torsdag 27 januari 2022

Ja, det är att begära alldeles för mycket!

En anonym kommentator gjorde mig uppmärksam på en ledartext i Finlands största dagstidning, Helsingin Sanomat, som är fullständigt horribel. Ledartexten berör givetvis domstolsförhandlingarna jag skrivit om tidigare denna vecka, och den slutar med orden "Är det att kräva för mycket?"

Dessa ord borde, speciellt i den kontext de är skrivna, orsaka rysningar längs ryggraden på alla som ens är lite insatta i historien.

Men låt mig först konstatera att det förtryck som de homosexuella tidvis utsatts för, och som ledaren lyfter fram, inte är något som kan eller ens behöver försvaras. Så är det sagt. Men nu har pendeln alltså svängt, långt som ett resultat av kraftig påverkan på samhällsklimatet, och vi börjar vara i en sådan situation att det är andra, och andras, rättigheter som är i vågskålen. Det är mot bakgrund av denna situation HS:s ledare ska ses.

Det Räsänen gjorde, och som hon nu alltså står åtalad för, är inget annat än att hålla fram vad Bibeln säger. Något som hittills har ansetts vara både rumsrent och inom ramarna för både yttrandefriheten och religionsfriheten. Om någon har lyckats missa det är Bibelns, och därmed den kristna trons, centrum budskapet om synd och nåd. Bibeln går t.o.m. så långt att den säger att vi ALLA är syndare och som syndare har vi gått miste om Guds gemenskap. Bibeln ger oss också många konkreta exempel på hur denna synd kan ta sig uttryck. Ett av dessa är just homosexualiteten. (Räsänen var för övrigt noggrann med att påpeka att det finns också annat än utlevd homosexualitet som klassas som synd!)

När vi läser både Bibeln och kyrkohistoria ser vi att en lagförkunnelse, alltså när kyrkan förkunnar om synden, så gott som alltid har lett till att människor blir stötta. Varför skulle någon GILLA att bli kallad syndare? Men detta är vad lagen syftar till att åstadkomma, och därför något som är helt omistligt för den kristna tron. Utan lagens hammare som träffar det syndiga hjärtat kan knappast insikt om synden nås, och därmed inte heller insikten om behovet av Guds nåd och förlåtelse. Mer centralt är så här kan det faktiskt inte bli.

Sista stycket i HS-ledaren lyder i sin helhet: "Men Räsänen föddes inte som homosexuell utan som heterosexuell [att någon skulle födas som homosexuell finns det inga belägg för] så av henne krävs inget annat än att hon inte kränker minoriteten. Är detta att begära för mycket?"

Det kan låta ödmjukt och försynt att ställa frågan på detta sätt. Vissa kan t.o.m. låta sig luras av detta. Men med bakgrund i det jag skrivit ovan: Vad är det alltså som, enligt HS, krävs av Räsänen, och av oss alla? Inte bara att vi inte "kränker minoriteten", nej, det som krävs är att vi förändrar det kristna budskapet om synd och nåd. Detta kom för övrigt också fram i hur åklagaren behandlade ämnet i rättegångsförhandlingarna. Så, "är detta att begära för mycket?"

Svaret är mycket enkelt: Ja, det är att begära alldeles för mycket. En fällande dom i detta fall skulle inte bara betyda slutet för yttrandefriheten, det skulle också innebära slutet för religionsfriheten i Finland. Det skulle innebära att en världslig rättsinstans skulle gå in och börja ställa krav på att den kristna trosläran, t.o.m. i dess centrum, förändras. Så ja, det är att begära alldeles för mycket.

Orden "är detta att begära för mycket?" ger dessutom den historiekunnige mycket dåliga "vibbar". Förföljelser och förtryck har så gott som alltid börjat med ett litet steg. Ackompanjerat av den mer eller mindre retoriska frågan: "Är detta att begära för mycket?"

39 kommentarer:

  1. Oberoende hur det blir må vi be om nåd och Mod att ha rätt vittnesbörd i Herren i Rätt tid.
    De andra på jorden som inte är troende men arbetar för rättvisa medmänsklighet och övriga Goda saker enligt mose lag och gyllene regeln som är samvetets och herrens lag över hela jorden och i de borgerliga lagar som brutits ned i de flesta länder med legaliserad laglöshet lovlig mot Gud uttalade och tidigare gällande vilja, de får ju sitt vittnesbörd i den sekulära världen och visst är morden och våldet mot dem också en sak som Herren dömer över, ja till den grad att domstolarna på jorden hela tiden är överbelastade jämte polismyndiheter som inte mera hinner med " småsaker" och småstölder; då växer det upp en halvkriminell mänsklighet som heller inte bryr sig i annat än hur de skall komma undan lagen långa arm och den halvkriminella världen har nytta av att stora brott gjorts lovliga på moralområdet och så pressar man ut fördelar av dem som står för ordningen och t ex genom att göra supandet och knarkandet så vanligt och att ingen hinner hålla efter det så blir allt mera lovligt också på det området vilket leder till många svåra och överraskande och brutala oordningsbrott och våldsbrott. Girigheten hos dem som gör vinst i de kretsarna är likadan som i den stora orättvisa avfälliga borgerligt sätt ordnade världen.
    JAG IGEN ÄR SJÄLAGLAD ATT RÄSÄNEN FICK FRAM OCKSÅ LAGEN IFRÅGA OM ANDRA SYNDER OCH STYGGELSER; DÅ BLIR DRT BRA KRISTLIGT OCH RÄTTVIST OCH VI SKALL MINNAS JESU ORD TILL LÄRJUNGARNA NÄR HAN SADE SE JAG SÄNDER ER SOM FÅR IN BLAND VARGARNA. DET HAR VARIT ATT FÖLJA DEN GODE HERDEN I LIDANDE LIV OCH LÄRA DET OCKSÅ OCH NÄR VI VITTNAR ÄVEN I DÖDENS RÄDSLA OCH I VÅLDETS STUND SÅ ÖVERGER HAN OSS INTE FAST DET KAN KÄNNAS SÅ. SÅ AMEN PÅ ALLA BÖNER SOM FADERN GILLAR OCH AMEN PÅ BIBELN OCH BÖNEN SÅ MÅ VI BLI FRÄLSTA säger torsten nils ulrik

    SvaraRadera
  2. KÄRLEKEN; DEN GUDOMLIGA; frågar inte oss enskilda om vi har mycket makt många vänner eller stor kunskap. Den frågar vill du ännu förmedla Guds evangelium på många sätt utan att vilja göra det onda och varje dag Välsigna i Gud alla människor och trots lydnadshänsyn försöka att göra vad som inte förrädiskt är och förbli i Kristi bekännelse som du fått den. TY NU STÅR STORKRIG FÖR DÖRREN SOM 1967 OCH ALLA ÄR UPPTAGNA AV DET JORDISKA SÅ VI HINNER KNAPPT BEDJA OCH ÄVEN NÖDENS BÖNER ÄR SVAGA MEN HALLELUJAH HERREN HERREN HERREN ÄR STARK DEN TREENIGE ÄR DOCK EN JAH EN OCH ALLA ANTIKRISTER OCH AVGUDAR BLEKNAR OCH BÖJER SIG FÖR HONOM MEN ETT KRIG ÄR REDAN DET ANDLIGA KRIGET. DÄR KÄRLEKENS små människor blir Frälsta från synd och värld och död och djävul och det egna köttet om det böjs in i kristi Lydnad. Ulrik Torsten Nils

    SvaraRadera
  3. "[att någon skulle födas som homosexuell finns det inga belägg för]"

    Nej, naturligtvis inte, för dem som går med skygglappar genom livet. För alla andra, de som tar livet för vad det är, kan slutsatsen vara en annan.

    Spectator

    SvaraRadera
    Svar
    1. Spectator. Om detta kunde vi säkert twista hur länge som helst... Jag skulle hellre säga som så att för de som låtit propagandan slå dunster i ögonen på dem kan slutsatsen vara en annan. Men, som sagt, detta lär vi knappast komma till vägs ände med.

      Radera
    2. Åter till frågan om någon är intersexuell (jfr sommarpratet av Sara). Om man tex har xy kromosomer men föds som flicka/kvinna. Ingen märker något för det finns inget att märka, man växer upp till kvinna. Senast i tonåren/vuxen ålder så framkommer att man inte har livmoder. Vem får en sådan person gifta sig med enligt KN?

