måndag 7 september 2015

Alternativet till censuren


Den nya och utvidgade censur som nu införs/har införts i finländsk media är förknippad med flera problem. Dels – och det uppfattar alltså åtminstone jag som det största problemet – är problemet att censuren tenderar att bli godtycklig. Om, och när, moderatorerna inte förmår skilja mellan vad som är osakligt och vad som är otrevligt/motbjudande och sådant man inte håller med om eller vill höra riskerar offret för censuren att bli inget mindre än sanningen. Dels har vi problemet med att de personer och de åsikter som censureras helt enkelt flyttar till platser på nätet där de inte blir censurerade. Där får hittar de likasinnade och får ta del av ett debattklimat och ett åsiktsekosystem som gör att de blir ännu mera förvillade och hjärntvättade. Hatet växer, helt enkelt.

Dessa åsikter försvinner inte för att man blundar för dem eller för att man tvingar bort dem från det allmänna torget. Tvärtom. Dessa åsikter mår bäst och växer bäst i mörkret. Enda möjligheten att komma åt och motverka dessa element och dessa åsikter är att dra fram dem i ljuset och avslöja dem. Att argumentera mot dem och besegra dem i en faktabaserad debatt. Att ta striden, helt enkelt. Det är enda möjligheten. Om vi inte gör det – om media inte gör det – ja, då accepterar vi att vi redan har förlorat.

Problemet är bara det att det är jobbigt att ta striden. Det är tidskrävande och intellektuellt utmanande. Då är det så oerhört mycket lättare att bara slå på locket. Att censurera bort det vi inte vill veta av. Sådant vi inte gillar och sådant vi inte vill höra. Sådant som är falskt och lögnaktigt. Då behöver vi inte ta denna jobbiga strid. Eller så inbillar vi oss. Givetvis går det att göra på det sättet. En tid. Men vad händer när den tiden har gått. När Sd i Sverige, för att ta ett aktuellt exempel, växer sig så stort att det inte längre går att gömma undan?

En annan bekväm väg är att använda sig av propagandistiska metoder. Att helt enkelt deklarera att ”så här är det, punkt!” Och så publicera en massa ”nyheter” och artiklar som stöder den bild man vill måla upp. Utan att ta striden. Utan att bemöta de argument och de påståenden som den andra sidan har och kommer med. Eller så att spela på känslor. Att publicera hjärtskärande bilder. Det är lätt. Då vänder opinionen. Eller så menar man. Men faktum är att detta långt bara fungerar på sådana som redan är av samma åsikt. Sådana som, likt mig, anser att vi behöver och ska hjälpa men som bara inte har kommit sig för. Propagandamaterial och känslosamma bilder fungerar när man vill få igång de massor som redan delar den åsikt man vill få fram. Men det här biter inte på motståndarna. Helt enkelt för att de inte är öppna för dessa propagandistiska metoder och för att de vet att ”en bild ljuger mera än tusen ord”.

Dagens media är tyvärr långt både feg och lat. Man orkar inte ta striden. Man ids inte gå till bottnen och verkligen jobba med dessa frågor. Eller så sätter ekonomin hinder i vägen. (Vilket tyvärr säkert ofta är en viktig orsak.) Eller så vågar man inte lita på de egna sakargumentens tyngd. Då blir propagandismen eller det att spela på känslorna ett intressant alternativ. Eller så att helt enkelt stänga ner hela diskussionen. Att censurera bort de obekväma frågorna och påståendena.

Men detta är alltså ingen bra väg att gå. Framför allt är det inte en väg som fungerar på längre sikt. I stället borde media våga – och orka – ta striden. Ta debatten. Lyfta fram de frågor som ställs och de argument som framförs och tålmodigt och grundligt ta reda på fakta och vederlägga det som sägs. Att helt enkelt ta den faktabaserade debatten och vinna den. Givetvis inser jag att detta inte kommer att räcka till för att övertyga alla. Det brister nämligen inte bara i empati hos många av dem som har extrema åsikter i flykting- och asylfrågan, utan det finns även uppenbara brister rent intellektuellt. Men i många fall skulle det säkert kunna hjälpa. Och framför allt skulle detta styrka medias trovärdighet och göra att många av medias representanter skulle kunna sova bättre på nätterna. Eller så inbillar jag mig åtminstone.  

