måndag 17 juni 2019

Fullständigt bedrövligt om abort

Jag läste en artikel på Svenska Yle – eller kanske rättare sagt en essä, skriven av en Nanna Blomqvist – om abortfrågan som fick mig att må illa. Rent fysiskt, alltså. Maken till propagandistisk text har jag aldrig tidigare sett på Svenska Yle, och när man betänker vad de också annars lägger upp för texter är det inte lite sagt. Artikeln i fråga är osammanhängande och den saknar röd tråd. Om man alltså bortser från viljan att misskreditera konservativa människor och konservativa kristna i synnerhet. Detta sammelsurium av rena lögner, fördomar och grova generaliseringar är ett grovt påhopp på inte bara konservativt kristna människor utan också på både sanning och logik. Artikeln är som sagt osammanhängande och behandlar de mest skilda ämnen, och jag kommer inte ifrån intrycket att skribenten, tydligen på nätet, har samlat ihop exempel på olika missförhållanden som hon sedan rabblar upp i sin text och så drar halsbrytande slutsatser utifrån.

Skribentens huvudtes är att inskränkningar i aborträtten innebär en attack på kvinnors mänskliga rättigheter. (Hur de många olika exemplen på missförhållanden hon listar stöder detta blir inte klargjort.) I artikeln görs flera märkliga svängar och skribenten rör sig med vad som, antar jag, ska försöka vara fiffiga oneliners men som inte är annat än dåligt underbyggda och direkt vilseledande påståenden. Låt mig ge några exempel: "Strikt abortlagstiftning går ofta hand i hand med kvinnors begränsade rättigheter även på andra sätt. Att förbjuda abort är bara ett led i att begränsa kvinnors livsutrymme till att likna en tillvaro som påminner den om djur på zoo." "Det är något djupt dysfunktionellt i själva tankekonstellationen att kvinnorna som ska föda och fostra nya generationer behandlas som om de inte vore värda någon egen trygghet eller värdighet. Att de inte själva får välja om, när, hur eller med vem de ska bli föräldrar." (Här går tankegången igen att en graviditet är något som bara händer. I inledningen av artikeln berättade skribenten att hon i sina tonår var förskräckt över tanken på att bli gravid. Observera mycket noggrant att i skribentens värld tycks sexualiteten betraktas som en rättighet som alla ska kunna ägna sig åt utan tanke på följder.)

När jag läser artikeln kommer jag inte ifrån tanken att feminismen verkar fungera som ett gift som omöjliggör klart och sunt tänkande och som samtidigt är logikdödande.

Artikeln är skriven av en doktorand i religionsvetenskap vid ÅA, men eftersom jag inte vill att någon anonym kommentator ska beskylla mig för att "skriva elakt" om "alla" nöjer jag mig med att konstatera att skribenten är doktorand. Vid ÅA. Oj, oj säger jag bara.

Som sagt har ribban aldrig varit särskilt hög på Svenska Yle, varken journalistiskt eller när det gäller att sprida propaganda. Men den här artikeln tar utan vidare priset. Om detta är den nivå som Svenska Yle tänker anlägga när det gäller samhällsdebatt överlag och abortdiskussionen i synnerhet anser jag att vi som konservativt kristna har all orsak att vara oroliga. Frågan är faktiskt om denna artikel uppfyller kriterierna för hets mot folkgrupp?  Då tänker jag på artikeln som helhet, men också på påståenden som detta: "Man kan säga att det finns ett antal paradigm- och principfrågor som dessa religiöst konservativa falanger går emot. Utöver att de går emot mänskliga rättigheter genom att reducera kvinnor till entiteter som ska tjäna män reproduktivt och sexuellt, går de också emot vetenskapligt fastställd fakta." (När skribenten sedan resonerar kring detta med "vetenskapligt fastställd fakta" blir resonemanget om möjligt ännu luddigare än i artikeln i övrigt.)

Artikelns mål är helt tydligt att sprida misstro, vissa skulle kanske säga hat, mot konservativt troende människor. Sättet detta görs på är förvisso amatörmässigt, men risken är ändå överhängande att det finns sådana som tar detta klåpande på allvar. Därför kommer jag allvarligt att överväga att antingen göra en polisanmälan i ärendet eller åtminstone att anmäla artikeln till opinionsnämnden för massmedier.

13 kommentarer:

  1. Har varit splittrad i abortfrågan. Ämnet är svårt. Men, Kristian har öppnat mina ögon. Eftersom Kristian är kraftigt emot allt gott, öppet, jämlikt, rättvist. Ja, emot allt det där som är naturligt och mänskligt, så måste jag vara en motpol mot Kristian! När Kristian vill se verkligheten genom ett sugrör, så vill jag se verkligheten i vidvinkel. Liksom de flesta människor. Nanna Blomqvist hade intressanta åsikter och jag stöder henne helt! Konservativa kristna har själva valt sin väg att gå och dom må ha sina åsikter, men dom har ingen rätt att döma hur andra människor lever sina liv. För övrigt var Kristians märkliga skrift här som vanligt full av spekulationer och fantasier för att skrämma upp sina lärjungar. Finns inget vettigt att säga om den, annat än populism och trollkonster. Sedan hotar Kristian med polisanmälan vilket tydligt bevisar det jag tidigare sagt, att Kristian är för sin egen yttranderätt, men emot alla andras!

    SvaraRadera
  2. Kristian,
    Vilken smörja,läste artikeln två gånger,kan vara bra många ggr när man blir upprörd!En essä= "stå på två ben,det ena fakta och det andra personliga tankar eller resonemang",här är det det andra i artikeln som är i focus.Verkar som all sans och förnuft är bristvara!
    Finns det inte i Finland som i Sverige pressombudsman man kan göra anmälan till,är polisen enda alternativet?
    Vi är kanske många som gärna undetecknar en anmälan om denna kränkande och undermåliga artikel på Svenska Yle

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Vi är kanske många som gärna undetecknar en anmälan om denna kränkande och undermåliga artikel på Svenska Yle"

      Åtminstone är ni tre st... Var hittar ni något kränkande? Är det sanningen om er själva ni inte klarar av?

      Jag stöder helt den välskrivna texten av Nanna Blomqvist!

      Radera
  3. Kristian,missade slutdelen i bloggen om pressens opinionsnämnd:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ole. Problemet är bara den att opinionsnämnden är en papperstiger. Dessutom har jag för mig att den ofta pressens sida, speciellt när det handlar om värdekonservativa som klagar.

      Radera
  4. Håller med Kristian här. Det var länge sen jag läste en så bisarr text. Det var en surrealistisk upplevelse, som i en galen dröm. Att Nanna får ryggdunkar för denna text är fullständigt ofattbart. Jag kunde inte läsa den i sin helhet ens. Min hjärna som fungerar logiskt kan inta matas med dylikt. Den gjorde våldsamt motstånd.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Patrik. Festlig kommentar, mitt i eländet! :) Ryggdunkarna är också för mig fullständigt obegripliga.

      Radera
    2. Kristian,undrar om det inte ändå vore värt att pröva "papperstigern",polisen har väl fullt med annan brottslighet och deras "kvarnar mal" långsamt.Om du är villig att agera antar jag att det är flera som stöder en anmälan?enl. anonym 12:29 är vi redan tre,kunde kanske också fråga Eflop:-)

      Till Patrik, tack för en lysande kommentar,dagen känns mycket ljusare och hoppfullare efter att läst din kommentar!
      En ryggdunkning från mej:-)

      Radera
  5. Kristian, det är inget att hetsa upp sig för. Jag läste texten och den var helt saklig, inget att gruva sig över. En abort är förstås aldrig bra och ingen vill göra det frivilligt men i vissa situationer är det nödvändigt. Men i det långa loppet har det ingen betydelse för mänskligheten. Religioner och åsikter om aborter kommer och går. Vi ser ju att det sker ett enormt slöseri av människoliv här på vår planet i alla fall. Över 30% av alla graviditeter leder till missfall. Pojkar som växer upp skickar vi utan skrupler till krig för att döda andra människor och många blir själv till kanonmat. Miljoner barn svälter varje år.

    Det är hyckleri att tro att nån gud bryr sig om nåt foster får leva eller dö efter befruktning så vad är det för mening att joma om aborter. Enligt bibeln har er gud inga som helst problem med att utrota och döda barn, kvinnor och hela folkslag, ja hen utrotade ju alla barn, kvinnor och gamlingar med drunkningsdöden en gång när han hade en sämre dag. Varför är det här med aborter nåt man behöver hetsa upp sej för?

    Patrik, din hjärna är programmerad och du kan inte tänka fritt. Därför tar de sjukt.

    Ja Ole, nog är jag med om ni vill testa "papperstigern", fast det är bortkastad tid. Ingen bryr sig.

    Ryggdunkande Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop. "helt saklig", skriver du. Hysterisk är närmare sanningen. Resten av din kommentar är i samma stil, och egentligen skulle jag inte alls vilja kommentera det du skriver. Men en sak bara: I en abortsituation sätter sig människan i Guds ställe och bestämmer över vem som ska leva och vem som ska dö. Din kommentar visar varför detta är möjligt och vilket fullständigt förvridet tankegods som ligger bakom en sådan hybris. Tack för det!

      Men på en punkt har du faktiskt rätt, misstänker jag. Att anmäla till ONM är sannolikt bortkastad tid.

      Radera
    2. Kristian,utan att ta ställning till frågan om att göra anmälan till."opinionsnämnden för massmedier".Rent principiellt borde anmälan göras oberoende av vad utgången blir.Eftersom möjligheten finns att anmäla skriverier och artiklar av dylikt slag som av Å A doktorandens,särskilt där den politiska konsensus råder som i dessa frågor borde oftare användas med vilken effekt de än har.
      Vad sanningsvittnet Eflop tror eller inte tror,behöver inte betyda "bortkastad tid"!

      Radera
  6. Om inte annat kan man vara med och underteckna på sidan https://www.citizengo.org/ !

    E

    SvaraRadera
  7. Den essän var sannerligen ett sällan skådat bottennapp, till och med med tanke på vilken standard man allmänt kunde vänta sej från Yle i frågor som detta.

    SvaraRadera