lördag 22 januari 2022

Striden om vallagarna i USA och det vi inte får veta om denna strid

Jag har tidigare hävdat att vår (vänster)media okritiskt och så gott som slaviskt återger det som USA:s vänstermedia skriver om vad som händer i landet. Den pågående tvisten (i de lagstiftande organen i USA) gällande vallagarna visar med all önskvärd tydlighet att det är precis så här det fungerar. Den här tvisten har två sidor, och narrativet är helt olika beroende på på vilken sida av skiljelinjen man står. Enligt president Biden och vänstermedia handlar det om rasistiskt motiverade försök att förvägra människor (i distrikt som röstar på demokraterna) att rösta – och således är det denna version vi som tar del av vår medias rapportering får oss till livs.

Intressant nog har Biden svårt att få ens alla demokrater (i kongressens två kamrar) med på sina lagförslag gällande rösträttsreformen. Om, och här har vi ett stort OM, det skulle vara så som vänstermedia i USA (och vår media i slavisk efterföljd) skriver och Biden och hans trupper slåss för det goda mot det onda skulle givetvis alla demokrater ställa sig bakom lagförslagen. Och säkert en hel del republikaner också. Men så är det alltså inte.

Varför, kan man kanske fråga sig. Svaret är givetvis att det narrativ Biden och vänstermedia bjuder oss på inte är korrekt. Till en del, kanske, men bara till en del. Det andra narrativet – det vi INTE får höra om vi läser vår egen vänstermedia – är helt annorlunda. Det går ut på att den pågående striden handlar om att demokraterna och Biden vill försämra röstsäkerheten och göra de undantagslagar som trumfats igenom inför presidentvalet 2020 allmängiltiga. Dessa går framför allt ut på att en väljare kan undvika att identifiera sig när han/hon röstar, något som givetvis öppnar upp för möjligheter för t.o.m. omfattande valfusk.

Så, vad är sanning? Som vanligt torde sanningen ligga någonstans mitt emellan de båda narrativen. Men detta är alltså något vår vänstermedia inte låter oss få veta, ja vi får inte ens veta att det finns två olika narrativ. Det vi däremot får veta när vi läser om detta ämne är att demokraterna, och Biden, kämpar för allas rätt att rösta och rasisterna, alltså republikanerna, kämpar för att de färgade inte ska få rösta. Men så är det alltså inte.

Ett stort problem som döljer sig i denna fråga, och som vi som läser vänstermedia inte heller får annat än möjligen en glimt eller två av, är frågan om hur amerikanerna efter detta alls ska kunna lita på några valresultat. Trump och republikanerna har som bekant hävdat att presidentvalet 2020 var stulet genom omfattande valfusk. Nu låter Biden sina trupper veta att de lagar många delstater infört efter valet 2020 förvägrar vissa befolkningsgrupper rätten att rösta och i allmänhet försämrar möjligheterna att rösta (när det, enligt det andra narrativet, i själva verket handlar om en vilja att stärka valsäkerheten). När Bidens federala vallagar nu röstas ner i kongressen kommer således en stor del av amerikanerna (de som läser vänstermedia, och därmed också vi som tvingas stå ut med ekot från denna vänstermedia) att tro att republikanerna – om och när de vinner kongressvalet – har stulit det genom de vallagar som har införts på delstatlig nivå. Så oberoende av hur det går i valet i höst kommer den förlorande sidan med största sannolikhet att misstro valresultatet. Detta är INTE något bra recept för att bygga en demokrati.

Den som tar del av det andra narrativet kan också få höra att Biden, i denna strid om vallagarna, har gjort mycket mer för att skada förtroendet för amerikanska val än vad Trump gjorde under hela sin presidenttid. Detta är givetvis något som kan diskuteras, men det är emellertid ett beklagligt faktum att Biden nu, genom att kalla alla som inte ställer upp bakom hans vallagar rasister, definitivt tagit ett stort steg bort från målsättningen att vara hela folkets president. I själva verket har denna process ytterligare fördjupat klyftan och misstron mellan de två politiska lägren. Det är inte heller positivt för det amerikanska demokratibygget.

29 kommentarer:

  1. Det här inlägget var just precis så partiskt som man kunde vänta sig i den här frågan.

    Inget snack om att GOP gått in för att begränsa rösträtten för demokrater och svarta i de delstater där partiet har majoritet. Varför skulle de inte det? GOP är ett republikanskt parti och försvarar de vitas intressen, så beteendet är helt konsekvent.

    Bidens vallagar handlade den här gången om filibusterregeln, om rätten att i lagstiftningssammanhang prata så mycket goja att lagförslag som lagförslag skulle gå om intet om det behövdes. Rätten att förhala genom struntprat är en helig ko för GOP, som satte alla klutar emot och fick med sig demokraterna Joe Manchin, som utmärkt sig förut, och Kyrsten Sinema. Det är politiskt skådespel att häckla Biden för att han inte ens fick med de här två juvelerna - historien kommer att visa att de kört med falsk flagg hela vägen.

    Höger eller vänster, det är synd om det amerikanska demokratibygget. Och samhället i övrigt, som håller på och backar 70 år i tiden. Det positiva med utvecklingen är att högerextremisterna inte behöver storma Capitolium flera gånger. Det negativa är att det blir tuffare att leva för alla dem som inte passar in i GOPs mönster. I nästa val får flera av dem inte ens längre rösta.

    Spectator

    SvaraRadera
    Svar
    1. "partiskt"? Det är ju det som det inte är. Eller åtminstone försöker att inte vara. Det lyckas kanske inte helt, färgen syns igenom lite här och var men ändå. Du, Spectator, har däremot köpt medias syn på saken helt och hållet. Den om någon är partisk.

      Radera
    2. Spectator. "Bidens vallagar handlade den här gången om filibusterregeln, om rätten att i lagstiftningssammanhang prata så mycket goja att lagförslag som lagförslag skulle gå om intet om det behövdes."

      Nu blandar du ihop saker här. Biden, som i hela sin karriär har stött filibusterregeln, vill nu ha bort den för att republikanerna i senaten inte ska kunna stoppa hans lagaförslag från att tas upp till behandling. Sedan handlar vallagarna om att Biden vill få federal lagstiftning gällande valprocedurer på plats i stället för statliga lagar. Men detta är som sagt två olika saker som du nu blandar ihop.

      "Inget snack om att GOP gått in för att begränsa rösträtten för demokrater och svarta i de delstater där partiet har majoritet."

      Om du menar att du har koll på detta, förklara då gärna hur de tänker sig att göra det här. Annat då än genom att, som i alla civiliserade länder, kräva att de som röstar bekräftar vem de är för att få rösta.

      Radera
    3. Den som vill bekanta sig med det groteska amerikanska valsystemet sedan några år tillbaka kan läsa det här: http://civilrightsdocs.info/pdf/reports/Democracy-Diverted.pdf

      Den "rättvisa" som den gällande federala vallagen bjuder på innebär att man på delstatsnivå kan dra in vallokaler utan att på något sätt informera de berörda röstberättigade. Vallokaler har stängts med kirurgisk precision för att försvåra för misshagliga befolkningsgrupper möjligheten att rösta.

      Efter presidentvalet 2020 fortsätter man i republikanskt styrda delstater med arbetet att gallra ut folkgrupper med sannolikt demokratiskt röstningsbeteende (färgade, latinos, fattiga), samtidigt som man vill förhindra poströstning, försvåra långvarigt köande vid vallokalerna och annat i samma välmenta stil. Länge leve demokratin - men bara för dem med rätt politisk inriktning!

      Spectator

      Radera
    4. Här en artikel som beskriver det jag skrev i sista stycket:

      https://www.theguardian.com/us-news/2021/apr/07/republican-voter-suppression-policy-stop-the-steal

      Spectator

      Radera
    5. Spectator. Det amerikanska valsystemet ÄR groteskt, det kan jag hålla med om. I valet 2020 kunde väljare få sin röst räknad trots att lagen inte uppfylldes vad gäller identifikation. Stämplar som borde ha funnits där men som saknades - och borde ha lett till att röstsedeln förkastades - men som ändå räknades. För att inte tala om de pengar Zuckerberg köpte in sig i valet för och som satsades uttryckligen på att få väljare som torde rösta demokratiskt att gå och rösta och sedan också hjälpa dem med röstandet. Detta för att belysa den andra sidan av saken - den som du, liksom vår media, noggrant väljer att blunda för.

      Så ja, det finns mycket att klaga på. Och Bidens vallagar skulle inte reda upp någonting, snarare skulle de (åtminstone till vissa delar) ytterligare komplicera procedurerna och försvaga röstsäkerheten.

      Radera
    6. Blunda? Vem då? Inte jag i alla fall. I ett tvåpartisystem av amerikansk modell är det tyvärr helt naturligt att göra partipolitiska och strategiska konsekvensbedömningar av alla planerade förändringar. Sålunda motsatte sig GOP Bidens Voting Rights Act Law sommaren 2021 med hänvisning till att det mest skulle gynna demokraterna.

      Att Zuckerberg stödde potentiella demokratiska väljare är väl inget konstigt - samma fenomen fanns överallt i samhället, även på den republikanska sidan.

      Det som Bidens vallag skulle ha fört med sig hade varit ett stopp för lokalt opportunistiskt agerande rörande valarrangemangen till nackdel för vissa befolkningsgrupper. Det hade för USA på federal nivå närmare det som vi i Europa betraktar som självklart, dvs en allmän och lika rösträtt, förverkligad i praktiken. Men det blev ju ingenting av den saken, och jänkarna ("demokratins förkämpar", LOL!) trasslar fortsättningsvis in sig i sina skosnören.

      Spectator

      Radera
    7. Spectator. Jag beklagar, men det är tydligt att du blundar. Den här texten var ett försök att visa på problematiken från andra sidan och därmed bidra till en mer balanserad bild av vad som pågår, men du avfärdar det jag skriver som varande "partiskt". Och det samma går igen i alla dina kommentarer.

      "Att Zuckerberg stödde potentiella demokratiska väljare är väl inget konstigt - samma fenomen fanns överallt i samhället, även på den republikanska sidan."

      Nej, inte på samma sätt. Zuckerberg köpte in sig i själva valmaskineriet och kunde därför påverka inifrån. Frågan är hur mycket röster detta köp gav demokraterna.

      Radera
    8. Du menar säkert det här:

      https://text.npr.org/943242106

      MZ har mycket fyrk och satte in en slant i valmaskineriet. Säkert mer än de flesta. Trump & co antydde då liksom du antyder nu att MZ därigenom manipulerat valresultatet. Om någon faktiskt påvisat valfusk är mer än jag känner till.

      Nå, jag är ingen MZ-anhängare, för att uttrycka det försiktigt. Hans åtgärder eller hellre de omständigheter som föranledde hans frikostighet ser jag för egen del som ytterligare en anledning till att hoppas att Bidens lagförslag småningom går igenom, för demokratins skull.

      Det knepiga med den här typens korrespondens är möjligheten att fokusera på enskilda detaljer och förlora helhetssynen, men för all del, något ska man ju kunna käbbla om.

      Spectator

      Radera
    9. Spectator. Det var fråga om 350 miljoner, ja. Men det som inte sägs är att det följde mycket annat med dessa pengar också.

      Radera
    10. Du antyder valfusk. Bygger det på tro eller vetande?

      Spectator

      Radera
    11. Spectator. Jag vet inte om jag antyder någonting. Men det är ett faktum att det förekom många märkligheter i valet 2020. Zuckerbergs påverkan på valet var bara en av dessa.

      Radera
    12. "Jag vet inte om jag antyder någonting."

      Jaså?

      "Men det som inte sägs är att det följde mycket annat med dessa pengar också."

      Och

      "Zuckerbergs påverkan på valet var bara en av dessa."

      Inga insinuationer här, nej...

      Spectator

      Radera
    13. Spectator. Jag antyder och insinuerar inte. Jag menar tvärtom att jag säger ganska klart ut vad jag menar.

      Radera
    14. Nåmen, då så! Då vill du säkert precisera exakt hur MZ har påverkat röstningen på ett lagstridigt sätt?

      Och det räcker inte med att komma dragandes med MZs 400 MUSD och det faktum att majoriteten av folk i de distrikt som fick understöd av honom röstade för Biden. I ett öppet val måste man få rösta på vem som helst som är uppställd. Däremot är det lagstridigt att köpa röster, men inte ens Hans von Spankovsky i den länkade artikeln har belägg för det han hävdar. Om misstanke eller insinuation räcker som bevis för skuld så är rättsstaten illa ute.

      Och i samma story berättas det om Arnold Schwarzenegger som donerade understöd till 33 valdistrikt, men ingen hade visst något att invända mot hans förfarande.

      Jag räknar med att du har belägg för det du hävdar. Det har du väl?

      https://nypost.com/2021/10/14/zuckerberg-election-spending-was-orchestrated-to-influence-2020-vote/

      Spectator

      Radera
    15. Spectator. Vad menas med "belägg"? Det som sägs i artikeln är ganska graverande, tycker åtminstone jag. Åtminstone reser det en hel del frågor som det inte går att ducka för alldeles lätt.

      Radera
    16. Visst, till politiken hör att diskutera åsikter och frågor. Då gäller det politisk ändamålsenlighet, inte lagstridigheter.

      Notera ordet som är satt i citat i följande urklipp: "The Post’s publication of a report that said Zuckerberg effectively “bought” the 2020 election also sparked outrage from the New York State Republican Party, which retweeted a link to the paper’s front-page coverage."

      Sätter man ett ord inom citat markerar man att det skall tolkas avvikande från det vanliga. Då skriver man inte on sanningen utan om "sanningen". Han köpte inte, vilket hade varit lagstridigt, utan han "köpte", vilket betyder att skribenten är misstänksam och sur.

      Så nej, ingenting lagstridigt.

      Och om det var olämpligt att MZ delade ut pengar till en valorganisation som avsiktligt underfinansierats så var det väl lika illa att republikanen Schwarzenegger gjorde precis likadant, om än i mindre skala.

      Spectator

      Radera
    17. Spectator. Jag har för mig att det som AS gjorde skiljer sig ganska ordentligt från det som MZ gjorde. Men det kan ju förstås hända att jag har fel. Mollie Hemmingway har skrivit en omfattande bok om valet 2020, och här (https://issuesetc.org/2022/01/14/0142-election-integrity-mollie-hemingway-1-14-22/) blir hon intervjuad i ärendet. Hon har en del intressanta saker att säga om MZ:s roll i valet.

      Radera
  2. Ordval kan vara väldigt avslöjande, och just ordet "narrativ" är det som håller ihop hela garden av konspirationsteoretikerna. Allt bygger på "narrativet", man vill tro att det finns någon eller några som skriver ett manuskript enligt vilken hela världen ska gå efter. Ordet används i tid och otid, och eftersom ingen annan använder det, är det lätt att se varifrån infallet kommer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förvirringslobbyn. Ordet narrativ är ett gängse ord, således inget att haka upp sig på. Om man nu inte till äventyrs är ute efter att förvirra.

      Radera
    2. Ett gängse ord, men enbart bland konspirationsteoretiker.

      Radera
    3. Förvirrarlobbyns inlägg är en konspirationsteori om en konspirationsteori.

      Radera
    4. Fint att Anonym bekräftar att det är en konspirationsteori jag nämner. Tack!

      Narrativ är ett finare ord för påhittad berättelse, och det låter ju inte så bra då man försöker intyga att världens styrs av onda makter. Narrativ låter mera trovärdigt, mera seriöst, men likväl är det en påhittad berättelse.

      Radera
    5. Förvirringslobyn. Finns det något som du inte lyckas få fel?

      Radera
    6. Kristian. Finns det något som du lyckas få rätt?
      Ekot

      Radera
    7. Ekot. Förstår jag dig rätt när jag förstår att du menar att jag har fel? Kom gärna med exempel!

      Radera
    8. Kristian. Du verkar ha svårt att förstå skriven text. Kanske du skulle försöka läsa på nytt.
      Ekot

      Radera
  3. Sleepy-Joe börjar vara "huonoissa hapeissa" som finnarna säger. Han är smått förvirrad och demensen knackar på dörren (skallen). Tror inte han har någon chans mot nästa GOP-kandidat till presidentvalet 2024 - må det sen vara Donald Trump eller någon av påläggskalvarna (t.ex. nuvarande Texas- eller Florida-guvernören).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Allan. Tecknen är nog så tydliga - demokraterna vill inte att Biden ska ställa upp 2024. Dessutom borde han få njuta av pensionärstillvaron. (Liksom Trump.)

      Radera