tisdag 10 juli 2018

Om komplicerat och okomplicerat

Jag såg egentligen aldrig TV-serien "Det ljuva livet i Alaska" ("Northern Exposure" på orginalspråket), men en gång när jag "kanalsurfade" såg jag ett kort avsnitt där en av huvudkaraktärerna, spelad av Barry Corbin, sade en sak som fastnade på min hårdskiva. Han konstaterade att "Life is simple. It´s not always easy, but it´s simple. If we don´t complicate it". (Livet är enkelt/okomplicerat. Det är inte alltid lätt, men det är okomplicerat. Om vi inte komplicerar det.)

Jag har sedan fått lära mig att detta är en parafras på en sak som Confucius lär ha sagt, men det gör förstås inte citatet mindre sant för det. För så här är det. Livet är i grund och botten inte alls komplicerat. Gud har gett oss klara och tydliga instruktioner för vad som gäller för det mänskliga livet och för hur vi ska leva våra liv för att ställa till med minst oreda för oss själva och för våra medmänniskor. De tio orden i 2 Mos är en bra början, och sedan finns det, speciellt i Jesu undervisning, tillämpningar och förklaringar på dessa tio ord. Någon har kallat Bibeln för en "instruktionsbok för livet", och även om den först och främst är en vägvisare till och en instruktionsbok för Livet (observera den stora begynnelsebokstaven!) är också detta sant.

Validiteten i det citat jag inledde med märker vi speciellt idag när i princip allt som är gott, sant och rent ska ifrågasättas och revolteras mot. Äktenskapet mellan en man och en kvinna är den grundenhet som ger livet stabilitet – både på individnivå och på samhällsnivå. Om vi beter oss så att denna grundenhet ifrågasätts eller till och med raseras blir livet ofta mycket komplicerat. Detta gäller alltså både på individnivå och på samhällsnivå. Könsidentiteten och det att vara man och kvinna är en annan grundläggande sak när det gäller ett okomplicerat liv. Idag när det påstås ska finnas i princip hur många kön som helst kompliceras också denna i grund och botten mycket enkla sak. Med mycken vilsenhet och förvirring som följd.

Livet är förstås ändå inte alltid lätt. Sjukdomar, olyckor och annat elände kan göra att våra liv blir både tunga och svåra. Det är sådant som hör till ett liv i en av synden färgad värld. Men det är skillnad på ett enkelt/okomplicerat liv och ett tungt och svårt liv. Livet kan vara både tungt och svårt men ändå okomplicerat. Men tyvärr är vi idag så oerhört bra på att ställa till det för oss och komplicera våra liv.

Men som sagt är Bibeln inte bara en "instruktionsbok för livet". Den är framför allt en vägvisare till Livet. Det som främst skiljer den kristna tron från alla religionerna är nåden. Den kristna trons huvudbudskap är att oberoende av hur vi än har lyckats komplicera våra liv och ställa till det för oss så finns det förlåtelse och en möjlighet till en ny början. Många av våra val får förstås följder som vi inte kan undkomma, men fläckiga och söndriga samveten kan renas och helas. Vår relation med Livets Herre kan återupprättas och förnyas. Nådens evangelium säger att från hans sida finns det inga hinder. Vägen till denna nya början heter omvändelse. Omvändelse från våra egna vägar, omvändelse från vår revolt mot Gud och hans goda ordningar. Det handlar om att vända om från vårt eget och återvända till det Herren har gjort för oss. Att gå tillbaka till vårt dop och få börja om. Det handlar helt enkelt om att kapitulera och inse att vi, i oss själva, har gjort konkurs. Då, och endast då, kan vi börja på nytt. Men då FÅR vi börja på nytt.

Tack och lov för nådens evangelium! Det är den enda verkligt fungerande lösningen för människor och för en värld som håller på att komplicera ihjäl sig på sina egna vägar.

14 kommentarer:

 1. Bra skrivet! Ulrik

  SvaraRadera
 2. Håller helt med !, jag också.

