lördag 28 juli 2018

Om blodmånen och Herrens dag

I går kväll hade jag tänkt ta med barnen ut på en åktur med bilen och se den totala månförmörkelsen, eller "blodmånen" som en sådan ofta kallas. Tyvärr drog ett tjockt molntäcke in från just sydost varför blodmånen här hos oss förblev osynlig. Det skulle säkert ha varit en upplevelse för dem! Nå, i stället fick jag berätta vad en månförmörkelse är och hur den uppstår. (Med hjälp av tre Angry Birds-mjukisleksaker.)

Jag läste runt lite på nätet också, och föga överraskande hade bland annat Iltalehti en artikel som talade om att det finns kristna som menar att denna blodmåne är ett förebud om den snart kommande apokalypsen. I artikeln presenterades olika självutnämnda profeters mera och mindre halsbrytande uträkningar. Positivt nog citerades också profetian i Joels bok om att "Solen ska vändas i mörker och månen i blod innan Herrens dag kommer, den stora och skrämmande" (Joel 2:31), liksom också orden från Uppenbarelseboken om att månen ska "bli som blod" sedan det sjätte sigillet brutits (Upp. 6:12). Tyvärr, eller tacksamt nog (?) drogs sedan inga växlar på dessa bibelord i artikeln.

Men hur är det? Är en blodmånen, som till exempel denna, ett förebud om märkliga saker som ska hända. Som exempelvis tidens slut? Svaret torde vara både ja och nej. Till exempel torde en blodmåne ha kunnat ses i Jerusalem på kvällen den 3. april år 33. Den här dagen var fredagen under judarnas påsk det året, och mycket troligt just den dag när Jesus dog och lades i sin grav. Bibeln gör också klart att månen kommer att bli "klädd i blod" i samband med tidens slut. Men, och det här är mycket viktigt, det innebär givetvis inte att alla månförmörkelser ska sättas i samband med tidens slut. Det är helt fel att, utifrån olika tecken i skyn (av vilka en blodmånen onekligen är ett av de mera spektakulära) försöka räkna ut – många gånger genom fullständigt halsbrytande räkneoperationer och med hjälp av de mest sökta fixpunkter i både skyn och i livet på jorden – när tiden kommer att ta slut. En av dessa ovannämnda "profeter" använde sig av det i och för sig lite speciella faktumet att det i USA kunde ses fyra blodmånar på mindre än två år – parat med det faktum att den nye presidenten (Trump) svors in exakt 80 dagar före den första av dessa fyra blodmånar – som ett säkert tecken på en räcka händelser som skulle leda till jordens undergång nu hade inletts...

Men nej. Vi ska inte göra på det sättet. Vi har Guds ord att gå till, och Guds ord säger oss klart och tydligt att ingen vet dag och stund. (Mark. 13:32) Guds ord uppmanar oss också att vaka och vara beredda, för i en stund när vi inte väntar det kommer Människosonen. (Matt. 24:44) Blodmånar kommer och går. Vi kan njuta av dem, och mycket gärna även låta dem påminna oss om att Jesus en dag kommer att komma tillbaka och att tiden då kommer att ta slut. I den meningen kan en blodmåne ses som ett förebud och en påminnelse om tidens slut och Jesu återkomst. Men som bas för några uträkningar om när detta kommer att ske är de inte tänkta och ska de inte användas.

En levande kyrka lever i väntan på Jesu ankomst och vakar och beredd. Idag har tyvärr stora delar av kristenheten somnat. En blodmåne som denna ska inte skrämma oss, men den kan gärna väcka oss till insikt om att Jesus en dag verkligen kommer att komma. För Herrens dag kommer!  

5 kommentarer:

  1. Tack för en klar och analyserande skrivelse. Den förgyllde min morgon.

    SvaraRadera
  2. Det här händelserna är helt naturliga, inga andar eller guds förklaringar behövs för att förklara dessa händelser längre.

    Förr när människor var obildade och vidskepliga skrämdes dom av blodsmånar och solfömörkelser och hade en massa förklaringar om olika gudars påverkan till händelserna.

    Tack vare vetenskapen vet vi när det sker och kan lätt räkna ut om det skedde 3 april år 33. Tyvärr vet man inte väderleken den dagen 3 april då enda meteorologerna på den tiden var shamaner som läste vädret ut kamelskit.

    Domedags profeter kommer och går men jorden den snurrar sin gilla gång vartefter spåmännen dör bort. Blodsmånar har förekommit länge före mänskligheten fanns och kommer att finnas även efter att vi utrotat alla djurarter och oss själva. Tyvärr kommer ingen jesus eller annan profet att dyka upp och hjälpa oss...

    Eflop

    SvaraRadera
  3. Tack Kristian för en saklig och värmande text.

    SvaraRadera
  4. "Solen ska vändas i mörker och månen i blod innan Herrens dag kommer"

    Vad betyder solen ska vändas i mörker?

    SvaraRadera
  5. En symbolisk betydelse är att en ängel utropar: ingen tid skall mera givas och då mörknar också livsnådens sol som ännu håller inbjudan till frälsning i Jesus så att alla räknas i den Nåd som genom Livet tillräknas alla som lever så att de om möjligt skall komma till Sanningens kännedom, omvända sig och söka försoning med GUD och upphöra med sina otrons ord gärningar och Liv utan Trons ångerns och Bättringens gärningar. Så småningom kommer så den stora dag av mörker(Domedagen) som för de frälsta blir ljus till kvällen i nya Himlar och en ny jord men för dem som förkastat Guds Ord och Frälsaren blir det evigt mörker evigt kval. Men vi må minnas att fast vi är mitt i livet så kan det plötsligt mörkna och vi dör och ställs inför Herren. Om vi då saknar eller förkastat Tron så blir vi satta i väntrum av kval vetande att vid uppståndelsen får vi i kroppen och allt vårt väsen lida helvetet för evigt utan Gud och hans omsorg. Om vi har vandrat i och under Tron och Förlåtelsen så får vi vara i paradiset under väntan på uppståndelsen då kroppen fri från synd sjukdom och brist i förklarat Liv blir lika den uppståndne Herren Jesus Krist.

    SvaraRadera