torsdag 27 juni 2019

Om regnbågsfascismen

Finns det någon fråga eller sak idag som är lika inflammerad som allt som har med hbt att göra? Visst. Också jag begriper att detta är något som kommer väldigt nära dem som det berör, men det får ändå inte innebära att det inte går att föra en sansad och faktabaserad diskussion. Detta framför allt eftersom den agenda som hbt-rörelsen driver strävar efter att i grund förändra både samhället och synen på människan. När det är så behöver vi kunna föra en bred och initierad diskussion. Men tyvärr har detta visat sig vara fullständigt omöjligt. I media kommer bara en sida av saken fram idag (detta dessutom på ett sätt som gör att det är fullt befogat att tala om propaganda), och när vi som talar för en traditionell syn på kön, samlevnad och på människan överlag försöker föra fram våra argument i diskussionen blir dessa konsekvent censurerade med motiveringen att det vi säger är kränkande och diskriminerande. "Hatprat"-stämpeln är också i flitig användning. Se bara hur det Päivi Räsänen skrev (där udden var riktad mot kyrkan och dessa kabinettbeslut att delta i Pride) har blivit kategoriserat. I otaliga kommentarer har detta kallats för just "hatprat" när det ju i själva verket var allt annat.

Lättkränktheten genomsyrar allt som har med denna fråga att göra idag. Orsaken är givetvis uppenbar: Speciellt media är oerhört känslig inför risken att människor blir kränkta, och därför är det synnerligen fruktbart att spela på just kränktheten och genom att göra detta åstadkomma vad som alltså knappast kan beskrivas som något annat än regelrätt censur.

Jag har, när jag har skrivit om hbt, ofta använt benämningen "regnbågsfascism". Det här ogillas givetvis av sådana som driver hbt-agendan, men jag menar att termen på flera sätt är träffande. På andra kanske inte så mycket. Fascismen har i historien varit starkt politisk, men drabbas vi av maktmedlen på andra vägar. Det som följer i hbt-rörelsens spår får de facto flera fascistiska drag. Inskränkningarna i åsikts- och yttrandefriheten främst då förstås, men också rena maktmedel genom användandet av domstolsväsendet börjar kunna skönjas. T.ex. nåddes vi för några dagar sedan av nyheten att Uleåborgs domkapitels utdelande av en varning till en präst som hade gått tvärt emot kyrkans linje och vigt ett samkönat par var olagligt. Vad är detta om inte ett användande av maktmedel i syfte att tvinga alla samhälleliga aktörer att böja sig för hbt-ideologin?

Hbt-rörelsens fascistoida drag blir allt tydligare på egentligen alla områden idag. Alla ska böja sig, och de som inte gör det ska marginaliseras och straffas. Det finns bara en åsikt och en ståndpunkt som är accepterad, och de som inte ställer sig bakom denna blir mer eller mindre paria. Det här syns i arbetslivet (människor med "felaktiga" åsikter tvingas bort från ledande positioner och andra blir inte anställda), i företagslivet (verksamhetsidkare ska tvingas betjäna också i sådan fall när situationer och förhållanden går emot deras samveten) och nu alltså också i kyrkliga sammanhang. I Sverige hette det, när SvK gick in för att viga samkönade par, att sådana präster som inte vill göra detta ska kunna avstå. Nu höjs starka röster för att tvång ska införas.Inom idrottsvärlden ser vi också samma sak. I det pågående dam-VM i fotboll är USA en av de största favoriterna. Men de har ingen egentlig vänsterback i sitt lag. Landets bästa vänsterback är nämligen portförbjuden från laget eftersom hon en gång vägrade spela med en regnbågsfärgad spelskjorta.

Fascismens modus operandi är just tvånget. Tvånget och nedtystandet. Det är vad vi ser breda ut sig just nu i regnbågsvurmandets fotspår. Vi står nu inför regnbågsfascismens tidevarv. Till vissa delar är vi redan där, men det kommer att bli mycket mera tydligt när tiden går.

