tisdag 18 januari 2022

Läsvärd ledare

Kenneth Myntti skriver igen en mycket läsvärd ledare i lördagens ÖT i vilken han lyfter fram problemen med den s.k. "Woke-fenomenet". Jag håller kanske inte med honom i riktigt allt han skriver, men det är mycket tacksamt att någon vågar lyfta den här katten på bordet och på detta sätt ställa sig upp för yttrandefriheten och åsiktsfriheten i en tid när beklagligt många inte gör det.

Myntti avslutar dock sin ledare med något som tyvärr i dagens läge inte är annat än en from förhoppning. Han skriver, angående rätten att skriva insändare i hbt-frågor, att "Förutsatt att insändaren inte kränker sexuella minoriteter ska det vara tillåtet för en värdekonservativ att förklara hur hon ser på frågan om det samkönade äktenskapet."

Problemet med detta resonemang är det han fäster uppmärksamheten på i ett tidigare stycke, nämligen den allt smalare åsiktskorridoren och den kränkthetskultur som åstadkommit denna smalnande åsiktskorridor. I dagens läge är det tyvärr redan så långt gånget att redan det att någon lyfter frågan om samkönade äktenskap (eller hbt-frågor överlag) uppfattas som kränkande. Och då har åsiktskorridoren helt enkelt stängts. Diskussionen på denna blogg är ett bra exempel på detta. Trots att jag försöker hålla diskussionen på en principiell nivå väljer dessa element att uppfatta detta som kränkande. Hittills har det gått an att lyfta dessa frågor på detta sätt, men frågan är hur länge ens det är möjligt. Rättegången mot Päivi Räsänen och Juhana Pohjola kommer eventuellt att bli en vattendelare. Om woke-folket får det slutresultat de önskar, vill säga. Annars skjuts vattendelaren fram en tid. Men historien har visat att dylika frågor inte är avgjorda innan "rätt" beslut har åstadkommits.  

10 kommentarer:

  1. Kanske kunde man analogt säga att det är tillåtet för en invandringskritiker att säga sin mening om invandringspolitiken bara vederbörande ej kränker regeringen?

    Anonym1

    SvaraRadera
  2. Man kan kanske säga att hbt/samkönat inte fördöms av de flesta pga. deras avvikande sexuella inriktning. Det är ju när den sexualiteten UTÖVAS som den kommer i strid med Guds ord till oss.
    Även den som inte är bevandrad i Bibelns lära vet, att den enda sexutövning som Gud godkänner, är den mellan man och kvinna som är gifta med varandra. En troende kristen vet dessutom, att Gud aldrig skulle skapa en människa sexuellt avvikande, och sedan förbjuda henne att utöva sådan sex. Den sexuella avvikelsen har alldeles säkert kommit i något skede efteråt, kanske rentav i moderns sköte. Jag förstår att en icke kristen, som haft sin sexuella inriktning hela livet, kan tro att Gud har skapat den. Men det är omöjligt, oberoende av vad s.k. experter kan tänkas ha utrönat.
    Man kan klandra SETA och andra otäcka organisationer eftersom världen och Bibeln står på två olika plan. De kan aldrig mötas.
    Jag undrar varför kyrkan, dess olika grenar och frikyrkorna tiger. En hemsk tanke slår mig, att tiga är ju att samtycka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte har ju kyrkorna tigit. På vissa håll röstar man ju om saker som inte kan röstas om. Synd är synd och styggelse är styggelse och skall med nåd fördrivas. Det är ungefär som vid medlemskapet i eu, hälften är för och hälften emot om man ser till hela folket. Från kyrkan kommer disparata tolkningar ifråga om synd som är skriven i bibeln och nog lätt kan förstås. Men man försöker skingra medlemmarna både utifrån och inifrån då bibeln själv inte får vara tolkningsram. Man talar med förakt om bibeln som en 'papperspåve' fast den bara talar om vad som är förbjudet och glömmer att inför den kan inte göra mycket mera än att söka syndernas förlåtelse huru helig eller rättfärdig man än är. Ulrik torsten nils

      Radera
    2. Och Bibeln är ju trots berättelserna om synderna full av nådelöften och annan kunskap. Ulrik

      Radera
  3. "Att insändaren inte kränker sexuella minoriteter" så skriver Kennet Myntti och han har helt rätt. Det intressanta i Mynntis skriverier är att han helt bortser från det faktum att hans kollega Sofie Stara ägnar sej åt kränkande av de som har fel åsikt. För ngt år sedan gav SS prov på det genom att dela ut allehand kränkande nedlåtande nedvärderande utmärkelser titlar åt de som anser utlevd homosexuamitet vara fel,då närmast bibeltroende kristna. Tyvärr blundar KM för att media driver häxjakt mot bibeltroende kristna och deras rätt till yttrandefrihet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Unknown 21:29. Stara är ett kapitel för sig. Men jag tycker absolut att Mynttis ledare är ett stort steg i rätt riktning. Redan det att han ser problemet är något ganska så unikt i medievärlden av idag.

      Radera
  4. Inväntar svar från Yle Österbotten om denna bild, https://svenska.yle.fi/a/7-10011523 Vill man visa upp ett par "lebbor" eller vad är det frågan om ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svar anlände, ids dock inte avslöja avsändare... "På bilden syns två fantastiskt kunniga hälsovårdare som ställer upp och räddar människoliv. Jag tycker bilden visar stolthet, glädje och samförstånd. " Var och en kanske kan sluta sig till vad man menar med "stolthet", (pride)...

      Radera
  5. Då jag en gång börjat... Ngn annan som reagerade på denna bild från Yle då den var aktuell ? https://svenska.yle.fi/a/7-10005430, Tuomo Björksten har gjort ett "gott arbete" med "photoshop" ! ( observera ironin :) )

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 23:33. Det var en glad varg! :) Men månne inte bilden ändå är obehandlad. Mycket kan göras genom vilka bilder man väljer - utan att dessa för den skull behöver vara behandlade. Har du lagt märke till att så gott som alltid när det är en artikel som behandlar en kyrklig tvistefråga och där ingår en bild av en gammaltroende präst så är bilden tagen nerifrån? Det är ett fult trick, men det ger en väldigt stark effekt.

      Radera