onsdag 18 december 2019

Om klimatforskning och om varför Greta Thunberg har fel

Jag läste just en fullständigt bedrövlig text på ÖT – en kolumn av Simon Gripenberg i gårdagens blad med rubriken "Farbröder som förlöjligar flickor". I texten ondgör sig skribenten över att "vissa äldre konservativa män" ogillar Greta Thunberg som alltid "konsekvent hänvisat till forskning och fakta". Det värsta är att Gripenberg sedan säger att "låt oss koncentrera oss på vetenskapen", varpå han gör allt annat. Huvudpoängen med kolumnen tycks vara att racka ner på alla som vågar ifrågasätta dagens klimathysteri – och göra detta med "forskning och fakta" i ryggen. Men som sagt, något sådant presenterar han inte. Det räcker för honom, liksom för Greta Thunberg, att säga sig basera det som sägs på vetenskap.

Men hur är det, är det som t.ex. Greta Thunberg säger faktiskt baserat på vetenskap? Hon hävdar att det är det, men hur är det? Är det så? "Vi måste lyssna på vetenskapen", säger hon. "Lyssna inte på mig, lyssna på forskarna!" För att kunna reda ut detta måste vi sätta oss ner och fundera lite på begreppen. Vad är vetenskap? Vad säger vetenskapen om klimatet?

Vetenskap handlar om empiri. Om att göra mätningar och om att dra slutsatser utifrån dessa mätningar. Det är vad vetenskapen gör. Och vad säger då vetenskapen om klimatet? Jo att medeltemperaturerna har stigit med ca 1,5 grader sedan slutet av den förindustriella tiden. Detta är obestridliga fakta och inget som någon kan opponera sig mot. (Empiri är till sin art sådan att det egentligen inte går att debattera mot den – förutsatt att mätningarna är korrekt gjorda och att de kan upprepas med samma resultat.) Men. När det sedan handlar om att TOLKA dessa obestridliga siffror som vetenskapen ger oss blir det mycket mera komplicerat. Den förhärskande teorin (som, vilket bör observeras mycket noggrant, INTE delas av 97% av klimatforskarna) är att orsaken till denna uppvärmning är människans utsläpp av så kallade växthusgaser. Att dessa växthusgaser orsakar uppvärmning torde också vara ställt utom allt tvivel, men de stora frågorna här (som ännu ingen lyckats besvara på ett obestridligt sätt) är huruvida det finns andra faktorer som spelar in och hur stor del av denna uppvärmning som faktiskt beror på av människor utsläppta växthusgaser. Så redan här ser vi att forskarna och vetenskapen inte kan ge oss några entydiga svar. "Lyssna på forskarna!" Ja, det behöver vi göra, men frågan är: Varför ska vi lyssna bara på sådana forskare som säger det som Greta Thunberg vill att vi ska höra. Det finns nämligen andra forskare också som säger annat.

När Greta Thunberg talar om vetenskapen begränsar hon dessutom inte detta till empiri och tolkningar av denna empiriskt erhållna kunskap. Nej, hon går långt utöver detta. Forskarna i fråga blygs nämligen inte för att spå framtiden utifrån dessa ovannämnda tolkningar. Också dessa spådomar kräver Greta Thunberg, och Simon Gripenberg och alla andra klimathysteriker, att vi ska betrakta som vetenskap som vi behöver lyssna på. Men hur är det nu riktigt? Är dessa spådomar om framtiden faktiskt vetenskap? Under de senaste femtio åren har miljö- och klimatforskare och andra med ett intresse i frågan kommit med en massa förutsägelser om en kommande apokalyps på grund av miljöförstöringen och klimatförändringen. Vi kommer t.ex. ihåg Al Gore som för snart femton år sedan hävdade att vi har tio år på oss att svänga utvecklingen, annars är det för sent. Detta bara som ett exempel. Det finns många, många liknande exempel. John Nolte listar 41 dylika förutsägelser där diverse miljö- och klimatexperter har kommit med braskande förutsägelser. I 41 fall av dessa 41 hade de fel. Mark Perry ger 50 exempel med samma resultat. 0-50 alltså. Andra igen talar bara om de femtio åren. Men med samma usla resultat.

