torsdag 20 juni 2019

Teologiskt gift

Det finns avfallna teologer för alla tillfällen. Så om man vill hitta en teologieprofessor som ger hbt-ideologin en biblisk välsignelse så är det inte alldeles svårt. Catariina Salo, journalist och själv hbt-aktiv, klarade denna uppgift med glans. Hon grävde fram teologi doktor Martti Nissinen som levererar de beställda åsikterna i en artikel i ÖT där han går hårt åt Päivi Räsänens syn i såväl frågan om homosexualitet som i synen på Bibeln. Nissinen är av allt att döma både feminist (han pratar om "patriarkatet" - det brukar vara ett säkert tecken) och en avfälling från biblisk kristen tro. (Han har samarbetat bl.a. med Wille Riekkinen, vilket säger en hel del.)

Artikeln i ÖT är fullständigt bedrövlig, men som sagt finns det avfallna teologer för alla tillfällen. Som motmedel till det gift Salo låter Nissinen sprida rekommenderar jag en passlig dos undervisning av Robert Gagnon. Han talar om samma saker som Nissinen gör, men på ett mycket mera vederhäftigt sätt.

6 kommentarer:

  1. Det finns inga bibliska sanningar, förutom möjligen de krig och elände som finns beskrivet där. Alla de övernaturliga berättelserna bygger på tro! Inte fakta!

    Vissa påstår att Bibelns ord inte är föränderliga, men ändå kan vi se en tydlig förändring mellan GT och NT. Idag hade vissa säkert kallat Jesus för en "avfallen teolog", eftersom han stod för en förändring och eftersom han drog till sig alla sorters människor. Jesus var en sådan som öppnade dörren!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 09:57. Jag misstänker att du har fel uppgifter. Det kan bli så om man öser ur grumliga källor. Bibeln är historiskt trovärdig och som källa mycket mera tillförlitlig än några andra dokument som finns från antiken.

      Och visst finns det en tydlig förändring mellan GT och NT. Det blir så när Gud själv blir människa och inleder en ny fas i mänsklighetens historia.

      Radera
    2. Jesus var ju någonman hade väntat på, någon som det profeterades om i GT. Dagens nytolkare har det mig veterligen inte profeterats om på annat sätt än om kommande avfällningar.
      Förändringen från GTs tid till NTs tid var en förändring från lag och kontroll till individuellt ansvar. Samhället i dag är på väg mot mer lag och kontroll, men då mera utifrån människors regler.
      De nya tolkarna har anpassat sig till samhällets regler och söker samhällelig makt. Sådana som Räsänen säger bara vad som borde gälla för kyrkans och den kristnes vägnar och får skit för det. "Den av er som tycker sig vara vis i världslig mening måste först bli en dåre för att bli vis. "

      Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera