torsdag 19 december 2019

Varför låter vi oss luras av klimathysterikerna?

Det är speciellt en fråga som jag inte kan sluta att grubbla på när det gäller hypen kring klimatförändringen. Eller egentligen är det två frågor, men de hör ihop. När det gång på gång visar sig att dessa klimatforskare och -profeter har fel i sina framtidsförutsägelser, varför fortsätter de att mala på med samma skiva? Och följdfrågan: Varför fortsätter folk att tro på dessa "experter" trots att de har fel gång på gång?

Det finns flera svar på dessa frågor. Det främsta svaret på den senare frågan är att människornas minne är så förtvivlat kort. Det politiska minnet är sex månader, brukar det heta. Klimatminnet (och väderminnet) är uppenbarligen ännu kortare. Ett annat viktigt svar är det att media trummar på med klimatfrågan dag ut och dag in. Och givetvis alltid endast från en synvinkel. Detta så till den grad att det i det närmaste påminner om hjärntvätt. Jag är rädd att det krävs en ganska välutvecklad förmåga att tänka själv och att tänka kritiskt för att kunna stå emot denna kraftiga påverkan.

Men varför trummar media på med klimatfrågan så som nu sker? Och hur kommer det sig att dessa "experter" ännu inte har insett att de är ute i ogjort väder? Ja, dels torde det handla om den situation där de lever och verkar. Om någon lever i denna pk-bubbla och hela tiden andas pk-luft och bara får en typ av input är det inte så konstigt att tanken blir enkelspårig. Dels handlar det givetvis om finansieringen. Den klimatforskare som inte spelar med i den här hypen står snart utan både arbetsplats och forskningsmedel. Om det nämligen finns ett område idag där bara en sanning är tillåten så är det inom klimatforskningen. Och sedan förstås inom journalistiken.

Men med detta har vi ännu inte svarat på frågan varför. Det går nämligen att komma längre och djupare än så här. Och det är här vi kommer in på vänstervridningen. Har du funderat på varför det är (nästan) enbart högerkrafter i olika former som opponerar sig mot klimathysterin? Det finns en orsak till att det är på det sättet. Vår media idag är extremt vänstervriden. Rödgrön, om vi så vill. Detta samtidigt som samhället och samhällsekonomin är extremt kapitalistisk. Här finns en spänning som har gnagt länge. Vänstern (läs: kommunisterna) har alltid, åtminstone på något plan, velat omstörta det ordnade samhället. I slutet av 60-talet var det studentrevolterna och en brinnande vilja att se en socialistisk revolution. På 70-talet var det vänsterterrorism. På 80-talet bröt de gröna in i både politiken och i människornas medvetande. På 90-talet handlade det en del om djurrättsterrorism. Nu handlar det om klimatfrågan. Men målet är och har alltid varit det samma: Att skapa oro och att i förlängningen omstörta och omdana det ordnade (kapitalistiska) samhället. Och aldrig har de varit så nära att uppnå sitt mål som de är idag.

Låt mig till sist här klippa från Kristet Perspektiv (om du inte har tidningen ska du genast beställa den!) och deras artikel om "Klimatförändringsreligionen och nya domedagsperspektiv" där de citerar John Nolte vars texter också jag var inne på i den senaste bloggtexten: "I över femtio års tid har de som slår larm om klimatet inom det vetenskapliga samfundet och inom rörelsen för omgivningen inte fått en enda förutsägelse korrekt, men de har fullständigt lyckats få 41 förutsägelser fel. Varför borde vi [då] fullständigt strukturera om vår ekonomi och offra vår personliga frihet inför "experter" som står 0-41, som aldrig ens en gång har haft rätt?"  

Noltes fråga är mycket aktuell! Om jag inte missminner mig uttryckte han sig bra mycket mera krasst i den ursprungliga texten, men KrP:s moderata översättning får duga i det här sammanhanget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar