onsdag 16 september 2015

Chydenius


Jag lovade att jag snarast skulle återkomma till Kyrkhelgens festgudstjänst och Peter Kankkonens predikan. Jag konstaterade efter predikans slut att "det var en riktig predikan!", och insåg att vi i predikan - förutom ett ordentligt gudsord - också fick ett recept på hur vi kan klara oss i och också ta oss ur den ekonomiska kris vi nu befinner oss i. Även om detta recept har 260 år på nacken är det något vi mycket väl kan ta oss en ordentlig funderare på!

Kankkonen citerade Anders Chydenius, 1700-talets kanske största nationalekonom och filosof i Norden, och de ord denne yttrade i samband med att hans lilla prästlön i Nedervetil kom på tal. "Min lilla lön räcker väl till, ty den utspädes med välsignelse och nyttjas med sparsamhet och förnöjt sinne."

Se där något för både små- och storinkomsttagare att stava på! Jag ids kanske inte avslöja mera här och nu, utan jag konstaterar att den som vill veta mera gärna kan ratta in radion på radio Vega nästa söndag (20/9) kl 13. Då kan man höra denna predikan i sin helhet.

2 kommentarer:

  1. För ett otvaget folk hjälper ingenting. Kom ihåg det när ni predikar för öppna stior som sänder ut vildsvin med huggbetar när slaskmaten tar slut säger ulrik

    SvaraRadera
  2. Ja, det var en bra predikan. För människor med språkförståelse och tro var det klara och tydliga ord. Och jag vet att all övertygade Gudsbarn försökt följa dem i årtionden redan....
    Hänvisningarna till den Heliga Skrift om Jesu Person var speciellt viktiga, framförallt för dem som gärna kommer med ett "annat evangelium" som bygger på människoord och fantasier utr den egna sinnesguden.(Otrogen kärlek och Kärlekslös tro)
    Låt oss fortsätta på en god väg och rätta till vad som eventuellt höves oss.
    De som inte vill tvättas i Jesu Evangelium i Ande Ord och Sakrament lämnar i egenrättfärdighet och bryr sig ännu mindre om Gudsfruktan och förnöjsamhet och skriftens absoluta Sanningar..
    hälsingar torsten nils ulrik

    SvaraRadera