  SvaraRadera
 3. Det fanns en tid då man tyckte att livet var okomplicerat, tror vi idag i alla fall. Vi bodde i små grupper i byarna utan kontakt till omvärlden. Den enda sanningen fick vi höra av präster och de personer man levde med i byn. Vi gick genom livet i en bubbla utan kunskap och fakta om hur världen fungerade.

  Livet på den tiden var okomplicerat i den meningen att vi inte visste om nåt annat än det som hände i byn och den filtrerade information vi fick på söndagarna i kyrkorna.

  Idag, efter den industriella revolutionen lever vi på ett helt annat sätt och har tillgång till mycket fakta och information och det kan för vissa människor anses som komplicerat. Alla människor kan inte ta åt sej av informationen, de klarar inte av att se vad som är sant och logiskt. Det här gäller främst personer som blivit hjärntvättade från barndomen att tro på fantasier om gudar och andeväsen. Det har till en stor del även att gör med personers intelligens. Det är så lätt att avfärda komplicerade saker med "guds vilja"

  Bibeln är full av faktafel och motsägelser. Den kan inte användas till nåt annat än en sagobok, absolut inte som nån typ av instruktionsbok för människor.

  Tycker du verkligen Kristian att vi skall leva efter det som står i Moseboken som du hänvisade till i texten ovan? då har jag några frågor..

  Eflop

  SvaraRadera
  Svar
  1. En fråga till "Eflop" efter, "Livet på den tiden var okomplicerat i den meningen att vi inte visste om nåt annat än det som hände i byn och den filtrerade information vi fick på söndagarna i kyrkorna." Jag är ganska övertygad om att man levde betydligt lyckligare på den tiden då man mera än idag otvunget gästade sina grannar om kvällarna och gick igenom dagens händelser med varandra utan att behöva ta del av alla världens händelser som vi ändå inte kan påverka i ngn större utsträckning ! Du fattade väl att Kristian syftade på de tio BUDorden, Guds tio bud, även om BUDordet lämnade bort ? https://lattlast.evl.fi/tro-och-liv/de-tio-buden/ Var hittar du Eflop ngt fel i dessa ord om de tio buden ? ( Måste erkänna att jag inte fullt håller med om formuleringen angående förklaringen till fjärde budet...

   Radera
  2. Anonym 23:55. Signaturen "Eflop" är så fast i sin egen bubbla - hjärntvättad kanske någon skulle kalla det - att han överhuvudtaget inte klarar av att förstå vad det här handlar om. Dessutom är hela hans förhållningssätt till Bibeln inriktad bara på att hitta fel. Detta så att han inte klarar av att ta emot någon som helst information som går emot det han anser. Här har både jag och flera kommentatorer försökt förklara att det finns saker i t.ex. Moseböckerna som inte längre gäller för oss som lever i det nya förbundet, men eftersom detta går mot det han inbillar sig vara det "rätta" sättet att läsa Bibeln klarar han inte av att ta emot denna information. Det är synd om honom, vem han än är, men det är tyvärr inget vi kan göra något åt. Har du läst böckerna om Narnia? Eflop är en av dvärgarna i den sjunde och sista boken. (Jag skriver inte "som en av...")

   Angående benämningen (bud)orden så finns faktiskt inte den i Bibeln. Det var Luther som började tala om de tio budorden. Före honom talade man bara om de tio orden. Jag menar förstås inte att det är fel att kalla dem för de tio budorden, men jag föredrar kanske den äldre benämningen.