Håll detta i minnet när du ser bilder från Pride-paraden i Helsingfors. Stöveltrampet har ersatts av sandaltramp, och takten saknas. Men symbolerna finns där. Tvånget att delta eller att åtminstone hålla med finns där. Förvrängningen av alla för rörelsen obekväma sanningar finns där. Och nedtystandet av kritikerna finns definitivt med i bilden.

En anonym kommentator skrev för några dagar sedan om att "... Det Globala Regnbågsfolket går ut i parad med det goda kärleksbudskapet och klär sig i det goda ljusets (Guds ljus) alla färger ..."

Så kan det hävdas. Men sanningen är nog en helt annan.

9 kommentarer:

  1. Ena dagen försöker han hitta syndarna i Bibeln och misslyckas... Nästa dag anklagar han alla för att vara pedofiler och misslyckas... Sedan drar han paralleller till fascism och fullständigt skämmer ut sig själv. Hur långsökt kan han bli i sin homofobi...

    Fascismens stöveltramp är väldokumenterad. Ifall Kristian inte känner Europas grymma närhistoria finns där mycket att studera. Att dra paralleller till HBT-rörelsen är inte bara skrattretande idiotiskt, det är på gränsen till mentalsjukt!

    Det är sannerligen att göra svart till vitt och vitt till svart!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    2. Anonym 10:00. Jag är historiker, så jag känner mycket väl till fascismens historia. Det är därför jag skrev som jag skrev att "jag menar att termen på flera sätt är träffande. På andra kanske inte så mycket." Men det missade du kanske?

      Sedan förstår jag mig inte på din lista i första stycket. Du skjuter (igen?) från höften och försöker låta övertygande, men du misslyckas nog ganska ordentligt. Men jag ska ge dig en chans att revanschera dig. Du får berätta var du hittar sådant som du påstår. 1. Var har jag "försökt hitta syndarna i Bibeln och misslyckats." (Vad betyder den meningen överhuvudtaget? Jag får intrycket att du bara radar ord efter varandra utan att veta vad de betyder.) 2. Var har jag "anklagat alla för att vara pedofiler"?

      Exempel, tack!

      Radera
    3. Kristian, kan du utveckla vad du menar med: "Jag är historiker", som du skrivit i två kommentarer här?

      Jan.

      Radera
    4. Jan. Jag är utexaminerad från Åbo Akademi med huvudämnet kyrkohistoria och som biämne har jag nordisk historia. Räcker det?

      Radera
  2. Jo Kristian vi minns den riktiga Fascismen och Nazismen från historien. Dom samlade in homosexuella och andra minoriteter med slagorden "Gott mit uns", gasade och brände människorna i brännugnarna. Kanske det skulle vara ett bättre alternativ än pride parader så skulle vi av med hbt problemet? Då skulle du förstås inte ha nåt att skriva om längre.

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop. Som sagt, jag är historiker, så jag känner nog till fascismens historia. Men varifrån får du tanken att jag till äventyrs skulle tycka att de dåtida fascisternas metoder skulle vara "ett bättre alternativ än prideparader"? Om du verkligen har missat det så behöver jag upprepa det: Jag avskyr alla former av fascism. Röd, brun, svart och regnbågsfärgad. Liksom deras metoder.

      Radera
    2. I konsekvensens namn avskyr du också religiös fascism, väl? https://expo.se/2016/03/fascism-i-religi%C3%B6s-skrud

      Jan.

      Radera
    3. Jan. Det var intressant att läsa en artikel av Daniel Poohl som jag inte hade så många invändningar mot. Svaret på din fråga är givetvis ja. Sedan är det en annan fråga hur man definierar fascism inom religionen. Islam (och då talar vi alltså inte om radikal islamism utan om islam rätt och slätt) är aldrig bara en religion. Islam är ett system som innefattar både religion och politik. De två går inte att särskilja, och det innebär att ett land som styrs av islam (sharia) alltid blir fascistiskt i den mening som Poohl skriver i artikeln. Detta är bra att både påpeka och komma ihåg.

      Radera