      Radera
    3. Anonym 18:01. Som sagt, nu blandar du in ett helt nytt spår i diskussionen. För övrigt har jag väl aldrig sagt något om vilka någon namngiven person (eller individ överhuvudtaget) kan eller inte kan gifta sig med, så varför skulle jag börja nu?

      Radera
    4. Ta det som ett hypotetiskt exempel om du vill. Men! Att personen ifråga varit i radio och media öppnar upp för samtal (likt alla ledare mm du och andra kommenterar här). Och nej, det är inte ett nytt spår utan en tråd rakt in i pudelns kärna. Jag tror helt enkelt inte du kan ge någon allmän eller specifik förklaring utgående från din tro, lära och etik. Och nånstans kan jag tycka det är okej att du saknar svar. Det är först då man på riktigt möter verkligheten som ens teologi och etik (och biologi) prövas. Det är när ens egna barn, vänner, släktingar osv inte passar in i den föreställning man har då man på riktigt måste ta ställning. Det finns otaliga exempel men ger en med extra mod och stunns nedan https://www.cbsnews.com/news/sen-rob-portman-backs-same-sex-marriage/#app

      Radera
    5. Anonym 29.01.2022. I gamla tider var det nästan bara de fullt friska och normala som ingick äktenskap. Endel hade kanske av födseln sådana skador du nämner andra hade kanske skadats vid omskärelsen eller frivillig snöpning eller ofrivillig när våldshandlingar försigkommit. Och kvinnor som aldrig fick sin blödning blev kanske inte gifta men de kunde tjäna herren,sin familj och samhället på andra sätt. Och männen som inte var dugliga till äktenskap av fysiska själ fick budet att hålla Herrens sabbater och inte klaga över att de vore ett torrt träd ty de hade ett namn och en lön hos Herren. Så var det i judendomen som gav oss kristendomen genom Jesus Kristus Guds Enfödde Son vars Ande gav oss nya testamentets skrifter. Ulrik Torsten Nils

      Radera
    6. Det var gamla tider det. Hände mycket i gamla tider. Ska vi ha gamla tider? Vilka delar?

      Radera
  4. Hjärtat klappar hårt, glatt och stolt för Päivi. Päivi rules nog över h-philerna, hela huomo-communityn och deras hetero(?)hantlangare. T.o.m. BBC har uppmärksammat att hon ger "haisevat" åt den falska hbt-iden och att hon redan vunnit en s.k. "torjuntavoitto" mtp. den råddiga anklagsskriften. I Storbritannien skulle enl. BBC en dylik rättegång aldrig äga rum. Finland står internationellt i skamvrån just nu pga. hela rättegångsfarsen/tramset.

    Annars har HD öppnat för större yttrandefrihet. Nämligen: En journalist Johanna Vehkoo kallade i sitt Fejsbok-konto en kommunalpolitiker i Uleåborg för rasist, fascist och nazistpelle. Tings- och hovrätten fällde henne, men HD frikände. Det är således ok att kalla någon så! Hoppas detta även gäller i stort och inte endast i nämnda enskilda fall, ha-haa!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. googla på johanna Vehkoo, och motparten Junes Lokka.

      Radera
    2. @Anonym 29 januari 2022 11:37, Ok, det har googlats, vart vill du komma ?

      Anonym 2

      Radera
    3. Till den fega anonymiteten Allan Huhtamäki från Monäs by. Han har kommit ur skåpet, som han själv skriver. Fint att ditt hjärta klappar hårt för en sådan människa som P.R.
      Många andra har inget att säga om en sådan person, men ditt hjärta klappar hårt. Låt det klappa. Men du är ganska ensam om att ha sympatier för denna människa. När hon P.R. fick vara med i ngt program på tv:n och följande dag skrev 40.000 personer ut sig från kyrkan. Fint drag av en fru till en präst. Kanske flera skulle skriva ut sig ur kyrkan? Kanske ansluta sig till Night Stalker gänget eller kanske Sitting Bull? Man kan ju hppas att rättvisan har sin gång gumman med krut i som du skriver om henne får ngt. att tänka på. Kan du svara Nightatalker Huhtamäki - det vågar du knappast - trots att alla på denna blogg är fega. Ids inte ta det som tysken skulle säga. eller att någon skulle ha kastat skit på dig. Ta fram din bibel. Där har du svaret.

      Radera
    4. Anonym 20:30. "Men du är ganska ensam om att ha sympatier för denna människa."

      Det stämmer nog inte.

      Radera
  5. Till alla fega anonyma "cacca"kastare!
    Jag vill på allvar ha reda på era verkliga namn. Räcker med dem och adressen (behöver ej tel.numren). Detta med tanke på fair play. Vem blir först?
    På homojargong: Hur svårt skall det vara att "komma ur skåpet"?
    Måste jag överväga anlita en s.k. hackare som på nolltid får fram den verkliga identiteten, eller ??

    SvaraRadera
    Svar
    1. Allan. Är det där ett hot?

      Du kan ju börja med att presentera dig själv. Om du vågar?

      Radera
    2. Allan, Undrar detsamma , "Är det där ett hot?" ?
      Man hittar faktiskt på fonecta.fi en Allan Huhtamäki i Uusikarlepyy med "fast telefonnummer" men ingen adress...
      Ändå har Allan kommit ihåg mitt besök och att vi talat om rågbrödsrecept... Det kan jag ärligt säga att det nog inte va i "Nykaabi" !

      Anonym 2

      Radera
    3. "anonyyme" Homoallan ha komi uu skååpi hahaha

      Noo sku ja vi la sii ha hakkan såmm får reda på de här bloggläsare. Enklast ti ta reda på vem som läser e ti skåda vem far ti böönehuuse på sunndaga :D

      Peter Lessar från Essi (riktigt namn)

      Radera
    4. Att hota människor som kommenterat på en blogg, det är väl nog att överskrida gränsen, men när du är på gång överskrid gränsen och vänd dig till din vän Putte (som du kallar Putin). Han kanske har reda på någon hackare. I annat fall finns ju Hacke Hackspett. Väntar på presentationen av "Allan Huhtamäki".
      Leonard Hackspik från Moun riktigt namn, elev i stourskoolan.

      Radera
    5. Kristian tycker tydligen att det är helt okay att någon hotar människor på bloggen sin...

      Ganska uppenbart varför jag inte sätter ut namn och adress på internet. Vill inte ha någon psykopat "nightstalker" som smyger runt hemmet nattetid!

      Radera
    6. "Nightstalker", låter som smeknamnet på nån ung person som försöker göra sig farligare än han är.

      Håller med Anomym 14.47.

      /partisan Volodymir

      Radera
    7. Anonym 14:47. Vem menar du har blivit hotad här? Säg tid, plats och namn så ska jag omedelbart radera hotet.

      Radera
    8. Kristian.

      Bara det här "Måste jag överväga anlita en s.k. hackare som på nolltid får fram den verkliga identiteten, eller ??" är ett hot om brott mot användarvilkoren för den här bloggen.

      Här kan man undra vad målet är ""Ja tråor nåo ja ska kuna fo taag i edär utan ti jöra na bisöök i Pedäsi" - eller?" och
      " Jag vill på allvar ha reda på era verkliga namn. Räcker med dem och adressen (behöver ej tel.numren)."

      Att tillåta hur grovt språk som helst utan konsekvenser är nog att släppa ut vilddjuret!

      Radera
    9. Anonym 14:00. Inget namn, alltså. Så då var det alltså inget hot riktat mot någon person. Det är ju nämligen så att man inte kan hota någon (specifikt) om man inte vet vem denne är. Liksom att man inte heller kan "hoppa på person" om kommentatorn är anonym.

      Det går inte att få reda på vem någon anonym är om man inte har tillgång till ip-adressen (och den torde bara jag ha tillgång till) och dessutom kan (åtminstone i teorin) bara polisen (med domstolsorder) få reda på vem som döljer sig bakom en ip-adress. Så om man kommenterar anonymt sitter man nog säkert.

      Radera
    10. Det var inget hot riktat mot någon person skriver du.
      26.1.kl. 12.06 skriver Nightstalker.
      28.1.kl. 12.17
      29.1. kl. 13.58.
      Att använda ngt. så dumt som Nightstalker visar tydligt vad personen avser. Nightstalkern vet ju inte tillsvidare namn på någon utan hotet riktar sig mot alla anonyma på denna blogg.
      Nightstalkern skall ta reda på var de anonyma finns.
      Är det OK att skriva så på din blogg?

      Radera
    11. Anonym. Du missade tydligen vad jag skrev 07:45.

      "Är det OK att skriva så på din blogg?"

      Jag tycker att det är onödigt. Det finns ju inga möjligheter att göra det.

      Radera
    12. Kristian Nyman
      Jag har inte missat vad du skrev 07.45.
      Jag ställde en fråga är det Ok att skriva så på din blogg.


      Nu har du svarat, så nu vet alla som kommenterar på din blogg att det är OK att hota folk om man är en Nightstalker. Din vän Allan Huhtamäki - är ju i sin fulla rätt att ha sina åsikter. men rumsrena är de inte, det är väl därför han är en sann kristen. Det finns ju inte ngn.annan på din blogg som skriver som han kan skriva - han har ett rikt språk som mest består av elakheter. Det hans hjärta är fullt av talar munnen.

      Radera
    13. Tror inte att Kristian förstår vad Nightstalker står för.

      Så här säger Wikipedia "Ricardo "Richard" Leyva Muñoz Ramirez, känd som The Night Stalker, född 29 februari 1960 i El Paso, Texas, död 7 juni 2013 i Greenbrae, Marin County, Kalifornien, var en amerikansk seriemördare, våldtäktsman, inbrottstjuv och satanist som härjade i Kalifornien 1984–1985."

      Att låna det namnet och hota folk här på bloggen borde nog oroa även lilla Kristian ifall inte dumheten är ett hinder.

      Radera
    14. Kristian Nyman:
      Nightstalker betyder att en person bevakar ngn anonymt. Kanske du skulle ta reda på vad begreppet betyder innan du sväljer allt vad Huhtamäki kommer med. Kanske Huhtamäki skulle svara på denna fråga och komma med en förklaring till sina underliga skriverier. Vi är inte på fakebook eller Räsänens hemsida och behöver inte visa foto etc. Kom igen nu Huhtamäki.
      I österbotten i modern tid har det funnit en märklig person, som smög sig in i hus bl.a. på landsbygden och iakttog sovande människor. Är Nightstalkern Huhtamäki en sådan person, eftersom han uppger sig att vara en sådan??

      Radera
    15. Anonym 18:38. "Nu har du svarat, så nu vet alla som kommenterar på din blogg att det är OK att hota folk om man är en Nightstalker."

      Hur kan du tolka det jag skrev till något sådant? Först missar du helt vad jag skriver om detta med hot mot någon som inte är namngiven, och sedan tolkar du mitt svar som att jag hävdar att det är ok att hota... Suck.

      Radera
    16. Anonym 18:48. Jag har inte koll på hela världens kriminalhistoria. Men det tänker jag inte be om ursäkt för. När du nu så vänligt gör mig uppmärksam på detta kan jag givetvis tycka att det är osmakligt att använda den signaturen. Men jag undrar om Allan är medveten om det du skriver? Det är ju inte precis allmänkunskap.

      Radera
    17. Anonym 19:37. Jag har tolkat "Nightstalker" som så att det handlar om att Allan läser kommentarer här på bloggen nattetid. Kanske du borde ge honom själv en möjlighet att förklara vad han själv lägger för betydelse i signaturen innan du börjar dra mer eller mindre vilda slutsatser?

      Radera
    18. Suck här kom det många svar. Förstås har jag missat allt du skrev. De svar du ger till många är att man inte kan läsa och borde läsa om, och ändå inte förstår. "Men jag undrar om Allan är medveten om det du skriver?" skriver du. Huhtamäki vet nog mycket väl vad ordet Stalker betyder, annars skulle han väl inte använda ett sådant ord. Du däremot tolkar det som att han läser på natten - det kanske han gör, men då är han ngt. betydligt snällare kanske kallad Nattuggla. Jag har 31.1.kl.19.37 frågat Huhtamäki vad han avser. 29.1 13.58 skriver han om de fega anonymiteterna etc. och avslutar med att han skall få tag i er. Stalkern vill skrämmas, det är hans huvudsyfte i början - vad som händer sedan ??? Du skriver att du inte har koll på kriminalhistoria - historiker som du är. Vem har nu koll på kriminalhistoria? Ingen har bett dig be om ursäkt för ngt. Tycker du faktiskt att Huhtamäkis kommentarer är trevliga?

      Radera
    19. Kristian.

      Om någon skriver elaka saker om dig och säger att hen nog ska ta reda på ditt namn och adress, så kommer du nog själv att uppfatta det som ett hot.

      Men, jag förstår dig. Det så kallade hotet kom från höger och riktar sig mot vänster, så naturligtvist är det inget hot eftersom du själv stöder högerns åsikter. Ifall du förstår poängen... Tveksamt...

      Radera
    20. Anonym 14:57. Om någon skulle göra det skulle jag kolla upp om det fanns någon substans bakom. När jag så skulle se att det, som här, inte finns skulle jag strunta i det. Du behöver lära dig att skilja på munväder och verkliga hot. Det finns alldeles tillräckligt av den senare sorten på nätet för att orka bry sig i den förra.

      Radera
    21. Anonym 14:18. "De svar du ger till många är att man inte kan läsa och borde läsa om, och ändå inte förstår."

      Vad skulle du föreslå att jag skulle säga i stället? Det är nämligen alldeles uppenbart att det är precis så här det ligger till.

      Det förekommer otrevliga kommentarer här på bloggen, ja. Men mest från anonyma kritiker. Jag ogillar alla otrevliga kommentarer, men jag har sedan länge konstaterat att jag inte kan börja hålla efter dem. Antingen tillåter jag kommentarer eller så gör jag det inte.

      Radera
    22. Nyman
      "Vad skulle du föreslå att jag skulle säga istället? Det är nämligen alldeles uppenbart att det är precis så det ligger till".
      Det betyder väl att du anser att människor som tar del av din blogg inte kan läsa? Åtminstone behjälpligt behöver man kunna läsa för att veta vad du skriver. Sedan vill du inte svara om någon ställer en fråga utan du vinklar dig ur den för att slippa svara. Jag frågar igen: Tycker du att Huhtamäkis kommentarer är rumsrena?? Skulle den gubben skriva anonymt hur skulle du reagera då. Klappa i händerna och tycka att det var fint skrivet.

      Radera
  6. Någonting vill de uselt fega anonymiteterna nog gömma (att de är eller sympatiserar med gaysamfundet?)
    På Fasebook (aka Fakebook) och Twitter uppträder man med namn och foto trots att jargongen kan vara mycket hårdare.
    Gjorde några slumpmässiga sök på Kristians blogg: 2010 fanns ett inlägg med namn och allt (Esa Killström), 2015 en Patrik utan tillnamn (kunde det ha varit teolog Patte Hagman, Åbo som från att ha varit pingstvän blivit baptist och numera är lutheran?) Ifjol kom ju min klasskamrat från Nyykaabi, Mosse Wiik, "ut" på denna blogg. Men annars har det varit tunnsått.
    Något skaver de anonyma. Kanske är det säkrare, behöver ej skämmas, att komma med otidigheter och spydigheter mot kristna och heterofila i allmänhet. Vågar inte stå sitt offentliga kast, rädda hamna i skamvrån bland släkt och bekanta i bibelbältet (Essi, Pormo, Jeppis, Bennäsi och Kållbyijin)?
    Elo fruktar de något mycket värre: QAnon, Illuminati, New World Order? Soros, Fridolf "Bräivik" Hänsen??
    "Ja tråor nåo ja ska kuna fo taag i edär utan ti jöra na bisöök i Pedäsi" - eller?

    SvaraRadera
  7. "allan Huhtamäki".
    Det är två personer på Nymans blogg som uppger sitt namn.
    Det är du och Nyman.
    Kanske Nyman skulle avsluta sin blogg och e-posta till dig, så behöver du inte få raseriutbrott eller leka detektiv.
    Det är ju uppenbart att du är misstänksam mot det mesta, har underliga tankar om människor som inte sitter i samma bibelsällskap som du gör. Men A.H. det finns andra människor som inte bryr sig om vad som händer i ngns. sängkammare. Det är väl det som är det gudomliga att spy galla över de flesta människor du kommer i kontakt med. En läkare som P.R. borde kanske akta sin vassa tunga och inte komma med olika teorier. Det var väl så läkare skolades - den skall du inte hjälpa men den där kan du hjälpa.
    Du hotar folk - jag tror nog att ja sku kuna få tag i er. Vad är det du avser med det?? Hur skulle ngn. kunna ha namnet publicerat och få besök av en person som man inte riktigt vet vad personen har för avsikter.

    SvaraRadera