänsten gäller nämligen hela landet bortsett vissa städer. En central orsak är arbetsbilden. Pappersarbetet med olika planer, styrningsdokument och ledningen av arbetslaget inklusive olika utvecklingssamtal har ökat markant under de 15 senaste åren. Redan på 1990-talet blev kravet på ett examen i församlingsledning en förutsättning till kyrkoherdeämbetet. Därtill finns det domstolsbeslut på att en kyrkoherde måste kunna samarbeta med alla präster oavsett kön. (Här har folkkyrkan faktiskt delegerat den slutliga lösningen av ämbetsfrågan till det jordiska rättsväsendet).

      Numera kan en kyrkoherde också bli avskedad från sin kyrkoherdetjänst, om man den formella behörigheten och teologiska anpassningsförmågan till trots missköter sin tjänst. Kraven som ställs för en kyrkoherde är på många sätt högre än för 30 år tillbaka och de administrativa kraven drabbar särskilt mindre församlingar. Tidigare var kyrkoherden i första hand en präst som också ansvarade för administrationen. Numera är kyrkoherden i en liten församling nästan som en VD och personalchef som också har andliga arbetsuppgifter.

      Situationen i Larsmo är på det sättet tragiskt, att vi har haft en teologiskt konservativ, aktiv och växande församling som dessutom har haft en arbetsam och omtyckt kyrkoherde. Vi får "B och C" hur vår Herre ska styra det hela!

      Radera
    2. Underskrift: Marko Sjöblom

      Radera
    3. Marko. Tack för dina reflektioner, som jag givetvis till fullo kan hålla med om. Liksom när det gäller det sista du skriver.

      Radera
    4. Minns att min skolsköterska
      i läroverket var
      hemma från Larsmo.
      En utomordentlig sådan och en fantastisk människa
      som hade att plåstra om oss elever i en skola med alltför stora klasser.
      På min gymnasieklass ex. var vi ett år 46 elever!
      Så Larsmo har en tradition av underbara människor.

      H-G

      Radera
    5. Laasmo är på gott och ont. Egentligen är jag nöjd att det står Larsmo på mitt kela kort. 112. Sjukhusperioderna under min tid var -92,-94,95,och nittiosex. Arbetslösheten tärde och medicinen förvirrade. Tack att jag fick leva och prästerna var vänliga men böönhuset och mötet var bäst.112

      Radera
  5. Testar om texten syns. Det är kyrkomötestider ; be och ropa och gråt inför Herren Herren för de rätta präster och lekmän och dragen ut i rättan tid om så det kommer..

    SvaraRadera