måndag 24 juni 2019

Kyrkan och Pride

Idag började Helsingfors Pride-vecka, om någon till äventyrs hade missat det. Nu är det ju förstås så att vår mainstreammedia inte låter oss missa det, så alla som har rört sig lite på olika nyhetssajter har säkert hört om det. Alla har säkert också hört om Päivi Räsänens kritik mot det att den lutherska kyrkan deltar som medarrangör i årets Pridevecka. (Pride är för övrigt engelska. På svenska torde arrangörerna översätta ordet med "stolthet", men i kyrkliga sammanhang översätts "Pride" med "högmod" och i den katolska kyrkan är detta en av de så kallade "dödssynderna".)

Nu ska jag säga något som ju är självklart, och som både Pride-arrangörerna och ärkebiskop Luoma sade i sitt svar på Räsänens öppna brev: Kyrkan ska välkomna alla. Också regnbågsfolket. Kyrkans budskap om syndernas förlåtelse är till för alla människor. Därför är det, eller borde det åtminstone vara, en bra sak att kyrkan för det första FÅR vara med i Pride och för det andra att kyrkan är med och arrangerar Pride. Som sagt är kyrkans budskap till för alla människor. Alla människor behöver få höra en rak lagförkunnelse och därmed bringas till syndanöd och omvändelse. Alla människor som har fått se sin synd i all dess förfärlighet och fått nöd över den behöver också få höra om frälsaren Jesus Kristus och om syndernas förlåtelse. Detta budskap är till för alla människor. För mig, för dig och för alla. Också för regnbågsfolket.

Därför är det bra att kyrkan har fått insteg i Pride-sammanhangen. Det är säkert inte roligt att stå där och förkunna Guds heliga lag och vad Guds ord säger om sexuella synder, men just på Pride borde det ju finnas en viss klangbotten för detta budskap. Om vi säger det så. Men med detta sagt: Jag är verkligen glad att denna uppgift inte faller på mig. Jag kan tänka mig att det kan bli nästan otrevligt när kyrkans tjänare står där och förkunnar vad Gud anser om utlevd homosexualitet och annan promiskuitet. Men det är fint att det finns sådana som är beredda att göra detta.

Nå. Det här är förstås inte vad som kommer att ske. Det här är vad som skulle ske om vår kyrka skulle vara en riktig kyrka. Men som det nu är leker vi bara kyrka. Det innebär att kyrkans tjänare, i stället för att förkunna Guds lag och Guds nåd i Kristus, kommer att stå där som reklampelare för MTD-religionen och välsigna synden och bedra de människor som ser dem stå där och samtidigt dra en fruktansvärd dom över sitt eget huvud. Om vår kyrka skulle vara en riktig kyrka skulle dessa präster (och biskopar?) omedelbart avkragas och tvingas bort från sina tjänster. Men som sagt kommer inte det att ske. För i stället för att ta uppdraget från Herren på allvar och gå in för att vara ljus och salt i en ruttnande värld leker vi bara kyrka.

Högmod och skam. Det är vad detta är. Och eftersom kyrkan står som medarrangör för detta spektakel och inte ryter till och talar Guds ord vidlåder denna skam oss alla som står kvar som medlemmar i denna avfallna kyrka. Det är för bedrövligt. Men vi får väl bära (också denna) skam och bita ihop och vänta på bättre tider.   

25 kommentarer:

  1. Militärpolitiskt-tekniskt torde färgen vara Orange!!!! Men Allsmäktige Gud är Tålmodig och Mild men om man spelar fan på de egenskaperna som man gör så kommer slutet för enskilda; både troende eller avfälliga när man minst anar det. För oss som tror och låter Jesu Ord avtvå synden kommer slutet alltid att bli lycka. De andra får se att allt de trodde på avguderi och girighet själviskhet och djävulens lögner. Men då är ångern för sen....

    SvaraRadera
  2. Tänk Kristian om det inte bara är skam. Tänk om det är förtappelse att inte skydda stoftet när de ju är tusenfalt varnade och framhärdar. Katolska kyrkan vände sig mot Andens arbetet genom Luther och mördade flitigt; nu är de vanligaste barnaskändarna bland stora samfund. Det ligger ngt naivt att hindra separatism på basen av vad ngra i väckelsernas begynnelse sade; som inte kunde förutse detta snedvridna avfällighetssammelsurium. Lutheranerna och andra kyrkor bygger kyrkohus. Jesus botade till kropp själ och ande. Och t o m luther talade om Gudstjänst möjligheten varsomhelst som ju snedvreds lite i sovjet. Hjärtat Gudstjänst för dessa tider. Men nog är jag tacksam för dem som ordnar och bygger men det är människorna som är kyrkan och dem skicka man flitigt till paradis i sovjet och katolicism och allmän ogudaktigheten viljas välde.

    SvaraRadera
  3. Skudda stoftet säger jag åt skrivprogrammetsk. Idioti och traditionsdödande följer med it.

    SvaraRadera
  4. Bra skrivet ! Håller helt med. Kanske hade jag hittat ett bättre inlägg att kommentera under än detta men från en sak till en annan, Yles sommarpratare, du skrev ngt om detta tidigare. Bläddrade just på Yle och fann detta, https://svenska.yle.fi/artikel/2019/06/24/kompositoren-thomas-enroth-jag-tappade-nastan-min-tro-nar-jag-jobbade-inom-kyrkan#comments, har inte lyssnat till detta och tänker inte heller göra det, denna mening i artikeln får mig att "slå bakut" -"Han berättar också om hur han träffade sin 14 år äldre hustru, sångerskan Heléne Nyberg, då tvåbarnsmamma och gift med en av Enroths bästa vänner.".....

    E

    SvaraRadera
    Svar
    1. E. Ja, artikeln är sorglig. Men den rimmar säkert bra med det budskap om den kristna tron SvY vill förmedla.

      Radera
  5. Vilket trams och det bevisar tydligt att Kristian inte är ut för att sprida något gott kristligt kärleksbudskap. Om man bygger hela sin text på sina egna personliga åsikter och känslor, så då handlar det om populism.

    När Det Globala Regnbågsfolket går ut i parad med det goda kärleksbudskapet och klär sig i det goda ljusets (Guds ljus) alla färger, så sitter mörkrets änglar i sina svarta hål och morrar av förakt och avundsjuka. Ja, även Satanisterna använder ju Bibeln som källa för sin onda religion där man bygger gränser och hat mot sina medmänniskor...



    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 09:44. Det du skriver i början av din andra mening är sant. (Men jag vet inte om det är populism. Snarare kanske flum...) Men det jag skriver här bygger inte på "personliga åsikter och känslor". Det bygger nog på något, men kanske du vill försöka gissa en gång till vad det är?

      Sedan angående det andra stycket: Jag vet inte om man ska skratta eller gråta, men eftersom det är trevligare att skratta väljer jag att försöka göra det.

      Radera
    2. Kristian Nyman26 juni 2019 05:39

      Hånskratt var ju liksom förväntat. Tårar hade visat att du förstått ditt misstag.

      2 Timotheosbrevet 2

      "Och en Herrens tjänare bör icke strida, utan vara mild mot alla, väl skickad att undervisa, tålig när han får lida. Han bör med saktmod tillrättavisa de motspänstiga, i hopp att Gud till äventyrs skall förläna dem bättring, så att de komma till kunskap om sanningen, och i hopp att de så skola bliva nyktra och därigenom befrias ur djävulens snara; ty av honom äro de fångade, så att de göra hans vilja".

      1 Johannesbrevet 4

      "Mina älskade, låtom oss älska varandra; ty kärleken är av Gud, och var och en som älskar, han är född av Gud och känner Gud. Den som icke älskar, han har icke lärt känna Gud, ty Gud är kärleken".

      Radera
    3. Men Kristian har ju tillrättavisat med saktmod!! De här gängen förkastar Sanningen så totalt att t o m det senaste av K var bra. Är du Guds Lags och evangeliums advokat eller är din kärlek styggelseflum? Lag och Evangelium är Kärleken att de som ångrar och vill bryta med synden genom Nåd och praktisk handling kan ev få tro. De övriga skall tänka över vad Frälsande kärlek Är. Syndare älskar synden och upphöjer den och har alltså syndarekärlek. Frälsta älskar Guds Lag i all svaghet men vill inte låta synden regera sitt liv utan har Gudstjänst där hopp och tro och ett liv helgat av Rätt Nåd får råda.

