söndag 27 september 2015

Streck i debatten

Det var inte meningen att det skulle bli evolutionsdebatt här på bloggen. Men signaturen "Christian" kapade en tråd som handlade om hur det inom dagens media finns personer som anser att evolutionen är ett bevisat faktum och att det inte går att ha åsikter i detta ämne. Nå, felet var kanske mitt som inte sade ifrån genast utan i stället gav mig in i svarsmål. Man lär sig av sina misstag. Mitt i allt befinner jag mig så i en flerfrontsdiskussion som skulle kräva halva min vakna tid för att jag skulle hinna svara på alla frågor och alla påhopp.

Hur som helst är det intressant att det blir så mycket liv om och när man tar fram denna fråga. Men det är förstås så - när man ifrågasätter grunden för dagens människas tro och livsåskådning/filosofi - att många reagerar. Det är sedan närmast komiskt att se i vilka banor försvaret för den egna filosofin går när man upplever att någon trampar för nära de egna ömma tårna. Speciellt intressant blir det om och när man ens vågar antyda att evolutionismen har fått negativa följder i historien - i detta fall då rasbiologin.

Nå, komiskt eller inte så har jag faktiskt annat att göra, så därför drar jag streck i denna debatt. Åtminstone för min egen del. Detta också för att, även om detta är en oerhört intressant fråga, det i detta nu finns mycket aktuellare frågor som borde lyftas fram. Vi upplever just nu avgörande dagar och veckor på flera olika plan. Hur avgörande lär den närmaste framtiden utvisa. Den som ännu vill fortsätta läsa på och ta reda på hur det verkligen ligger till med dessa frågor kan med fördel leta i arkivet på genesis.nu, besöka t.ex. newtonbloggen.wordpress.com, matsmolen.se eller så kan man ju alltid beställa och läsa goda böcker i ämnet. Mats Moléns "Vårt ursprung" börjar ha en del år på nacken, men är ännu helt aktuell till många delar. "Evolutionslåset" förklarar vilka förödande följder evolutionismens lögner har fått för tänkandet i vår tid, och för den som läser finska kan jag varmt rekommendera Pekka Reinikainens bok "Unohdettu Genesis" och speciellt då, för den som är intresserad av evolutionismen som filosofi, Matti Leisolas del i denna bok som går under rubriken "Evoluutioteorian maailmankatsomuksellinen luonne".

Men, som sagt, här på denna blogg drar jag streck i debatten för denna gång.    

10 kommentarer:

  1. Kristian har här rekommenderat litteratur och hemsidor från äkta kreationister. Men borde man inte även höra på vilka argument evolutionsteorin har att komma med? Är det inte så, att om man verkligen vill veta vad kristendomen egentligen går ut på, borde man då inte direkt gå till kristen litteratur istället för att läsa någon bok av en ateist? För att få en klarare förståelse borde man alltså skippa mellanhanden. Därför rekommenderar jag att man även läser pålitlig, kanske även ibland tung, litteratur inom evolutionsbiologi eller geologi. Man borde alltså först gå till dessa evolutionister som förespråkar evolutionsteorin och fråga efter de bästa argumenten, och höra på alla deras argument. Sedan kan man naturligtvis lyssna till evolutionsteorins kritiker. Det viktiga är att man får en så korrekt bild av evolutionsteorin som möjligt, vilket jag ibland får uppfattningen att vissa kreationister inte vill delge.

    Humanisten

    SvaraRadera
    Svar
    1. Herr Humanist. Dessa två storheter går inte att jämföra. Man kan inte förvänta sig att en ateist ska ha den kunskapsbasen man bör kräva för att kunna ge initierade svar på frågor om den kristna tron. Där behöver du fråga en som har åtminstone någon form av kunskap i dogmatik. Men när det gäller evolutionen måste du inse att det finns en bakomliggande agenda. Givetvis på båda sidorna. Men ändå. Kreationister är vanligen medvetna om detta ideologiska bagage hos evolutionisterna, men själva är de relativt blinda för det samma.

      -Kreationisten-

      Radera
  2. Kristian,

    Under våra diskussioner har jag hänvisat till mängder av olika vetenskapliga arbeten som alla -- med all önskvärd tydlighet -- visar att evolutionen ägt rum. Men ingen av dessa arbeten har du någonsin kommenterat, eller överhuvudtaget ens läst. Ändå känner du att du, om och om igen, kan hävda att det inte finns några bevis för evolutionen.

