onsdag 12 juni 2019

Om att skjuta budbäraren

En gammal sanning är att man inte ska skjuta budbäraren när denne kommer med dåliga nyheter. Denna gamla sanning tycks idag vara satt på undantag, åtminstone i Frankrike.

Jag vill börja med att säga att jag inte gillar Front National, och jag gillar heller inte Marine Le Pen. Det finns helt enkelt för mycket i garderoben där, om vi säger så. Men dagens nyhet på Iltalehti om att Le Pen riskerar tre års fängelse för att ha spridit våldsamma ISIS-avrättningsbilder lämnar nog en massa frågor obesvarade. Hon anklagas för uppvigling till terrorism samt för att ha spridit meddelanden som "allvarligt skadar människovärdet". Detta alltså för att hon spridit tre bilder på ISIS grymheter. Nyheten berättar också att detta spridande ledde till att en domstol i höstas beordrade henne till psykiska undersökningar.

Här skjuter man budbäraren. Jag kan inte se att detta handlar om något annat. Hur kan det vara "uppvigling till terrorism" att visa hur grym denna terroristorganisation är/var? Jag förstår det stötande i att sprida dessa grymma bilder, speciellt som det gick att identifiera offren, men den som sprider en dylik bild skadar inte människovärdet. Att bete sig som ISIS gjorde däremot, det skadar verkligen människovärdet.

Jag kan inte låta bli att dra en parallell till diskussionen om abortlagstiftningen som rasar på sina håll just nu. Det finns grymma bilder som visar vad en abort är och vad den gör med det lilla barnet. Jag skulle givetvis tänka mig för både en och två gånger innan jag publicerade en sådan bild här på bloggen, men jag kan gott förstå sådana som väljer att göra det. Ibland kan det vara nödvändigt att ruska om en sovande mänsklighet genom att visa verkligheten i all sin hemskhet. Innebär det i så fall att den som publicerar en sådan bild uppviglar till mord? (Abort är ju mord i ordets rätta betydelse.) Eller att den som publicerar en sådan bild "allvarligt skadar människovärdet"? Givetvis inte. Det är aborten i sig som gör det. Eller i Le Pens fall: De grymma avrättningarna.

Vår kultur har gått sönder. Speciellt i sitt krypande för islam. Jag kan inte se att det finns någon annan förklaring till varför det franska rättssystemet på detta sätt väljer att skjuta budbäraren i stället för att sätta skulden där skulden hör hemma.      

14 kommentarer:

  1. En intressant lördagsintervju på swebbtv med Ole Dammegård, https://www.youtube.com/watch?v=6zHIUnA71Vk , den är lång men tar Bl.a upp Palmemordet och censur på TV4 redan för 20år sedan. Finns också en andra del med Dammegård från 8/6 där han tar upp "Christchurch"... Kanske är det dethär som kallas konspirationsteorier men på något sätt ska denna jord gå under för det är säkert och förutsagt !

    SvaraRadera
    Svar
    1. https://www.newsner.com/nyheter/robert-gustafsson-ar-overtygad-palmemordet-var-ett-bestallningsjobb-vet-att-polisen-ar-inblandad/

      Radera
  2. Dagens Vasablad var en bedrövelse att läsa, ett helt uppslag om könsbyte, flera sidor om pride och byklinor... Det enda vettiga som fanns att läsa var en insändare av Mårten Streng !

    E

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men du valde att läsa ändå, eller hur? Sedan tog du dig tid att skriva dumheter här.

      Radera
    2. Anonym 10:02. Inte behöver man läsa bara för att man ser vad de skriver om. I Pridetider går det tydligen inte att låta bli att skriva artikel efter artikel om detta. Och nej, det var inga dumheter "E" skrev. Mårtens insändare är bra.

      Radera
    3. Tja... Det är ju människor som Du och Mårten som hela tiden håller ämnet aktuellt. Det är ju ni själva som hela tiden attackera ämnet både i media och här på internet. Människor som Ni har nog gjort mer för att ge hbt rörelsen synlighet, än vad t.ex Seta har gjort. T.ex du själv håller ju liv i ämnet varje vecka här på bloggen.

      Radera
    4. Anonym 14:08. Nå, det är inte jag som arrangerar Pride, och inte är det heller jag som ger ut Vbl. Så jag vill ju nog hävda att det du påstår inte riktigt håller streck. Sedan får jag tacka för omdömet du ger! Men tyvärr tror jag nog att du övervärderar min blogg en aning.

      Radera
    5. @Anonym13 juni 2019 10:02 Du kan vara helt säker på att jag INTE läste smörjan som serverades !

      E

      Radera
    6. Men 21:24 kunde tydligen utan att läsa veta vad det var för smörja? Helt fantastiskt! :D

      Det är så underhållande att läsa hur många dyrkar den bild de har av sin egen moral, och tror den är så mycket högrestående än andras. Verkligheten är tyvärr den att vad dessa personer gör konkret för "den höga moralen" är obefintligt. Världen blir inte bättre av att man proklamerar hurdan människa man hoppas man skulle kunna bli.

      d

      Radera
    7. d. Nej, inte är det alls fantastiskt. Om man har följt med några år inför olika Pride-jippon så vet man nog vad som skrivs i de där artiklarna. Sedan pratar du om saker som du inget vet om när du kommer in på moralen. Om du verkligen vill veta hur det är med den saken har jag ett förslag: Jag kommer att predika om ungefär det du skriver (helt galet) om i kommentaren ovan på midsommarsamlingen i Småbönders i Terjärv nästa fredag. Det är Drive-in-möte, så man behöver inte gå in i bönehuset ens. Välkommen med!

      Radera
    8. Helt fantastiskt är också det vad du vet om vad jag vet om moral.

      Jag vet redan hur omdömeslöst du kommer att predika så jag behöver inte komma och lyssna.

      d

      Radera
    9. d. Jag pratar inte om vad du vet om moral överlag. Bara om vad du menar dig veta om de kristnas/vår moral. Alltså det du skrev i din kommentar 18:33.

      Sedan är det du ger uttryck för i den andra meningen SÅ typiskt för sådana som förkastar den kristna tron. De menar sig veta. Och så bryr de sig inte om att ta reda på. När man beter sig så kanske man inte skulle vara så snar att ha åsikter om allt möjligt...

      Radera
  3. https://svenska.yle.fi/artikel/2019/06/10/polisgrupp-som-avslojar-manniskohandel-och-gangbrottslighet-laggs-ner-hallickar
    "next year freedom", säger ALLT om vart vi är på väg...

    E

    SvaraRadera
  4. http://www.lhpk.fi/sv/vagen-sanningen-och-livet/

    E

    SvaraRadera