      Radera
    4. Dessutom anonym .lägg märke till ordet: " försöka" i Kristians txt. Jag har märkt att vi många lämnar bort ord som är viktiga och bara tar fram en tolkning baserad på halvläsning grundad på eget sinnesviljat att hitta ngt ont. Anonym! Är äktenskapsbrott och homosexgärning synd???

      Radera
    5. Ulrik Fagerholm26 juni 2019 11:52

      Du blandar ihop saker. Äktenskapsbrott är en synd eftersom man gör ont mot sin partner. Det samma gäller både homo och heterosexuella. Homosexgärning är inte en synd om man är singel och båda är intresserade av varandra.

      Radera
    6. Var står det så i Skriften; den Heliga Skrift?

      Radera
    7. Ulrik Fagerholm26 juni 2019 13:17

      När det gäller Äktenskapsbrott, så vet du nog vad som står där, men ändå frågar du av mig?

      När det gäller Homo eller Heterosexualitet, gör Bibeln ingen skillnad, eftersom det inte finns någon skillnad. Sexualitet är en egenskap hos människan! Vissa försöker hitta en skillnad och när dom inget hittar, använder dom sin livliga fantasi för att anpassa Bibeln till sin egen åsikt. Gillar man inte homosexuella, så skapar man en ond bild av homosexuella. Man har då ingen grund för det i Bibeln. Kärleksbudskapet gäller Alla människor!

      Radera
    8. Anonym 10:19.

      2Tim. 4:1-5

      Jag uppmanar dig allvarligt vid Gud och Kristus Jesus, som skall döma levande och döda, och inför hans uppenbarelse och hans rike: predika ordet, träd fram i tid och otid, bestraffa, tillrättavisa och förmana, med allt tålamod och all undervisning. Ty det skall komma en tid då människor inte längre skall stå ut med den sunda läran, utan efter sina egna begär skall de samla åt sig mängder av lärare, allteftersom det kliar dem i öronen. De vägrar att lyssna till sanningen och vänder sig till myter.Men var du sund och förnuftig i allt, bär ditt lidande, utför en evangelists gärning och fullgör din tjänst.

      Radera
    9. Anonym 15:43. "När det gäller Homo eller Heterosexualitet, gör Bibeln ingen skillnad, eftersom det inte finns någon skillnad."

      På tal om livlig fantasi! :) :) :)

      Som Ulrik sa: Var står det du hävdar i Bibeln?

      Radera
    10. Lagen säger att om en man ligger med en man som man ligger med en kvinna så gör de en styggelse. Du ska ha bort sådant från ditt folk. Samma gäller äktenskapsbrott. Den praktiska domen är densamma. Och så har vi otaliga texter i Nya Testamentet där homogärningen och en massa andra egenskaper av ondo präglar de avfälliga som Romarbrevet kap 1 berättar. Nya Testamentet säger till de troende: " sådana var ju npgranav er men ni har låtit två er rena" " ha inte mera del i sådant". För vem som helst som frestas att omskriva vad Gud gav apostlarna att räkna upp som synd att sluta med så är det de som är lösaktighetens fariseerfoch skriftlärde. Ve eder sade Jesus om fariséer och skriftlärde som omskrev Lagen för egna syften. Vanliga singlar som lever i sexuellt förhållande nu och då och inte bryr sig om ånger och att veta att om en singel och en annan singel förför varandra är de skyldiga att ingå äktenskap utan rätt att skilja sig så länge de lever. Troligen är det mest bland rensinnade kommuniteten som detta är möjligt att följa. Har man börjat otukta runt så brukar det bli en ovana. Så om ni vill ha ett lyckligt liv. Äktenskapsamlevnad är värd att vänta på. Om man är osäker på känslorna eller vill bedra lättrogna så vet att om Gud vill är Han en hämnare över allas gärningar. Och har man så fallit att det blir äktenskap må man förbli i församlingarna och be Gud om Nåd varje stund och dag och söndag; då snålar han inte med lycka i livets mödor. Gäller både kvinna och man. Må Gud själv hindra att dessa ord missbrukas av sådana som har tillsvidare fåfäng väntan på den enda och ende vännen i kommande äktenskap. Värt att vänta på är ett djupt ord. Hör hur de vörldsliga klagar. I princip följde jag själv Bibelns Ord framförallt att lyssna till bruden och också i ständig bön om förlåtelse hos Gud som hatar skiljsmässa och ändå är jag skild idag. Jorderikes Gud som vet vad som krävs bland de mesiga lagar efter upplysningen( uta vilka vi alla idag sku va döda) att utrannsaka var felet är och ta itu med det ty mina " paranoijor" är ej godtagbar orsak till skiljsmässa men om man inte kan samsas så bör man bo åtskiljs åtminstone. För jag är så dum att jag inte vågar tro på allt som jag blir sagd ty även jag har svårt att tro att all vad vi hörhörgi sinnet vore sant som Guds Ord. Så därför är jag som frånskild " bunden" av löftesordet vid vigningen. Lepo.