Betyder det att vetenskapen hade fel? Naturligtvis inte. Verklig vetenskap har inte fel. Empirin är vad den är. Obestridlig och orubblig. Men problemet är när forskare och vetenskapsmän dels tolkar empirin och framför allt när de gör framtidsförutsägelser på basen av dessa tolkningar. Och, och detta är den springande punkten, låter sin IDEOLOGI forma dessa tolkningar och framtidsförutsägelser. Det är då det blir fel. Om alltså ideologin är falsk, vilket den alltså tycks vara när det gäller klimatförändringen. 0-41, eller 0-50, säger allt som behöver sägas om detta.

Hur är det nu då? Håller sig Greta Thunberg konsekvent till "forskning och fakta"? Givetvis inte. Hon levererar hela tiden framtidsförutsägelser som inte bygger på verklig vetenskap utan på tolkningar av vetenskapliga mätningar och på en ideologisk barlast som gör att dessa förutsägelser blir fullständigt galna och dessutom hysteri- och panikframkallande.

Jag säger som Simon Gripenberg: Låt oss koncentrera oss på vetenskapen. På SANN vetenskap, vill säga. Låt oss bortse ifrån de ideologiska tolkningarna och framtidsförutsägelserna och den panik och hysteri dessa framkallar och i stället koncentrera oss på vad vetenskapen verkligen kan uttala sig om. På riktigt. Den vetenskap som säger att mätningarna visar att medeltemperaturerna har stigit med knappa 1,5 grader sedan slutet av den förindustriella tiden. Sedan slutet på den lilla istiden. Och, by the way, det finns en orsak till att den här tiden kallas den lilla istiden. Vetenskapen kan också ge ett svar på frågan varför den kallas det, och det svaret är mycket mera intressant i detta sammanhang än de kraftigt ideologiskt färgade framtidsförutsägelser som Greta Thunberg och andra klimatprofeter serverar oss. Och framför allt mycket mera relevant. Och mycket mera trovärdigt.


23 kommentarer:

  1. Om inga pågående tendenser förändras... när det gäller framtiden så kan ju knappast någon göra mycket annat än att försöka extrapolera alla pågående tendenskurvor... och det tror jag både forskarna och Greta är medvetna om...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Uno. Tendenskurvorna går hit och dit och upp och ner med ganska korta intervall, till och med. I slutet på 70-talet var den stora skräcken en ny istid eftersom alla kurvor pekade på det. Idag pekar de måhända i en annan riktning, men det finns inga garantier för att de gör det samma om 40 år.

      Radera
  2. Trots att vi klargjort vilka "experterna" är, så fortsätter du utnämna dig själv som expert över klimatforskarna. Hade vi inte konstaterat vad som krävs för att kunna bedöma en vetenskapsgren? I inlägget du länkar till? Att en tex en magister i historia har ingen kompetens att bedöma forskningen i kemi? Jo, det hade vi. Varken du eller jag är klimatforskare och varkendera av oss vet vad sann vetenskap är då det gäller klimatforskning.

    Du beskyller Greta för att ideologin forma tolkningarna, men i själva verket är det ingen annan än du Kristian som låter din ideologi styra dig. Enda drivande kraft du har är "klimathysteri", och det om nånting handlar om ideologi. Du vet ju att med det argumentet når du inga klimatforskare, så du ger dig givetvis på budbäraren istället. Med det bevisar du själv att du har kommit till korta i denna fråga.

    Visst hörde du på radion igår att NMT-centralen har konstaterat att klimatförändringen har gett oss mildare och blötare höstar som i sin tur förstör grusvägarna?



    d

    SvaraRadera
    Svar
    1. d. "Hade vi inte konstaterat vad som krävs för att kunna bedöma en vetenskapsgren?" Nej, det hade "vi" inte gjort. Du hade, helt galet, påstått en sak, men det höll ju inte streck.

      "Varken du eller jag är klimatforskare och varkendera av oss vet vad sann vetenskap är då det gäller klimatforskning."

      Sann vetenskap är sådant som håller för en kritisk granskning, oberoende av vilken vetenskapsgren det handlar om. Man behöver inte vara klimatforskare för att inse att om någon kommer med en förutsägelse och denna inte slår in så har personen i fråga fel.