3 kommentarer:

  1. Studentens ALTERNATIV TILL NEDSKÄRNINGAR skrivet på din blogg i brist på ansiktsbok och kvitterkonto:-) Hoppas du inte måste "censurera" din off-topicman nu.
    PÅ YLE:FI fanns e en "laskurii" där man avdragsposter kunde fylla i....
    Jag kunde "spara" 7 miljarder 113 tusen 772 euro med mitt nattklara sinne efter att jag vaknat där jag drömt en dröm där jag måste töja på pennit eftersom det kostade mer för varje sekund jag överlade vid kassan:-)
    Vid Posten statlig och kommunal administration kom jag upp till 4,45 miljarders inbesparingar.... Huvudpunkterna lade jag vid att drabba IT-utgifter (ting som kostar men som tyvärr lamslås snabbare än välsignade rådiga kunniga människor), Överstora löner och pensioner,(överstora pensioner för tjänstemän som blivit rika i offentliga sektorn ändå, räknas till 2300 euro i mån/motsvarande finska markbelopp, minimipension 1300 euro i mån.
    Lönerna kunde gott allmänt fås ned och räknas enligt principen(alla i landet skall i princip arbeta och alla skall kunna födas med det som genereras; utan skuld) redan sedan länge har många nu har oskäligt hög inkomst för pappersjobb( ansvaret borde räknas jämlikt från Jordbruk till verkstad och till kontor) och administrativa överlappande uppgifter har tyvärr uppstått ju flera som skolats "högt".
    IT-utgifter komber vi att få se vara "kejsarens nya kläder"- Bondförnuft säger, luft.

    Skolning och kultur skar jag bara med 1,45 miljarder, även här löner och oskäliga pensionsutgifter,pjoskandet med psykopater och giriga våldsmän som medför oskäliga kostnader vid handhavandet av fångvården, It-utgifter och administrativa registreringar samt Forskning och utveckling i skapelsekränkande vård, kultur och vetenskap, ibland sådana fall när man modigt i tro borde gå till vila i mullen och livets realiteter istället för att söka odödlighet och därmed bli anklagade för att kosta de dyra pengar som vi alla är så kära i... Undrande hänvisar jag här till de Heliga Skrifterna i Bibeln och vittnesbörden ur Kyrkohistorien och framförallt till Kristi Tro.
    Den så kallade välfärdens utgifter skärs i detta skede enbart med 0,7 till 1,1 miljarder och då med betoning på sådant som de kunniga och empatiska kan "jumpa" sig fram till. Jag rekomenderar mindre datautgifter och mera tid och empati och personalvård och skälig lön och pension då såväl, lokalvårdare, primärvårdare, skötare som läkare är "av samma kött och blod" och var och en lika viktig.Det har Luther lärt mig.
    Skolning och kultur skär jag av tänkt budget med 1,5 till 2 miljarder på Lilla Kateksens värdegrunder.
    Arbete,Kommunikationer och industri får gå på utan budgetminskning.( Vi kommer nog att lära oss vilken jord vi fördärvat.)
    Satsa på god fysik men framförallt Gudstro och förtröstan på nya Himlar och en ny Jord. Vi jobbar tillsvidare på som det går enligt vad vi nu vet eller hur?
    Gälllande kommunikationer så bekanta er snarast med traditionella apostlahästar och diligenser kanske också cycklar; så småningom blir det så säger underhållningsfilmerna t o m.
    IT är luft säger mitt nedärvda bondförnuft.
    President och riksdag får gemensamt avstå 0,7 miljarder budgeterade "kattdopspengar", löner pensioner och andra förmåner. "Kissanristiäisiä" säger Torsten Nils Ulrik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och sedan citerar jag Jesu Ord;´ Vem har satt mig till domare eller skiftesman över er´; och tvår mina händer från den stinkande soppan av högmodsteknologi h handel i samband med mission, ja, under, predikan. Skäms, ni mullvadar, jag ha dåliga ögon, men jordens skatter har förblindat er alla.... torsten nils ulrik tvår sina händer inför faraonerna

      Radera
    2. voj, ja, nog har ett och annat dragit och förblindat mig också. hittills har gud lyftat och tvättat. men må det inte gå oss som simson som var oförsiktig i vandeln. nog segrade han också till slut i fångenskapen men vi skall inte ta några risker. må även jag ta varning och tro och göra mera rätt så har man tekniskt sett mindre att gruva sig över hälsar torsten nils ulrik

      Radera