    I dina inlägg har du också formulerat mängder av tvärsäkra påståenden om evolutionsbiologi, paleontologi, naturvetenskap och rasbiologi. Men varje gång man ifrågasätter något av dessa påståenden, eller presenterar motargument, hänvisar du bara till google och påstår att du inte har tid att svara,

    Tror du att det skulle kunna vara denna fega debattstil som gör att vissa av dina bloggläsare blir en smula irriterad på dig, snarare än någonting annat?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Christian. Ok. Ett undantag, men bara ett. I början av vårt meningsutbyte försökte jag ge en del svar på dina frågor, men jag insåg snabbt att inget jag kan tänkas säga kommer att duga för dig. (Sedan är det en annan sak att jag kanske uttryckte mig lite oslipat...) Och ja, jag har läst en del av de länkar du har bidragit med, men inte alla. Fikonengelska är inte min starka sida, och för att få rättsida på allt som påstods i dessa artiklar skulle jag ha varit tvungen att sätta massor av tid på det, liksom på att göra efterforskningar och sen ännu skriva ett svar. Som inte skulle ha dugit... Förstår du varför jag tog den ställningen jag gjorde?

      Radera
    2. Kristian,

      Men om du nu inte lyckats få "rättsida" på något som står i denna vetenskapliga litteratur, hur kan du fortsätta att hävda att det inte finns några bevis för evolutionen? Det finns ju mängder av "bevis" för evolutionen. Både du och jag bär ju till exempel fortfarande med oss rester av de gener som våra anfäder använt för att bilda äggula. Jag förstår inte riktigt hur man kan förbigå den typen av vetenskapliga resultat med tystnad, och sedan SAMTIDIGT hävda att det inte finns några bevis för evolutionen. Visst förstår du väl ändå, på något plan, hur extremt oseriöst det ser ut? Då handlar det ju helt enkelt bara om att hålla för öronen och blunda för den bevisning som faktiskt finns där.

      Radera
    3. Herr Christian. Du tycks inte bara vara envis, du läser också lite som du vill. Kristian skriver "allt", och du läser "inte något". Klassiskt, men inte ärligt. Sedan försöker du styra diskussionerna dit du vill. Det är bra att bloggägaren inte ger sig in i den dansen. Sedan själva saken. Det finns alltid alternativa svar, men du kommer nog inte att hitta dem i de böcker och de artiklar du läser.

      -Kreationisten-

      Radera
    4. Det är synd att vissa människor inte verkar värdesätta den vetenskapliga metoden och dess framgångar. Kreationismen är i stort sett utdöd och har ingen relevans i dagens vetenskap. Liksom den geocentriska världsbilden sakta men säkert dog ut, kommer kreationismens svaga låga att kvävas. Kreationisterna har nämligen verkligheten emot sig, oavsett hur många vilseledande böcker de skriver.

      Humanisten

      Radera
    5. Kristian,
      Vill byta fokus från detta pingpongspel,tröttsamma och långrandiga evolutionsdebatt!
      Googla Himlen TV 7 Dödahavsrullarna,en mycket intressant och spännande föreläsning Av Dr Patton.Han deltog i utgrävningarna vid Quram i Israel där man fann de 2000 år gamla Dödahavsrullarna.
      Lovar att du får en uppbygglig stund,en lisa för själen:-),videon räcker drygt 45 min.
      Tror tvärtemot Humanisten,att det är Bibeltron o kreationismen som har verkligheten och framtiden för sig!
      "Gräs torkar bort,blomster vissnar,men vår Guds ord förblir i evighet".Jes 40:8

      Radera
  3. Dr as in Don Ron, inte som i doktor :-)

    SvaraRadera
  4. Vi drar inte ett streck för diskussion och debatt.
    Vi drar en lans för att "Bibelhebreiskan" i Helige Ande sku komma till sin rätt(a) förståelse.
    Men det kommer alltid så länge tiden varar, finnas folk som talar emot uppenbarelsen för snöd vinnings eller för fanatisk gensträvighets skull.
    Alltså väntar vi de Nya Himlar och den Nya Jord där Rättfärdigheten bor. Dit kanske vi snart skall få komma.... säger torsten nils ulrik

    SvaraRadera