fredag 27 juli 2018

Björn Vikström i Jakobstad

Björn Vikström föreläste i församlingscentret i Jakobstad igår. Hans föreläsning gick på temat "Kärlekens mångfald", och temat var givetvis hämtat ur hans bok om homosexualiteten och äktenskapet. Och nej, jag var inte där. Jag brukar faktiskt försöka hålla mig borta från Jakobstad under Jakobs Dagar, och så försöker jag förstås också hålla mig borta från sådana biskopar som inte riktigt vill eller förmår vara sådana biskopar som Bibeln säger att de borde vara. Men ÖT rapporterar, och jag läser gärna deras reportage.

Vikström menar, enligt ÖT:s artikel, att det finns en risk att vi pratar förbi varandra i frågan om homosexualiteten och äktenskapet och att han ville skriva en bok där perspektiven får mötas.

När jag läste det här visste jag inte om jag skulle skratta eller gråta. Björn Vikström menar, tydligen på fullt allvar, att "perspektiven möts" i hans bok. Jag har problem med värmen, men frågan är om det inte finns andra som har större problem när det är så här varmt. Hur kan perspektiven mötas i en bok som är så här oerhört tendentiös och som svårligen kan beskrivas som något annat än en partsinlaga? En bok som påstår sig tala om kyrkans syn på kärlek, sexualitet och äktenskap utan att överhuvudtaget lyfta fram den viktigaste texten i hela Nya Testamentet om just äktenskapet, nämligen Matt. 19:5-6?

Jag kan inte se annat än att Björn Vikström i och med sin bok "pratar förbi" Jesus själv. För att inte tala om alla oss som i denna sena tid försöker tala för en biblisk äktenskapssyn. Tyvärr förmår han med sin bok, och säkert också med de ord som citerades i artikeln i ÖT, lura många som inget hellre vill än att bli lurade i den här frågan.

Det är mycket här som är djupt tragiskt.

2 kommentarer:

  1. Jag har känt mycket av skräckens mångfald när jag vid Bibelläsandet sett hur dessa månglares kärleksmångfald och tolkningsiver betalas den stund Herren besluter. Amen på den heliga Skrift och skam och vansinne om möjligt till Ånger åt sådana dåraktiga en gång till Sanningen Vägen och Livet döpta. Honom som de övergivit. Hälsar Torsten Nils Ulrik motarbetande att berömma sig själv. Ja Gud och Jesus och Skriftens Absoluta Sanning tackar jag att jag trots synd och brist. Lever och går på Herrens Väg i Skriftens Sanning ångrande och konfirmerandedess sanningSoch min tacksamhet för Nåd och Liv. Må Gud höra våra betryckta böner... Då finner vi Honom i Himlen en gång... I sång

    SvaraRadera
  2. Biskop villolärare Vikström bryr sig inte om vad som står i Matt 19:5-6 för nu har vi uppnått sådan vishet och blivit så upplysta att vi vet mera än vad människorna på Jesu tid visste. Det du!

    SvaraRadera