måndag 3 juni 2019

Faktabaserad politik?

Jag hade fel, hur konstigt det än låter. Antti Rinne fick ihop en regering, och de fem partierna klarade av att komma överens om ett regeringsprogram. Nå, jag lade ju faktiskt in en brasklapp och konstaterade att politik faktiskt är det möjligas konst. Vilket nu alltså är bevisat. Ännu en gång. Men jag misstänker nog ändå att det finns en del slitningar bakom den polerade ytan, och de kompromisser som alla (främst de gröna och V) har tvingats göra kommer nog, vill jag tro, att ännu göra sig påminda. Vi ska komma ihåg att både de gröna och V har en historia av att slänga fast dörren bakom sig med en högljudd smäll på vägen ut när de inte får som de vill. Så jag lever ännu på hoppet att det här bygget inte blir så långvarigt.

Givetvis finns det bra saker i regeringsprogrammet. Det behöver förstås sägas. Men det negativa överväger nog, är jag rädd. Eller kanske rättare sagt: Det finns några stora problem som överskuggar det positiva. Dessa problem kan lyftas fram mot bakgrund i det som sägs i programmets löftesdel under den fjärde punkten: "Vi förbinder oss till en faktabaserad politik ..." Det jag vill säga är alltså att dessa problem i regeringsprogrammet, tvärt emot vad den kommande regeringen lovar, INTE baserar sig på fakta.

Det mest avgörande problemet har förstås att göra med ekonomin. Utgifterna ökar med 1,2 miljarder och inkomsterna ökar med 0,7 miljarder. Glappet mellan utgifterna och inkomsterna anses överbyggas genom att sysselsättningsgraden ska öka till 75%. Detta samtidigt som många av de åtgärder som finns i regeringsprogrammet kommer att MOTVERKA en höjd sysselsättningsgrad. Det här brukar på finska kallas för "toivotaan, toivotaan-politik". Den kommande regeringen bygger alltså sin politik på hoppet att det blir så som de räknar med. Föga faktabaserat, om någon frågar mig.

Sedan har vi klimatåtgärderna. Bränsleaccisen höjs kraftigt och målet tycks vara att få de finländska hjulen att i allt högra grad gå på el i stället för på bensin och diesel. Detta trots att det inte finns några seriösa elektriska alternativ, särskilt inte i sådana prisklasser som gör att de skulle vara överkomliga för de breda befolkningslagren. Och framför allt trots att elbilarna har visat sig vara större klimatbovar än dieselbilarna – något som alla låtsas som att inte är fallet. Faktabaserat? Nej, verkligen inte.

Sist men inte minst ska den kommande regeringen också förnya den så kallade "translagen". Också här är regeringens avsikter på kollisionskurs med fakta. Faktum är nämligen att det finns män (XY) och så finns det kvinnor (XX). Sedan finns det en ytterst liten procent människor som faktiskt har ett kromosomfel vilket gör att de kunde tänkas vara målgrupp för en translag. Men när denna translag ska förnyas är det givetvis inte dessa som är i blickfånget. Nej, den nya translagen ska stiftas för att tillgodose människor som fått för sig att de "sitter fast" i fel kropp. Igen en gång: Detta är inte fakta. Detta är något helt annat, och jag har flera gånger påpekat att när det gäller något annat fall där en människas huvud kommer i konflikt med hennes kropp (t.ex. när hon fått för sig att hon är en katt) är det huvudet som behandlas. Denna nya translag kommer att cementera ett handlingsmönster som är fakta-, förnufts- och naturvidrigt.  

Men Antti Rinnes regering ska alltså bedriva faktabaserad politik. Jag tillåter mig själv att småle, som det brukar heta. Eller det skulle jag göra om det inte vore fråga om så allvarliga saker.


13 kommentarer:

  1. Det är bara en bråkdel av de stöd som berövats arbetsskadade, åldringar och invalider som för en kanske obefintlig tid återställer vad grymhögerosthyvlar hyvens och bästa bröder berövat dem. I övrigt är det yttersta tiden och ' förnuftet' i enlighet med det. Det skulle nog ha funnits arbetsplatser om inte vinstmaximeringen och det utländska ägande som bl euboch ' högern' ställde till med. Kristian kristiankristianKvad är det som lockar i fjärde tyskromerska riket. Jo maximal vinst och trampande av de fattiga, och sedeslösa idéer. Det är inte mot dig skrivet detta men du glömmer nog perspektiv iblanibdu också när det gäller industri och näringar och ekonomi. Själv har jag med stort lidande följt med hur ' arbetslösa' har det medan jag njöt arbetspension. Vad jag hade överlopps for till sjukhuskostnader tills man på kela gav hjälp,en oväntad sådan. Borde vi ha bristläger åt er eller är skuldtagningen vid hus och firmor plåga med vilken ni risar dem som inget har att betala lån med då de är svaga och vi fortfarande alla har vår utkomst av Samma Jordens Fader och världsekonomin system som ingen kritiserar så länge de själv har allt väl. Trans och moral sålde också kokomusar och andra pragmatiska långt före denna uppsättning flitiga intellektuella.😮

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ulrik. Utan en offentlig ekonomi i balans kan inte ett samhälle på lång sikt ta hand om de som behöver tas om hand. Den förra regeringen gjorde mycket för att få ekonomin i balans (om det som gjordes drabbade rätt eller fel kan man sedan givetvis diskutera). Detta regeringsprogram som nu presenterats är ett mycket större hot mot de hjälpbehövande än vad den förra regeringen var, även om det kanske ger tillfällig lättnad för många.

