tisdag 11 juni 2019

När lögnen segrar

Lögn och lögnaktig propaganda. Sådant ogillar jag skarpt. Jag kommer ihåg från min barndom någon tidning, kanske det var EOS, där det ibland fanns intervjuer med någon "kändis", och i anslutning till intervjun fanns en liten ruta med några korta frågor. Favoritdryck, favoritmat och så den där frågan jag svarade på för egen del i inledningen av den här texten: Vad gillar du INTE?

Jag ogillar lögn och lögnaktig propaganda. Ja, ogillar är i själva verket ett allt för svagt ord. Jag avskyr lögn och lögnaktig propaganda. Det kanske allra värsta är sedan när dessa lögner sprids och blir trodda och det sedan, i något skede, leder till att lögnen segrar över sanningen. I vår värld idag sker detta tyvärr med jämna mellanrum. Det "jämlika äktenskapet" är ett exempel på en sådan lögn som gnuggats in i människors medvetande så till den grad att den till sist segrade över sanningen. Och det finns många flera liknande exempel.

I morse fick jag en länk över WhatsApp som ledde till en enkät på en webbplats i Irland. Frågan var: Borde pälsfarmning förbjudas i Irland? Detta är ett bra exempel på en fråga där lögnen och den lögnaktiga propagandan skördar lagrar idag. Över 80% av de som deltog i enkäten var av den åsikten att pälsdjursfarmning borde förbjudas i Irland. (Eller heter det på Irland?) I kommentarfältet under enkäten kom sedan de "initierade" kommentarerna. "Pälsen tas av minkarna medan de ännu lever." "Minkarna lever sina liv skräckslagna i små burar och avlivas sedan på ett grymt sätt genom att en metallstång förs in i dem från analöppningen till munnen, varpå de elektrifieras så att skinnet inte skadas." "Minkarna avlivas inför ögonen på de andra minkarna som blir skräckslagna av att se detta." "Korna får en snabb död i motsats till minkarna som plågas till döds."

Som pälsdjursfarmare, och som en människa som avskyr lögn och lögnaktig propaganda, blir jag väldigt betryckt av att läsa dylikt skräp. För ja, det är lögn. Allt är lögn. Men en lögn som upprepas tillräckligt ofta och med tillräcklig emfas blir lätt misstagen för sanning. Och människorna blir lurade.

I dagens medielandskap, och framför allt med dagens sociala medier där människorna kan stänga in sig i sina likasinnade bubblor och inte utsättas för någon annan input än sådan som bekräftar det de redan tror sig veta blir sanningen lätt ett offer. Lögnen avgår allt för ofta med segern. Det här är oerhört tragiskt. Vill vi faktiskt leva i en värld där lögnen segrar och där den som ropar högst och mest får rätt?

Och visst. Just i den här frågan talar jag i egen sak. Men kom ihåg att det innebär att jag faktiskt vet vad jag talar om. Jag avlivar ca 5000 minkar och 2000 rävar varje år. (I år blir det troligtvis lite mindre.) Jag har gått på kurs och är certifierad för detta. Inte en enda gång har jag flått en levande mink. Jag har heller aldrig avlivat någon enda mink med el. Jag vet också att både minkar och rävar avlivas direkt ur deras habitat. Avlivningsprocessen tar för en räv ca 20 sekunder och för en mink lite längre. Alltså från det de är i sin egen trygga bur till de är döda. 20 sekunder! (I rävens fall inträder dessutom medvetslösheten redan efter ca 10 sekunder.) Där finns helt enkelt inte tid för någon stress att tala om! När det gäller kor och grisar, som även de i normala fall får en smärtfri död, talar vi ändå om helt andra tidsrymder.   

Jag avskyr lögnen och lögnaktig propaganda. Och det värsta är när lögnen och den lögnaktiga propagandan segrar. Men tyvärr lever vi idag i en värld där detta sker. Alltför ofta.

17 kommentarer:

  1. Hela den här bloggen är ju full av lögnaktig propaganda.

    Varför fortsätter du att läsa tidningar som är tvärtemot dina egna åsikter då?

    Varför fortsätter du att lyssna på radioprogram som är tvärtemot dina egna åsikter?

    Den dagen Kristian står inför sin skapare och ska få förlåtelse av alla de tusentals minkar och rävar han slaktat till mammons ära och alla de människor (skapade enligt guds vilja) som han varit elak emot, så lär han få det varmt under stjärten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är inte elakhet att predika Guds Ord och nämna synden och dess följder på rätt sätt. Vår kultur har redan dödat tredjedelen av växter, djur, fiskar och havsdjur och fåglar mm såsom vattenresurser och du täcks anklaga en för kontrollerad och ansvarsfull hantering. När jag hör Kristians röst på telefon så är den inte elak som din skriftröst. Du är som ett barn som är surt för att Fadern förbjudit och bjudit ett och annat som barnet i dig inte vill förstå och lyda. Gyda ja e född i jeppis ja

      Radera
    2. Anonym 12:57. Dina två frågor visar att du inte alls har begripit vad det här handlar om. Om vi begränsar oss till bara sådana kanaler som säger det samma som vi redan tror (obs, jag använde ordet med avsikt) kommer vi aldrig att växa. Vårt tänkande stagnerar och de åsikter vi har som är felaktiga (för sådana har vi alla, jag också) blir aldrig utmanade. Vi behöver faktiskt inte vara rädda för annorlunda åsikter och annorlunda världsbilder än vår egen, men de falska varianterna ska utmanas och avslöjas. Det kan vi inte göra om vi inte som ett första steg utsätter oss för dessa annorlunda åsikter.

      Sedan har du inte heller fattat vad pälsdjursuppfödning handlar om. Jag gör inte det jag gör till "Mammons ära". Jag gör det för att få tak över huvudet och mat på bordet för mig själv och min familj. Dessutom är det ett fint arbete när man får jobba med djur och ute i den friska luften. För en djurvän som jag är det faktiskt det bästa jag kan tänka mig. Att man dessutom får vara sin egen chef (med alla de förmåner och förpliktelser det för med sig) är heller absolut inte illa.

      Radera
    3. Ja, och en sak till: Var hittar du den lögnaktiga propagandan här på den här bloggen? Som den t.o.m. ska vara full av. Jag har då inte sett till något sådant, annat än då i en del anonyma kommentarer. Så hur skulle det vara nu om du lyfte fram några exempel?

      Radera
    4. Slutar aldrig att fascineras över hur enkelt ni fundamentalister stryker över er egen synd.

      Radera
    5. Inte är det vi. " Se Guds Lamm som borttager världens synder". P. S . Jag tror inte du klarar en prövning tillsammans med fundamentalister; vad det nu är.

      Radera
    6. Håller helt med Ulrik ! "Inte är det vi..."

      E

      Radera
    7. Ulrik Fagerholm12 juni 2019 19:33 och Anonym12 juni 2019 21:26

      Där ser man, så enkelt var det! "Inte är det vi"!

      Radera
    8. Vi bekänner all vår synd och från oss tags i förlåtelsen delaktigheten i världens synd. Ja inte är det vi( som tar bort våra synder); det är Guds Ande och Ord. Rätta mig om jag missförstod; menar du att vi kommer för lätt undan? På det vardagliga planet har vi alla samma värld att be i och arbeta i leva i och fly synden. På vilket sätt har du svårare att bli helt förlåten? Det är ju det att frälsas från världen. Är du starkare att kämpa mot vilddjurstendensen i politik och ekonomi och ett så värdigt samvete att en förlåten människa blir en styggelse för dig. Du får enligt Guds Ord gärna vara så avundsjuk på vår Nåd att du joinar lärjungaskapet i de avskildas( = de heligas) gemenskap för enda sättet att ens komma undan med en hårsmån är det Glada budskapet om syndernas förlåtelse hos Jesu Ord och Församling där ordet rätt predikas och Nåd utdelas. Vad vet du om vår kamp och vad vet du om synden??? Är du arg för att vi håller Guds Lag och Nåd och har svårt mot de avfälligas styggelseläror och vår synd förlåten så att du vill ge oss en annan börda; att vi kommer för lätt undan vår delaktighet i världens synder och så måste vi träla där också medan du kanske inte ens ångrat din eventuella avfällighet. Men jag medger; Guds Förlåtelse när den fått rotas och grundas gör livet lätt, och vad vet du hur E ser på fenomenen och hur otaliga kristnas förbön håller tillbaka vilddjurets totalitaritet... ( och Sådant som ligger bakom din pik.... Sic

      Radera
    9. Ulrik Fagerholm13 juni 2019 10:38

      Eftersom min religion inte är den samma som din religion, så tänker jag inte på synd och förlåtelse på samma sätt som du.

      Jag är helt säker på att ondskan finns här i världen, eftersom jag kan se den hela tiden, både i media och i verkligheten. Märkligt nog, är mycket av den ondska som finns kopplad till religion. Därför måste jag utgå från att godheten finns också som en motpol till allt det onda! Jag har därför valt att tro, att om jag är empatisk och gör goda saker för djur, natur och andra människor, så ÄR jag rent logiskt en GOD människa och att dörren till en GOD GUD står öppen för mig. Så länge som jag BER om hjälp med att få göra goda saker, så behöver jag inte oroa mig för synder eller förlåtelser. Synder och förlåtelser hör till de människor som väljer att göra ont, medvetet!

      Jag känner inte att jag behöver söka vägledning i historien eller böcker (Bibel). Min vägledare är mycket verkligare än så och jag litar på att min vägledare är God! För jag känner inget annat än kärlek. Ondskan kan inte utstråla kärlek, rent logiskt.




      Radera
    10. Ok. Du skrev som du tror. För tillfället ingen diskussion. Troligt att vi har olika andlighet trots att den goda viljan i livet är densamma. Människorna en God vilja så änglarna i Julnatten. Att komma till Sanningens kunskap och bli frälst går efter vad Jesus säger om vår egen natur. Hänvisar till Bibel och väckelsepredikningar från alla tider så att du inser ngra saker om synd och nåd och fortsätter att göra gott.

      Radera
    11. Kort sagt: Sanningen om synd, Sanningen om rättfärdighet ty de tror inte på Mig säger Jesus och sanningen om dom osv säger Bibeln. Sånt brukar det skrivas och talas om i bibeln och de väckelseskrifter jag hänvisar till. Paulus som var lagligen ' godare än vi' sade då han fick Jesu Tro att han håller allt sitt eget som skräp emot att känna Jesus

      Radera
    12. Anonym 12:34 skriver "Jag har därför valt att tro, att om jag är empatisk och gör goda saker för djur, natur och andra människor, så ÄR jag rent logiskt en GOD människa och att dörren till en GOD GUD står öppen för mig."

      Signaturen Eflop brukar hävda att det finns 4000 religioner i världen. Det kan hända att det stämmer, om man räknar på ett visst sätt. Men i själva verket finns det bara två religioner, något också Luther brukade påpeka. Dels finns det nådens religion, kristendomen, och så finns det gärningarnas religion. Det anonym ger uttryck för kunde vara en trosbekännelse för den senare.

      Radera
    13. Och ännu en gång, repetition är alltid bra, https://www.youtube.com/watch?v=dfc9ARM2yCA , se den Anonym 13 juni 2019 12:34 ! och fundera gärna en extra gång om det inte är såsom Kristian och Ulrik skriver !

      E

      Radera
    14. http://www.lhpk.fi/sv/vagen-sanningen-och-livet/

      E

      Radera
  2. Håller med dig Ulrik, på den här punkten: "Vår kultur har redan dödat tredjedelen av växter, djur, fiskar och havsdjur och fåglar mm såsom vattenresurser". Det är så den "kristna" kulturen fungerar när man använder den för mammondyrkan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kristna är nog en minoritet men då Gud är Allsmäktig så blir det så att kristendom och ' kristendom' får bära korset för både ett och annat. Antalet mänskoffer för kapitalism i väst och kommunism i öst blir globalt sett ganska lika sades i ngn uträkning. Frihet frihet frihet och lössläppt frihet i ' fjärde riket' och kulturens uppbyggnad gör att enda verkliga friheten är att söka daglig försoning hos Gud och måhända viss berdskapsåtgärd om man måste leva genom svår tid. Vi kan kanske inte stämpla enskilda ting men medge att kulturen är på både gott och ont. Det lär vara svårt att hålla företagandet smått nuförtiden, farten är hård, men man skall inte klaga på dem som anvisar bromsen. Själv är jag en bruten bromskloss som inte ens kom in på timlön i småskalearbeten. Medicin är tung men kunde vara värre. Om Gud vill så gör den inte ont men håller på sparlåga. Gläds över alla dem som dolda i städer och byar arbetar vist och stilla och medger fakta. Bland storkapitalisternastorkapitalisternasti väst har endast få varit bekännande bibelkristna men vi har varit med och jag tror att Jesu Kristi Guds Sons Namn och blod borttager världens synder. Förutfattade hos dem som ännu inte tror och bekänner och direkt hos de andra som i bön och Gudstjänst tror Anden och Ordet.

      Radera