fredag 4 september 2015

En dubbel prövning



Den pågående flyktingkatastrofen i och kring stränderna av Medelhavet är, just det, en katastrof. Av stora mått. Man kan bara föreställa sig (och knappt ens det) vad dessa stackars människor går igenom. Samtidigt behöver vi komma ihåg att detta har varit en katastrof redan en längre tid - allt sedan IS började mörda, våldta och förfölja människor som kom i deras väg. Det obegripliga är att det är först nu som väst börjar reagera - när problemet börjar synas på våra egna trösklar. Ordet som kommer för mig är hyckleri, men det ska man kanske inte säga. Så jag säger som så: Bättre sent än aldrig.

Det finns emellertid en aspekt i detta som ingen, vad jag vet, ännu har uppmärksammat. (Eller säkert har någon gjort det - det är bara det att jag inte har råkat snubbla över det.) Det är detta med att stänga sitt hjärta för andra människors lidanden och de följder detta kan få/får. Jag vågar nämligen påstå att den människa som hör om och nu också ser allt detta lidande men som stänger sitt hjärta för sina lidande medmänniskor dör inombords. Åtminstone lite. Vad denna död i förlängningen kommer att innebära kan givetvis ingen säga, men några goda frukter kommer det inte att få. Dessutom bevisar den människa som beter sig på detta sätt - som sitter i trygghet och mitt i sitt eget välstånd och som vägrar att se och öppna sitt hjärta - att hon helt enkelt inte förtjänar de välsignelser hon har fått. Dessa välsignelser är ingen självklarhet, och mitt i allt kan vi att finna att vi gått miste om dem. Och detta kan ske snabbare än vi överhuvudtaget tror vara möjligt.

Denna situation är något av en dubbel prövning. Först och främst för alla de som lider, men också för oss som ser detta lidande. Hur reagerar vi? För vi ska verkligen inte tro att vi kan förbli opåverkade av detta. Om vi stänger våra hjärtan finns det en överhängande risk att de välsignelsens kranar som har stått vidöppna över våra länder en lång tid stängs. 

Så nu är alltså inte frågan längre OM vi ska hjälpa, utan HUR. Men den frågan går tyvärr jag bet på.

10 kommentarer:

  1. Du har i princip inte gått bet på denna fråga.
    Om man läst din blogg har man flera svar. Stöd hjälporganisationer och issionsorganisationer ekonomiskt och materiellt. Be vår Himmelske Fader, Kristus, "allt kötts Gud" att rätta människor blir kloka fasta och medlidsamma i sin tjänst vid flyktingcentraler och andra ställen.
    Be att detta skulle vara en väckelse bort från likgiltighet och underhållning som inte rekreerar själen andligt just nu, förrän nöden drabbar oss själva; att vi skulle delta enligt förmåga och resurser och vad som föresätts eller tillstäds oss för att vi Är frälsta; Inte att våra gärningar skulle frälsa oss.
    Vi ber till Herren i Jesu för dem som träder till tjänst att de skulle i Hans Kärlek medmänskligt utan överdriven servilitet kunna bemöta de skador som stressen och ovissheten kan göra med traumatiserade människor. Vi ber för de troende Kristna överallt band världens lidande att vi inte skulle glömma dem. Tids nog blir det rum för kristi vittnesbörd till frälsning. Soppa, bröd säng och sömn och sedan; Vill Gud. så talar de som får den nåden. Men framförallt tänk på kristna syskon. Skriver en i sig själv mycket dålig och ondsint människa ulrik torsten nils. Vad Gott är är av Herren. Det onda köttedör en gång bort. För oss troende må Bibel och Hnadling vara Ett: Herre förlåt mig, låt mig börja på nytt var dag.

    SvaraRadera
  2. Bra Ulrik ! Själv frågar jag mig detsamma som Kristian, HUR ? Trots alla nyheter om fejkade bilder och "tvivelaktiga uppsåt"...., då den dag randas att främlingen står utanför min egen dörr i sin nöd, må Herren stå mig bi i att hjälpa vad jag förmår ! En körsång kommer i mitt minne just nu, "O låt mig få vara en liten kvist på vinträdet ditt, Herre Jesu Krist ! En plats helt nära dess stam mig giv, att jag får del av ditt starka liv. Vörå kyrkokör år ? Fride Häggblom torde stå bakom valet :) melodi Nils Lindhjem Arr. Fartein Valen tr. 1913 Denna sång kommer för mig nu och då, Herre giv oss vårt dagliga bröd, dvs Ditt ord !

    SvaraRadera
  3. Tack för det, Ulrik! Det var goda och nyttiga ord!

    SvaraRadera
  4. Jag tycker hyckleri passar dig ganska bra Kristian när du några skrivelser sedan tyckte att vi borde stänga gränserna för flyktingar.

    Den katastrof vi bevittnar på medelhavet bottnar ju i den eviga religiösa ondskan "min fantasivän är bättre än din" och människor förföljs och dödas.

    Fantasivännerna zeus, apollo, jesus, gud och allan ligger bland molnen och gäspar när barn drunknar och flyter i land på sandstränderna i medelhavet.

    Här hjälper inga böner till herrar eller andra andar. Det vi kan hjälpa med är att själv konkret göra nånting på plats eller skicka pengar till nån seriös organisation som ser till att pengarna kanaliseras rätt.

    Alla som sett bilden på den 3-åriga drunknade pojken och läst hans pappas berättelse om händelsen kan inte annat än gråta. Det gjorde i alla fall jag.

    (ja, Ole kanske jag är "mänsklig" i alla fall :)

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop. Du slutar inte förvåna. Eller kanske inte förvåna. Förarga är kanske ett rättare ord. Men jag natar att du är en ganska bra repressentant för ditt skrå (ateisterna). Du gör åtminstone bra reklam för alla de som hävdar att ateister inte är riktigt sluga...

      Hur skulle det vara om du försökte läsa lite noggrannare innantill? VAR har jag skrivit att vi borde stänga gränserna? Svar: Ingenstans. Det jag skrev var att det är det som kommer att ske. Men det är ingalunda det samma som att jag skulle anse att det bör göras. Jag klistrar in vad jag skrev:

      "Detta är våra alternativ. Ett nedmonterat socialt skyddsnät eller en mur. Båda alternativen synnerligen otrevliga och, som sagt, inget som någon politiker vågar lyfta fram. Och båda alternativen sådana som får vänstern (med media i spetsen) att yla högt. Men eftersom vi inte kan ta hit hela Afrika är detta våra två alternativ. Vilket av de två jag förespråkar är ingen hemlighet. Men slutresultatet kommer inte att bli det jag skulle välja, utan det här kommer att sluta med att vi bygger en mur."

      Det sista du skriver är ändå säkert sant. Åtminstone gällde det för mig också.

      Radera
  5. Kristian, läs ditt inlägg t.ex om Slovakien och tänk efter vad du skriver om. Vad beträffar ateister och om du med slughet menar intelligens så finns det ju hur mycket vetenskapliga undersökningar som helst som bekräftar att religiösa människor är mindre intelligenta än ateister. Det här är ju inte nån nyhet eller ens förvånande.

    Nu menar jag ju förstås inte att jag är intelligent, men jag tänker själv i alla fall..

    http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/studie-om-tro-och-intelligens/

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop. Ingenstans i den texten säger jag att vi ska stänga gränserna. Det att jag talar för - och ävenså motiverar varför - vi endast ska ta kristna flyktingar är inte alls det samma som att tala för att stänga gränserna.

      Att tänka själv är bra (det gör jag också), men att tänka rätt är bättre.

      Radera
    2. Bilden på den treårige syriske pojken Alan har som väntat väckt stor uppmärksamhet och reaktioner i hela världen och blivit symbol för flyktingtradegin ,som ingen borde kunna stå oberörd inför ! !
      "På jorden skall folken gripas av ångest och människorna stå rådlösa vid
      havets och vågornas dån ".Luk.21:25
      Den bilden framträder osökt när media beskriver den pågående flyktingkatastrofen.Som finländare bosatt i Sverige blir jag alltid generad när Finlands flyktingpolitik förs på tal!
      För utrikesminister Soini är lösningen att följa Eu:s regelverk,men den är till sin storlek så omfattande och blir omöjlig att hantera med det utgångsläget.
      Om Eflops kommentarer vore representativa för ateister vore det generande
      för dem!
      (ja,Eflop tårar tyder på "mänsklighet",om det inte är krokodiltårar :-)

      Radera
  6. Eftersom Luther uppfylld av kärlek sagt att vi skall tolka och tyda allt till det bästa så vill vi tro att de flyktingar som kommer för tillfället hungriga och hemlösa flyende från fasornas natt faktiskt är de fredliga som inte vill kriga dräpa och härska.
    Vi skall ändå se att inga judiska kristna minoriteter och andra drabbas negativt såsom det har skett i de länder där invandringen av de starkt troende världsreligionsaraberna och andra semiterna komit i majoritet bland minoriteerna...
    Det är samhällssystemet på gott och ont som nu måste bevaras hos oss med friheter och skyldigheter på gott och ont. Jag är stor i orden men svag på jorden och överlåter min hjälplöshetskänsla i Frälsaren Jesu Tro och Bön och ORDNING. hälsar torsten nils ulrik rädd liten man med god vilja

    SvaraRadera
  7. Ja, jag gick nog till slut bet på frågan hur jag Nu kan hjälpa själv. Veckor gått och jag gått på i invanda banor. Bett och varit.
    Hoppas inläggen inspirerade någon annan till att börja.... ulrik

    SvaraRadera