      Radera
    2. Balans? Det betyder schalom bl a. Vi har fått obalans av ett orättvist och obalanserat system. Börjande med alltför utvecklad teknik och materiella kostnader ljusår från det naturliga. Men ok i kort perspektiv så kan Mann säga att du ' har rätt. Problemet är att jag inte har ngt recept för att bättra världen. T ex Det som aktiebolagen fick redan före sipilä använde de till utdelning inte till nya investeringar vilket var tanken. Kanske ngra skapade jobb av sin pott.

      Radera
    3. Dessutom. Att förra regeringen syntes göra ngt var att man gick med i omoralssvängen med helgöppet, ölbutiker och den stora världsekonomin rullade som en välgödd sköka på ett blippstålblänkande världsvildjurs leviata. Inte kan annat än Guds Nåd frälsa mig heller. Jag har ju gått och handlat hur som helst själv och har inte haft kraft att söka arbete för att fly psykbataljonen.

      Radera
    4. Bra ser det i allafall inte ut med kommunernas ekonomi enligt denna nyhet i förrgår, https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/6f6834fb-10fd-44c2-bde7-8e695aeb9a9a

      E

      Radera
    5. E. Jag såg det där också. Låter mycket illa.

      Radera
    6. Det var ju frukten av förra regeringens politik och tidsandan( födslounderskott och åldrande befolkning,) säger jag utan att ha läst artikeln.

      Radera
  2. Borde man igen ge tvångsinternering åt dem som super spelar och knarkar och har sönder saker tills deras skuld är så stor och slughet så svinsk att de ligger det system till last som skall ta hand om de svaga. Endel av dessa fräcka slösare har nog bättrat sina vanor vid insiktensstund. Men för det mesta gör de som narcissister ; de tar vad de vill och föraktar hederliga och ngt så när moraliska och kanske kristna att de gör vad de vill. Allt och alla är ju det vad tjuven vill ha. Och nu när tobakspriset höjs, en sak som är som upplagd för att få igång svarthandel medan vi hederliga står med mediciner som fjärde benet i mental hälsas balans då medicinerna kan göra allt för dåsig och dåsig i knoppen och sinnet och så skall vi betala för tvångsvårdtvångsvårdtvåhuvudlösa summor med tanke på små inkomster. Nå jag är jävig i tobaksfrågan

    SvaraRadera
  3. En som kör myki bil: 200 euro mer i året i utgifter. En rökare: 600 euro mera utgifter i året. Hur ventilerar ni er förundran vid skillnaden på skiljsmässa äktenskapsbrott och en fridsamrökare som inte slåss eller tigger andras tobak och partners

    SvaraRadera
  4. Fakta är att mentalsjukhusdag är hälften billigare än kroppsjukhusdag. Jag har gjort grundligt och noggrant avvägt vårdtestamente. Undrar om jag ändrar mig när smärtor och sår börjar tränga. I Guds händer är vi befallna. Den som lever får se.

    SvaraRadera
  5. Utrikespolitiken om försvarspolitiken är en glädje att gammal formulering kommit igen. Att i praktiken klara det i dag, redan finns detaljuppgifter att förtaga, för nog oss alla länder till uppenbarelseboken om de tre veropen och det andraveropet är ' tredje' världskriget. Kort sagt jag fruktar att det är så nära att de nödlidande hellre bör söka omvändelse med oss andra som dagligen ångrar och ber Gud och medmänniskor om förlåtelse där vi brutit

    SvaraRadera
  6. Alltså vad gjorde den förra regeringen för att få ekonomin i balanns och vad gör denna regering som motverkar ekonomisk tillväxt? Jag ser bara en fördel med den förra regeringen framom denna och det är att man inte hade någon aktiv klimatpolitik med höjda bränsleskatter. Denna regering drar även på sig onödiga utgifter i form av förlängd läroplikt. Man skulle ha kunnat nöja sig med att bekosta studiematerielet i gymnasiet.

    Den förra regeringen höll på med att sparka på de som har det sämst. De hade ungefär samma motivering som Kristian har. Får vi inte sparka på er blir det ännu värre för er. Så låter alltid högern. Genom att göra försämringar för er så hindrar vi ytterligare försämringar. Så går det på och ytterligare försämringarna kommer på nytt och på nytt.
    Aktivitetsmodellen har nu skrotats. Bra så. Den sparade inga egentliga pengar och den skapade inga jobb heller. Det var signalpolitik för hela slanten. Man var ute efter att skuldbelägga de som är arbetslösa. Förvånansvärt många i Finland stöder tillväxten av en ny fattigarbetsklass. Det var sådana åtgärder den förra regeringen sysslade med då de ”ökade” sysselsättningen. Under Sipilä ökade antalet utkomststödsbidragstagare i Finland, samtidigt som sysselsättningen ”ökade” under kulmen av en högkonjunktur. Vad var det för jobb som skapades egentligen?

    Det finns mycket trams i denna regering också. Fördelen är ändå att man ser en del medmänsklighet hos denna regering. Klimatperspektivet kan bli ödesdigert.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Patrik. Medmänsklighet är aldrig fel, och ja, jag håller med om att mycket som regeringen Sipilä gjorde inte var bra. Men problemet med det nya regeringsprogrammet är att det inte har balans mellan inkomster och utgifter. Glappet dem emellan består av förhoppningar om en ökad sysselsättning. Toivotaan-toivotaan-politik, alltså. Vi kan ju hoppas att det skulle lyckas, det skulle ju vara bra för alla. (Utom för Samlingspartiet.)

      Sedan finns det nog andra minor i regeringsprogrammet än klimatpolitiken, även om jag håller med dig om att den kan bli ödesdiger. T.ex. finns det en, i och för sig mycket flummig, skrivning gällande djurskyddsförordningen som i värsta fall (de gröna och V sitter i regeringen, så det finns en risk att det värsta fallet realiseras) som kan bli ödesdiger för pälsdjursnäringen och 10 000 jobb.

      Radera