torsdag 19 juli 2018

Om Trump och om att desarmera en bomb

Den största nyheten efter de två stormaktsledarnas möte i Helsingfors var Trumps påstående att han litar på Putin när han säger att Ryssland inte blandade sig i det amerikanska presidentvalet. Trumps kritiker har fått detta att vara i det närmaste landsförräderi eftersom det i så fall skulle innebära att Trump tror mera på Putin än på sin egen underrättelsetjänst. Men var det, som Trump senare har påstått, fråga om en felsägning? Det vet kanske bara Trump själv (samt Putin och tolkarna som var med på mötet mellan de två ledarna), men jag har nog ändå lite svårt att tro på den förklaringen. Mera troligt är ändå, menar jag, att den massiva kritiken mot det budskap Trump levererade på presskonferensen i Helsingfors fick honom att backa. Putins eventuellt kommande reaktion torde ändå kanske visa vad som är sant och vad som inte är det.

Men om det är fråga om en helvändning finns det en mycket positiv sida till denna annars olustiga sak, nämligen den att Trump i så fall faktiskt tycks lyssna på sina rådgivare. Här blev det tydligt att det Trump sade inte var acceptabelt, och då vände han. Garanterat på inrådan av sina rådgivare. Jag sover nog mycket bättre på nätterna om och när jag vet att den ytterst impulsive Trump faktiskt kan böja sig för sina mera balanserade rådgivare när det verkligen gäller. Och det gjorde det nog här.

Sedan är det också mycket intressant att se hur Trumps kritiker använde sig av denna fråga. Som jag konstaterade i den senaste texten finns det i runda tal 50% av amerikanerna för vilka det inte spelar någon roll vad Trump gör eller säger – han är ändå alltid fel. Kritiken från denna grupp är alltid hård, och här finns det i princip inga begränsningar för vad man kan tänka sig att ta till för argument för att misskreditera Trump. När han själv dessutom allt som oftast ger dessa sina kritiker användbart material genom främst sitt twittrande är bordet dukat.

Nå, nu hade kritikerna ändå faktiskt en potentiell presidentvältarfråga att ta till. Huruvida Trump lyckades desarmera denna bomb får framtiden utvisa.

1 kommentar:

  1. På tal om att desarmera bomber! Manusförfattarna och de tittande skrattarna till hädelsefilmerna monthy puton borde ställas inför t e x brittiska el amerikanska veteraner med söndriga nerver och friska kroppar och allvarsinne och bli uppmanade att skratta��

    SvaraRadera