      Radera
    11. Anonym 16.01. Romarbrev kap 1 och 2. Johannes uppenbarelse 22 kapitlet. Judas brev och breven som Petrus skrev talar tillräckligt både Goda löften och hotelselöften.... Bibeln är rik på tröst bara man vet att vilja bryta eller sluta med synden genom Att lyssna läsa höra och be Rätt Lagenådspredikan tills man får tro. Det fick man förr i kyrka och väckelse

      Radera
    12. Anonym26 juni 2019 16:01

      Eftersom du uppenbart har rikliga erfarenheter av både det ena och det andra, så kan du ju upplysa oss alla andra som inte är så erfarna om skillnaderna!

      Eller, kanske du bara trollar...

      Radera
    13. Anonym 16.01. Sorry, mina ögon svek så jag läste analyserade fel. Men vi fick ju in Bibeltips i två omgångar så här.....

      Radera
    14. Samt första Korintierbrevet kap 6 verserna 9 och 10. Genom bekännelse och vilja att sluta med dessa synder och styggelser får man där Guds Ord ( rätt) predikas ta emot förlåtelsens glada budskap eller som man säger evangeliet i Jesu Namn. Och så stiger man upp om än man stundom fölle....

      Radera
  6. Mene mene tekel u-farsin.

    /odd

    SvaraRadera
    Svar
    1. Odd. https://beta.oikeamedia.com/o1-112635

      Radera
    2. Anonym25 juni 2019 22:03

      Gillar inte ditt sätt att mystifiera.

      Konung Belsassar hade sålt sin själ till ondskan för att få leva ett liv i överflöd. Texten betyder att hans tid var ute och en påminnelse om hans misstag att skriva på ett dumt kontrakt. Vad det har med den här bloggen att göra förstår jag inte... Eller, har du också undertecknat ett kontrakt?

      Radera
    3. Anonym 15.46
      Vet inte om du läser in mera i texten än det som står där men kanske jag förstår fel.
      Daniel 5
      Belsassar hade fest och för att höja stämningen tog han kärlen som var från templet och helgat för Gudstjänsten.
      Paraden vill inte ha gud med men visst ger det lite glans och mera trovärdighet åt paraden om kyrkan är med.
      För konungen kom slutet samma natt.
      /odd

      Radera
    4. Odd. Jag misstänker att anonym 15:46 reagerar på att det inte blir klart vem du riktar din korta kommentar 22:03 åt. Jag antog genast att du avsåg att vår kyrka och dess ledning har vägts på våg och befunnits vara för lätta i sitt handlande här och nu. Är detta en korrekt tolkning?

      Hur som helst visar detta meningsutbyte att det kan vara bra att göra klara hänvisningar när man skriver en kommentar så att det inte blir några onödiga och tråkiga missförstånd. Men fortsätt gärna att kommentera! :)

      Radera