   Radera
  3. Vi kan ju inte uppfylla något av Mose alla ord men som gällande livsprincip och i kraft till sista dagen så går vi gärna och tar till oss Nådens Ord och ärar Lagen och Buden varje stund fast vi skulle av Nåd vara goda efter de tio orden eller buden ty om vi går andliga till en andlig Gudstjänst och sätter oss ned så känner vi mitt i vår tacksamhet och lycka en verklig sann vilja att sörjande instämma t e x i orden; jag (andligen) fattig syndig människa född av ett syndigt släkte bekänner inför Dig Allsmäktige Gud och Fader all min synd och orenhet min vrede, och att jag inte älskat min nästa och dig som man skall älska utan jag är i allt felande och ber om förlåtelse om du Herren Jesus Kristus ännu vill förbarma dig till jag en gång med alla heliga och saliga får se dig i Himmelen som du är och då fri från förgängelsen evigt vara hos dig min Gud min Gud som är väldig i Nåd Långmodig Tålig mild och barmhärtig och gärna förlåter ångrande och nådehungrande för din Nåds skull. Därför tackar vi dig Herre Jesus Kristus och ber om den rätta ångern och tron och de stilla stunder då Ordet får granska trösta och uppbygga oss som vill älska och frukta dig då vi av Ordet och Anden i dig vet och känt att du Jesus Kristus Gud och Fader Allsmäktige Skapare och Frälsare är Helig God och Sann och att du enbart kan vara vår Nåd och Frälsning. Hall-Elu-Jah. Tack att den heliga Skrift eller Bibeln ÄR Fakta Nåd och Liv säger Ulrik Torsten nils

   Radera
  4. Eflop, Bibeln och rätt predikan förklarar ju framförallt bäst och rättvisast hur ' världen' fungerar. Bibeln bryter ned alla tankebyggnader som reses upp emot Guds kunskap och berättar om syndavärldens väsen och hur man skall undkomma det i Jesu Guds sons Tro.
   Dessutom, framförallt i protestantiska norden var prästerna som ofta var mångkunniga enligt vetenskapliga,historiska och kulturella saker veritabla folkupplysare. Anders Chydenius hade fått höra om indianernas bark-kanoter och försökte ivrigt bygga kanoter med björkbark och ribbor. Man kallade honom föraktfullt för ' barkbåts-anders. Han hade dock på gott och ont med sig upplysningens vilja att på gott och ont tillstädat mildhet mot människorna och arbetade ivrigt för att få 1734 års Lag gällande. Därför har vi på gott och ont många människor och stor brist på Guds och myndighetsfruktan levande i norden ty straffen t ex för äktenskapsbrott, styggelse och barnaskändande och hädelse mot Gud; sådan hädelse du utövar; hade blivit så milda i den lagbalken att där Bödeln förr stämde i syndare och omgiftarefloden genom bilan så frestades hela Sverige så svårt i humanismens vetenskapliga och demokratiska och sinnliga agnostiska friheter och högmod att de miste sina trogna medborgare i landsdelen Finland där samma humanism och avfällighet bland prästerna gjorde att de inför Ryssen flydde till Sverige och istället för att som i vinterkriget stå fast vid Guds Ord och sitt land och en rätt ed.
   En sägs ha ' haft stake' att stå vid rätt tro och sin ed och Ryssarna misshandlade honom i fängelset i Åbo slott så att han dog kort efter sin frigivning. Axplock i morgonstund av Ulrik, utvilad marginalhund

   Radera
  5. Det goda med för människorna milda straffsatserna i jordiska rättegångar och lagstiftning i samhällslagen är att de som oskyldigt anklagade i sak blir dömda inte dödas så att de t ex om de är troende under bön kan bära nöden av fängelse och fattigdom som böter ger och om de av Guds Kärlek och Nåd då orkar hålla fast vid Guds godhet och Sanningar och visa den tron i sina liv så är det en seger för Guds Rike.
   Det dåliga är att Djävulen och antikrist och notoriska skändare, brottslingar och giriga med juridiska och politiska knep undkommer rättvisan och sedeslösheten tilltar och tilliten till Gud och myndighet avtar i alla när vår naturliga kärlek så att säga förkolnat när den slits och kokas och steks i avfälliga hoparnas verbala och sociala dårkvarnsugnar. Men Guds Ord håller och är levande kraftigt och starkt även om Han vår Gud inte med Bibel och alla sina heliga och goda egenskaper längre får ' hörs välkommen' i det offentliga livet. Så ve ve ve dem genom vilket Guds kännedomen och Gudskunskapen undanskyfflats från tidigare och kanske de 1- 3 och en halv kommande släktled i tiden före domedag. Skrivet av fattig syndfull förlåten man som fann att livet är gott när man förlåta och tacka kan. P.S. Gud har all makt i himmelenHoch på jorden och de som älskade avfällighetens lögner förhärdad han så att de älskar och tror på och håller fast vid lögnen lika segt på grund av ära och girighet som den kristne håller fast Vid Jesus som är Vägen Sanningen och Livet och förkunnar Guds Sanning Och Nåd och håller honom som sin Rättfärdighet genom Trons fasthållande trots egen synd,dumhet och svaghet. Och när vi inte orkar vara så ödmjuka under lidandet i jämmerdalen som vi borde så har Jesus varit det för vår del. Och syns Gud inte fungera oss troende ens till frid och lycka i känslan så Är Han det ändå så vid domedagen förstår vi att han för Alla utvaldas skull i sin Allsmäktighet syntes tillåta allt för svåra saker och glatt stiger vi Honom tillmötes då han genom änglarna hämtar oss då Han på skyarna återkommer då allt är fullbordat och djävulen antikrist vilddjuret och de som följt dem för evigt kastas i den brinnande sjön till evigt straff och pina.D. S

   Radera
  6. @Ulrik, bra skrivet ! Speciellt 20 juli 2018 07:19 fick mig att tänka på "Tron allena" av Bo Giertz ! Visst är "Stengrunden" bra men jag håller personligen "Tron allena" för att vara snäppet bättre !

   Radera
 4. Demokratin som den utövas i den demokratiskt valda riksdagen i Finland och andra länder visar i förfallna tider det tillkrånglade liv som vi ser på bloggarna också ;dåligt beteende och fräcka ord och rena lögner;med den skillnaden att på en blogg blir man varken från höger eller center eller avbruten av burop, visslingar och fräcka tillmälen mitt i meningen medan man utövar sin taltur. Det kommer ju nog motsvarande okvädningar av varandras synpunkter från oss motståndare sinsemellan men en annans taltur kan man inte störa annat än om radiostörning eller tangentbord ,swiftkey mm eller wordtekniken inte lyckas överföra tanken så korrekt och i den form som en skrivare tänkt sig. Naturligtvis kan man ibland finna sig ha producerat grumliga uttryck ibland klar tanke och skrift uttryckt men förvanskat av ett ' förutseende' skriv- program utan själ och känsla.
  OBS! Men alla som sätter sig upp mot den Heliga Skrift och Gud dess Ande får nog vare sig de håller eller ej känna på och förnimma kraften och styrkan och vreden mot synden i all Guds förmaningar och Hans nedlåtande och kraftigt förklenande och varnande konstateranden om dylika upprorsmän och deras fördärvade natur. Inför Hans Ord ber alla med insikt och förnuft i sig om Nåd och hjälp att bli rättfärdigjorda Av Jesus istället för att likt skalkarna förhärda sig och sina motsägelser mot Sanningen och Gud intill dess att de slutgiltigt kastas i helvetet till att evigt lida följderna av upproret,synderna och motsträvigheten och allt annat som strider mot Guds Uppenbarelse och skapelseordning... Hälsningar Ulrik som apropå vaknade av en ny variant på faslig mardröm och därmed vaknad arbetar en stund förrän sömn åter stundar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rättelse ...varken från vänster eller höger eller center blir man avbruten då man skriver på en blogg. Skrev nog vänster redan i första versionen oxå men det fixade kringkastarens lilla bugg bort. Sport

   Radera
  2. Eller kanske av en liten' pugg' med bugg i satans tjänst som 'fittas' med en skrivare eller flera utan att ha undersökt saken varför de ' fittas' med att förvanska andras ord och,åsikter'.
   Lägg märke till att ordet åsikter sällans använd i Bibeln. Det är de dekadentas lilla kärleksord då de inte vågar säga och följa vad som I Bibeln står skrivet. Om epistlarna säger Skrivaren själv. I dem finns inget dolt och mystiskt som utan vi framlägger Sanningen klart för varje man. Men i det ögonblick då straffen skulle lindras för skändningar och styggelser och för vänskaps skull uppstod ordet 'åsikter'. Tnut

   Radera
 5. En mästerkock som på grund av droger eller stress bara hinner göra 'sallad' är dock eller har varit en mästerkock. Ock åck ock. Ulrik uppe med tuppen varit på vattentuppen och lagt världens sätt att smäda under luppen

  SvaraRadera