tisdag 4 juni 2019

När idiotin får styra

Ja, jag är klimatskeptiker. Men jag har ändå inget emot att vi så småningom överger de fossila bränslena. Redan när jag var liten skrämde Barnjournalen oss med att tala om att oljan kommer att ta slut inom trettio år, eller vad de nu sade. Kanske det var ännu mindre än trettio år. Men nu har över trettio år gått, och ännu finns det olja. Men i vilket fall som helst kan det nog vara både miljövänligt (i bästa fall) och indikera en viss framförhållning att fasa ut oljeanvändningen. Men det viktiga här är att detta görs på rätt sätt. Först kommer de nya innovationerna, sedan tar vi bort oljan och de andra fossila energikällorna. Inte tvärtom. För då blir det kris. Men när idiotin får styra går det just så här - då blir det kris. 

I Sverige har idiotin fått styra. (Ursäkta alla svenska läsare!) Jag misstänker starkt att den nya regeringen här i Finland kommer att gå på samma linje. Men nu var det alltså Sverige det skulle handla om. SvD och SR rapporterar om att det håller på att bli elbrist i Sverige, speciellt i södra Sverige. Varför det? Jo för att regeringen har chockhöjt klimatskatten på el som är producerad på fel sätt. Detta har lett till att EON har beslutat att stänga ner elproducerande kraftverk som de bedömer inte längre kommer att vara lönsamma. När dessutom allt mer av trafiken och uppvärmningen ska ske med el riskerar Stockholmsområdet att få stora problem med elnätet. Kapaciteten räcker helt enkelt inte till.

Det är fullständig idioti att bete sig på detta sätt. Räkningen för samhället kommer att bli enorm. Bara bristerna i nätkapaciteten beräknas kunna komma att orsaka förluster för samhället på 150 miljarder kronor. Till det kommer sedan de kostnader som genereras av att företag inte kan expandera, och i värsta fall stänga ner och flytta produktionen till andra länder där idiotin inte får styra på samma sätt. T.ex. har brödtillverkaren Pågen tvingats lägga en utvidgning av sin fabrik i Malmö på is eftersom elbolaget inte kan garantera att de skulle få all den el de skulle behöva för att driva den förstorade fabriken. Detta fick Pågens vd Anders Carlson Jerndal att tala om Sverige som ett U-land. Det kan mycket väl hända att han där talade mera sant än han vet om. Med dylik idioti härskande i maktens korridorer kommer Sverige, och många andra länder, att krascha rent ekonomiskt. Men kanske det ännu inte är för sent att lägga om kursen?

5 kommentarer:

  1. Du verkar ha rätt. Kriget kommer att utrota så mycket folk att det finns utrymme för självhushållning och många små kommuniteter som verkligen får känna vad nöd är. Beroendet har eskalerat och elskörheten gör att vi är i nöd direkt och i katastrof efter ett dygn. Det låter roligt att du skriver som världens babel sku få fortsätta stödda av fallenheten ha normal utveckling. Nej Herrens svärd skall hugga åt höger och vänster och vi skall bli varse Vem Herren Herren är.Amen Amen Amen.

    SvaraRadera
  2. Varför alls överge olja som energikälla, det är ju dessutom förnybar energi !? Denna nyhet är ju redan fem år gammal, detta sätt att producera olja borde ju redan vara verklighet, men vem vet, kanske det redan förhåller sig så ? https://genesis.nu/nyheter/ny-teknik-fran-alger-till-olja-inom-en-timme/

    E

    SvaraRadera
  3. Men snälla lilla gnälliga Kristian. Om du har lösningen på alla världens problem, varför gör du inget då?

    Att sitta och kalla alla andra för idioter och allt möjligt annat elakt som du har kallat folk för här på dina sidor, gör ju inget annat än att ge dig en massa ovänner och få folket att inse att du själv trots allt är den största idioten av alla.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lösningen var att inte chockhöja klimatskatter så att elproducenter lägger ner. Tycker du Kristian skall sänka klimatskatterna?

      Radera
    2. Anonym 09:50. Jag aktade mig noga för att kalla någon för idiot, även om det kanske skulle ha varit på sin plats. Jag pratar inte i första hand om människor, utan om fenomen. Men den skillnaden vill du kanske inte se? I övrigt ansluter jag mig till det som Patrik skriver.

      Radera