söndag 1 juli 2018

Guds välbehag


Är Gud för oss, vem kan då vara emot oss? (Rom 8:31)

Har du smakat på de här orden? Alltså riktigt ordentligt? Gud är för oss människor! Han är inte mot oss. Vi människor tänker ofta, speciellt när vi har en sådan dag när allt går emot oss, att vi är under Guds vrede. Att Gud är mot mig. Faktum är att det är helt naturligt att tänka så. De flesta människor gör det, och alla världens religioner går ut på detta. I en form eller en annan. Om vi har motgångar beror det på att Gud, eller gudarna, är fientligt inställda till mig/oss. Och när det är så måste vi på något sätt vända den här situationen. Kanske genom att offra något som är värdefullt för oss. Kanske genom att göra goda gärningar. Kanske genom att ge bort en massa pengar. Då borde ju Gud/gudarna bli mera välvilligt inställda till mig/oss igen.

Men Bibeln och den kristna tron säger något helt annat. Inget vi kan offra, göra eller ge bort kan få Gud välvilligt inställd till oss. Han har gett oss allt vi har, och han har mera av allt det i sina lador. Så varför skulle han vilja ha tillbaka sina gåvor för att i gengäld bli mera välvilligt inställd till oss? Nej. Det ENDA som duger inför Gud som offer, som goda gärningar och som betalning är Jesus. Hans offer på Golgata, hans goda gärningar och hans betalning i sitt eget blod för världens – också mina och dina – synder. Det är det enda som duger. Men Jesu offer, hans gärningar och hans betalning är evigt gällande. Inget kan göra det han har gjort, det offer han bar fram och den betalning han ställde i vårt ställe om intet. Jesu Golgataverk är evigt gällande. Och därför, och endast därför, kan vi ha det rätt ställt med Gud. Därför och endast därför, är Gud för oss människor.

Kommer du ihåg vad änglarna sjöng där på herdarnas äng när Jesus hade fötts? Vad de sjöng när Gud hade blivit människa? De sjöng: "Ära vare Gud i höjden och frid på jorden, till människor hans välbehag."

I och genom Jesus har vi människor Guds välbehag. I och genom Jesus är vi människor Gud välbehagliga. I oss själva är situationen en helt annan. I oss själva är vi allt annat. Men under över alla under! Vad vi är i oss själva har ingen betydelse! Inte för den som är i Jesus Kristus, för den som lever i trons gemenskap med honom. Där och då gäller detta: Gud är för oss. Vi är Gud välbehagliga. Gud är för dig. Du är Gud välbehaglig. Igen: Inte i dig själv, men i och genom Jesus.

Då, när det är så här, då kan allt annat falla. Hela världen kan stå emot oss – och det gör den också allt som oftast. Allt kan gå emot oss. Det spelar ingen roll, och framför allt indikerar det inte hur Gud är ställd gentemot dig och mig. Mot oss. För att veta hur Gud ser på oss ska vi inte se på våra omständigheter. Inte på våra framgångar eller motgångar. Inte ens på hur bra vi lyckas i och med det kristna livet. Nej, för att veta hur Gud ser på oss måste vi gå till Guds ord. Där får vi veta det. I och genom Jesus är vi människor Gud välbehagliga. För så säger oss Guds ord.

Gud är för oss. Han är för dig. Därför kan också Paulus skriva de oerhört härliga orden han skriver i Rom. 8:

Vad skall vi nu säga om detta? Är Gud för oss, vem kan då vara emot oss? Han som inte skonade sin egen Son utan utlämnade honom för oss alla, hur skulle han kunna annat än också skänka oss allt med honom? Vem kan anklaga Guds utvalda? Gud är den som frikänner. Vem är den som fördömer? Kristus Jesus är den som har dött, ja, än mer, den som har blivit uppväckt och som sitter på Guds högra sida och ber för oss. Vem kan skilja oss från Kristi kärlek? Nöd eller ångest, förföljelse eller hunger, nakenhet, fara eller svärd? Det står ju skrivet: För din skull dödas vi hela dagen, vi räknas som slaktfår. Men i allt detta vinner vi en överväldigande seger genom honom som har älskat oss. Ty jag är viss om att varken död eller liv, varken änglar eller furstar, varken något som nu är eller något som skall komma, varken makter, höjd eller djup eller något annat skapat skall kunna skilja oss från Guds kärlek i Kristus Jesus, vår Herre.

Amen! Så är det!

  

11 kommentarer:

  1. Ni kristna förstår väl att kristendomen (och delvis den gamla judendomen) är en blodkult? Hela försoningsteologin baserar sig inte på ”kärlek” eller dylikt, utan på blodmagi. Vi kan läsa vad det står i Tredje Mosebok 17:11.

    ”Ty allt kötts själ är i blodet, och jag har givit eder det till altaret, till att bringa försoning för edra själar; ty blodet är det som bringar försoning genom själen som är däri.”

