fredag 14 juni 2019

Så oerhört tragiskt!

För en tid sedan kablades nyheten om en nederländsk flicka, Noa Pothoven (17), och hennes död ut över världen. Den här nyheten är tragisk på så många olika sätt. För det första: Det kan förvisso inte komma som någon överraskning för någon, men det finns mycket ondska i världen. Här har vi två män som förstörde en ung människas liv för all framtid (och då menar jag ALL framtid) genom att gruppvåldta henne. Skulle de ha gjort det om de hade vetat vad deras gärning ledde till? Det vet vi förstås inte, men troligt är att det ändå inte skulle ha stoppat dem.

Sedan har vi den fruktansvärda eutanasilagstiftningen i Nederländerna. Barn så unga som 12 år kan få dödshjälp om deras lidande uppfattas vara "outhärdligt". I Noas fall handlade det inte om någon fysisk sjukdom, utan om psykiska ärr efter gruppvåldtäkten. Ärr som säkert var både djupa och hemska, men som kunde ha botats om hon hade fått rätt och tillräcklig hjälp. Nu valde hon den till synes lätta vägen ut ur sitt lidande, och myndigheterna gav sitt ja till hennes val. Det här är bara så oerhört fruktansvärt och tragiskt – och en stark påminnelse och varning till oss att eutanasi är ett sluttande plan som aldrig slutar där det först är tänkt att det ska sluta.

Så har vi medias desperata försök att dölja vad som egentligen hände. När t.ex. Iltalehti först gick ut med nyheten hette det, vilket sedan visade sig vara korrekt, att det handlade om aktiv dödshjälp. Myndigheterna beslöt att Noa Pothoven skulle få rätt att dö. Sedan kom det en korrigering till detta som sade att det ingalunda handlade om någon aktiv dödshjälp, men denna korrigering var, har det sedan visat sig, fakenews i akt och mening att inte svärta ner eutanasin och försvåra för de krafter som argumenterar för införande av eutanasi i de länder där eutanasin ännu inte är laglig. Behöver jag säga att också detta är fruktansvärt? Vi nyhetskonsumenter förs bakom ljuset för att propagandakampanjen som bedrivs inte ska skadas.

Till sist, men inte minst, har vi så Noa Pothoven själv. 17 år gammal och redo att dö eftersom hennes lidande är "outhärdligt". Det är ju fullständigt självklart att ingen annan människa kan sätta sig in i hur hon upplevde sin situation. Men om det är något vi kan lära oss av historien och av andra människor så är det att det inte finns någon så mörk situation att det inte skulle finnas en möjlighet till en förändring till det bättre. Speciellt när det inte rör sig om någon fysisk sjukdom. Kyrkohistorien är fylld av exempel på människor som utsatts för enormt lidande (vissa för sin tros skull, andra "bara" på grund av människors ondska) men som har fått nåd och kraft att resa sig ur sitt elände. Och märk väl att jag skrev "kyrkohistorien". Någon kanske tänker att det var ett illa valt ord i sammanhanget, men jag ska visa varför så inte är fallet.

Nederländerna är idag ett av de mest sekulariserade länderna på jorden. Den kristna tron har, om inte utplånats i landet, så åtminstone marginaliserats och osynliggjorts. Jag vågar påstå att detta, lika mycket som den fruktansvärda gruppvåldtäkten, ledde till Noa Pothovens död. Sekularismen, scientismen och framför allt ateismen (som man med fog kan hävda har ersatt den kristna tron i Nederländerna) har inga svar på livets stora frågor. Där finns ingen tröst för den som drabbas av syndens ondska. Där finns inget helande för själens djupa sår. Det här gjorde att Noa Pothoven, och många, många andra med henne, inte har något hopp inför framtiden. Speciellt inte när hon, och andra, drabbas av ondska och elände. Utan Jesus Kristus finns det inget hopp, inget liv och ingen framtid. Då är det inte så konstigt att också en ung människa som drabbats så hårt av ondskan och syndens följder som Noa Pothoven hade gjort inte klarar av att se någon annan utväg än döden.

Det här är det mest tragiska av allt i denna oerhört tragiska historia.  

9 kommentarer:

  1. " Sekularismen, scientismen och framför allt ateismen (som man med fog kan hävda har ersatt den kristna tron i Nederländerna) har inga svar på livets stora frågor. Där finns ingen tröst för den som drabbas av syndens ondska. Där finns inget helande för själens djupa sår."

    Väl formulerat och bra analys, som vanligt!

    dp

    SvaraRadera
    Svar
    1. dp. Jag var kanske lite onödigt negativ. Ateismen har ju faktiskt en sak att erbjuda människorna, och här blev det t.o.m. onödigt tydligt vad det är.

      Radera
  2. Va e de för tragiskt med det här förutom våldet hon blev utsatt för? hon tog en genväg till Jesus, dit vi alla kommer om vi tror tillräckligt???

    SvaraRadera
  3. Många mentalt sjuka personer tar livet av sig på ett eller annat sätt. Noa valde att svälta ihjäl sej. Tragiskt jo men tyvärr vanligt att unga människor tar självmord. Skulle det finnas en Gud skulle hen kunna hjälpa dom.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 16:20. "Skulle det finnas en Gud skulle hen kunna hjälpa dom."

      Det är inte så det fungerar. Skriv i stället "Skulle det ha funnits kristna människor i Noas närhet skulle de ha kunnat visa på Jesus som kunde ha hjälpt henne". Men när ett land och ett folk vänder sig mot Gud och Hans ord går det förr eller senare på just det sätt som det gått i Holland: Gudsnärvaron (genom de kristna kyrkorna och de kristna människorna) försvinner, och då blir alla dömda till ett liv utan Gud och utan hopp. Och till en evighet borta från Gud - vilket givetvis är det allra värsta. För vi ska inte inbilla oss, som anonym 16:07, att det skulle finnas någon annan väg till Gud än Jesus. Om vi inte lever i gemenskap med honom här kommer vi inte att vara med honom i evigheten heller. Så Noa trodde att hon flydde undan lidandet genom att dö. I själva verket gjorde hon precis tvärtom. En evighet utan Gud är långt värre än det lidande hon lämnade här på jorden.

      Radera
    2. Kristian, så du menar att Noa förutom att hon blev våldtagen och sexuellt utnyttjad hela sitt liv (Gud visslade och tillät de ske) får hon tillbringa resten av evigheten i ett brinnande helvete? härlig är er påhittade Gud.

      Radera
    3. Anonym 21:04. "(Gud visslade och tillät de ske)" Du har en mycket märklig gudsbild. Nåväl, det står dig förstås fritt att ha det, men vänligen försök inte pådyvla mig/oss dina konstigheter!

      Helvetet är till för sådana som inte vill ha med Gud att göra. Som Lewis sade: Det finns två sorts människor. Sådana som säger "Ske din vilja" och sådana som Gud till sist tvingas säga åt att "Ske din vilja". Gud har gjort allt för att ingen ska behöva tillbringa resten av evigheten i ett brinnande helvete, men sådana som inte bryr sig om det Han har gjort, vad tycker du att han borde göra åt dem? Tvinga dem till himlen?

      Radera
    4. Fortsättning. Och det är ju här tragiken kommer in. När den kristna tron försvinner från ett land och ett folk finns det snart ingen längre kvar som kan berätta för människorna, också sådana som Noa, om den frälsning Jesus har köpt åt oss med sitt blod och sin död. Och då följer eländet här (som hon onekligen tvingades uppleva alldeles för mycket av) av ett ännu större elände på andra sidan döden. Och detta är ju bara så fruktansvärt onödigt!

      Radera
  4. Kristian säger

    "Gud har gjort allt för att ingen ska behöva tillbringa resten av evigheten i ett brinnande helvete, men sådana som inte bryr sig om det Han har gjort, vad tycker du att han borde göra åt dem? Tvinga dem till himlen?"

    Tycker du verkligen att er gud gjort allt hen kan?

    Hur är det med dom människor som levde före kristendomen? Brinner de automatiskt ännu i helveteseldarna? Hur är de med de barn som svälter ihjäl och aldrig får höra om er gud? Brinner de också alla i helveteseldarna i evighet?

    Hur är det med de muslimer som gjort gott åt alla medmänniskor hela sitt liv men pga av att de aldrig hört ett ord om den andra abrahamistiska guden så skickar vår (den riktiga ;) allsmäktige och goda guden dom till de eviga helvetseeldarna?

    Kom igen nu, vi lever på 2000 talet, sagornas tid är förbi.

    Eflop

    SvaraRadera