      Radera
    2. Man behöver just precis vara klimatforskare för att veta om vetenskapen om klimat är sann eller inte. Du upphörde kommentera då du insåg att du inte kände till vad forskarutbildning handlar om, eller att det krävs examen i det ämne man forskar vidare i. Du får ju tycka vad du vill, men det förändrar ingenting här ute i verkligheten.



      d

      Radera
    3. d. Jag slutade kommentera när du irrade iväg i märkligheter på samma sätt som du nu igen gör. Men igen: Man behöver INTE vara klimatforskare för att kunna bedöma om vetenskapen är på avvägar. 0-41 eller 0-50 säger som sagt precis allt som behöver sägas.

      Radera
    4. Ännu en gång: för att bli forskare (=förstå både grundidén med forskning och ämnets specifika egenskaper och fordringar) måste man inom ämnet inneha magistersexamen med tillräckligt gott vitsord. Man anses inte behörig att forska i kemi om man har magistersexamen i ekonomi. Om man inte har behörighet att forska, så är man defintivt inte kompetent att kritisera forskare. Det är så det fungerar, i hela världen, bland alla vetenskapliga kretsar, oberoende om du gillar det eller inte, och det är inte du som förändrar det.

      Men om du anser att du fortfarande rätt och hela vetenskapsvärlden har fel, varför ger du dig på Greta? Visa nu då din expertis och övertyga de forskare du anser har fel.

      0-50 och 0-41, är det ditt starkaste argument i klimatdebatten? :D

      d

      Radera
    5. d. Jag tror det börjar räcka nu. Du har redan många gånger visat att du inte begriper dig på det du talar om. Så snälla, sluta nu. Jag gör det åtminstone.

      Radera
    6. Men berätta då hur det fungerar med forskning i den akademiska världen. Klarar du av att motbevisa mig så ska jag verkligen be dig offentligt om ursäkt för att jag haft fel.

      Men nej, du måste ju sluta för du vet ju att du inte kan motbevisa mig.

      d

      Radera
    7. d är ett nättroll och det vet han nog om, fast han låter påskina annat !

      Radera
    8. Anonym 01:13. d och jag pratar här om olika saker, men d tycks inte klara av att inse det. Om d skulle läsa texten ovan noggrannare skulle det kanske lyckas, eller så inte...

      Radera
    9. Men snälla vänner, om jag vore blott ett troll, så är det ingen sak i världen för er att motbevisa mig. Eller hur?


      d

      Radera
    10. Det är det som är problemet med troll, även om man motbevisar dom (vilket har skett här) flyttar de bara fokus och fortsätter att obstruera. Målet för ett troll är aldrig att komma till någonting utan bara att stjäla tid och fokus. h

      Radera
    11. Jaja, ifall du hittar motbevis nånstans här tråden så är det inte konstigt att du tror att vem som helst får hitta på vetenskap.

      Men det var som alla kan se-fortfarande ingenting att komma med.


      d

      Radera
    12. d. Huruvida du är ett troll eller inte låter jag kanske denna gång vara osagt, men du tycks ha stora problem med att läsa skriven text. Eller kanske du bara inte bryr dig om att försöka?

      Radera
    13. Min läsförmåga är det inget fel på, och oberoende vad som skulle stå skrivet, så får du gärna motbevisa var jag har fel då det gäller vetenskap och forskning. Det är egentligen väldigt enkelt: antingen konstaterar du att jag har rätt, eller så korrigerar du mig där jag har fel. Det är inget svarsalternativ att jag inte skulle kunna läsa.

      Men du behöver inte, du har klargjort redan väldigt många saker :D

      d

      Radera
    14. Ja, många saker har klargjorts här. Att d inte kan läsa innantill, att han inte bryr sig i fakta och att han är ett troll.

      Radera
  3. https://newsvoice.se/2019/12/%EF%BB%BFipcc-teorier-koldioxid-global-uppvarmning/comment-page-1/#comment-339274

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket intressant länk, tack för den! Vi får vänta och se vad KVA svarar!

      Radera
    2. Ursäkta !, men vad menas med "KVA" ? En snabb sökning gav följande träffar https://www.startpage.com/do/dsearch?query=KVA&cat=web&pl=opensearch&language=english.....

      Radera
    3. Senaste nytt från swebbtv, Bl.a om klimat ! https://www.youtube.com/watch?v=UqL6WUMlH_Q

      Radera
    4. Måste bara ännu dela denna , https://www.youtube.com/watch?v=6wLNPQN5_58 även om den är så gammal som från 9/8 2019

      Radera
    5. Anonym 23:28. Ursäkta. Jag använde förkortningen som nämndes i länken. Kungliga vetenskapsakademin står det för.

      Radera