    Numera vet vi förstås att blod inte kan innehålla någon ”själ”, eftersom det främst består av vatten och olika viktiga biomolekyler som förvisso är nödvändiga för kroppens livsfunktion, men som ingalunda innehåller någon ”själ” – vilket inses om man skulle byta ut allt blod genom blodtransfusion. Versen ovan lägger dock fram en tänkbar hypotes för ungefär 3000 år sedan, men den är givetvis falsk.

    Denna urgamla, primitiva och vidriga blodmagi fick judarna att slakta en hel massa boskap för sin Jahve. Stora delar av Gamla Testamentet beskriver hur dessa lustiga offerriter skall gå till för att ”behaga” guden Jahves sinnen (däribland luktsinne).

    Men hur är det då med kristendomen? Genom Jesu blod blir vi frälsta. Hela kristendomen baseras på att en människa (som senare upphöjdes till gud) torteras och slaktas likt ett lamm, så att detta på något sätt ”förlåter” världens synder. Vem är det nu som kokat ihop en sådan bisarr lösning? Jahve själv, förstås. Det är Jahve som kräver att blodet flyter för att han skall kunna förlåta. Han är en primitiv blodgud, helt enkelt.

    Humanisten

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag räknade, snabbt, till tolv sakfel i "humanistens" kommentar. Jag ids inte ens försöka börja gå i diskussion med honom. Men kanske en, typ, alfakurs kunde vara på sin plats?

      Radera
  2. Bra analys av Humanisten igen!

    Då ska vi inte glömma den absurda kannibalismen i kristendomen. Tänk på det när ni dricker vinet och brödet i nattvarden, det är Jesu kött och blod som det skall föreställa ni äter och dricker. Samma döda person ni ser på korset framför er vid altaret, det äter ni!!

    Jesus sade då till dem: »Sannerligen, sannerligen säger jag eder: Om I icke äten Människosonens kött och dricken hans blod, så haven I icke liv i eder. 54

    Den som äter mitt kött och dricker mitt blod, han har evigt liv, och jag skall låta honom uppstå på den yttersta dagen.…

    Absurt sa Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop läser som vanligt selektivt. Efter de ord han citerar fortsätter texten: "Många av hans lärjungar som hörde det sade: "Det här är en svår tanke. Vem står ut med att höra den?" 61 Jesus förstod inom sig att hans lärjungar klagade över detta, och han sade till dem: "Tar ni anstöt av det här? 62 Tänk då om ni får se Människosonen stiga upp dit där han var förut! 63 Det är Anden som ger liv, köttet hjälper inte. De ord som jag har talat till er är Ande och liv. 64 Men det finns några bland er som inte tror." Jesus visste redan från början vilka som inte trodde och vem det var som skulle förråda honom. 65 Han fortsatte: "Det var därför jag sade till er att ingen kan komma till mig om han inte får det givet av Fadern."
      66 Efter detta drog sig många av hans lärjungar undan och slutade vandra med honom. 67 Då sade Jesus till de tolv: "Inte tänker ni väl också gå?" 68 Simon Petrus svarade honom: "Herre, till vem skulle vi gå? Du har det eviga livets ord, 69 och vi tror och förstår att du är Guds Helige."

      Radera
  3. Humanisten och eflop banar väg för primitiva målinriktade straffares tid mot vårt land. Då kanske de inte lika mycket välbehag känner som idag... Gud har en Lag.

    SvaraRadera
  4. Kommentaren försvann i cyberintet. Gör det klart kristian att sorglösa inte har del i det där mera. Ej heller förnekarna.Församlingsföda är det som hundarna vid utkastandetåu 'alla'brukat så att du fått öppna blogg och divideera diig trött på regnbågsförvillelser så länge. Ulrik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ulrik. Tråkigt om din kommentar försvann. Tyvärr får jag inte längre någon e-post när det kommer kommentarer - vissa gånger har de uppenbarats där även om de inte har synts här.

      Radera
    2. Fått in allt utom fyra genom blogg perioden. Ingen fara

      Radera
    3. Dessutom tog ja utgångpunkt jag också i Jesu Ord som du när du vederlägger eflop. Och ändåck Är det Herrens Sanna Lekamen och Sanna Blod i HHN. O djup av Vishet och Renhet hos Herrens Sakrament. Ett levande öppet mysterium och Han är evigt God för dem som mot synd och smärta tar emot Honom till frälsning; inte till att kivas med. Ulrik

      Radera
  5. Jag hittade en intressant bild på svenska Yle... Artikeln har inget med denna text att göra, men jag konstaterar att det inte bara är jag som gör "reklam" för Rom. 8:31 i dessa dagar. :)

    https://svenska.yle.fi/artikel/2018/07/02/det-har-blivit-livsfarligt-att-vara-ung-i-nicaragua-regeringen-tog-allt-ifran-oss

    SvaraRadera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera