måndag 12 februari 2024

Helt ny hotnivå

Finland har fått en ny president. I sitt segertal lovade Alexander Stubb bland annat att han kommer att göra allt han kan för att Finland ska få ha fred. Detta är nästan ironiskt eftersom Stubb länge har talat för ett finländskt Nato-medlemskap. 

Saken är den, vilket nu också internationella militärstrateger har påpekat, att vi med vårt Natomedlemskap har ställt os själva i främsta ledet ifall av en konflikt med Ryssland. T.ex. gick militäranalytikern Anders Puck Nielsen för bara några dagar sedan ut med spekulationerna att norra Finland kan vara ett idealiskt mål för Putin om och när han vill testa Natos sammanhållning. Nielsen säger, säkert helt korrekt, att Putin vet att han inte kan föra ett krig mot Nato, men hans mål i fall av en konflikt skulle vara att splittra Nato och utmana Natos paragraf fem. En attack mot det glest befolkade norra Finland skulle, ur Putins synvinkel, vara perfekt för just detta. Är de andra Nato-länderna beredda att gå i krig för att försvara ett så glesbebyggt och perifert område? 

Putins mål med en sådan attack skulle givetvis vara att splittra Nato. Orsaken till att vi gick med var just det tänkta skydd som Natos paragraf fem ger oss. Men om Putin skulle utmana paragraf fem och syna Nato-ländernas bluff skulle det innebära, enligt Nielsen, att Nato är dött. Alternativt att vi hamnar mitt i ett storkrig, inte ens på första parkett utan rakt ut på scenen.

Därför skulle just norra Finland vara ett perfekt ställe att attackera Nato - och Finland. Så där står vi nu, i främsta ledet och väldigt utsatta. Just p.g.a. att vi gjorde det enorma misstaget att gå med i Nato. 

Stubb kan givetvis lova vad han vill, men tyvärr har han (liksom så många andra finländska politiker) gjort ett stort misstag som inte osannolikt redan innan det gavs makulerar löftet att "göra allt han kan för att bevara freden".

8 kommentarer:

  1. För att nu lite nyansera bilden:

    Finland har sedan början av 1800-talet betraktats som hörande till Rysslands/Sovjetunionens intresseområden eller vasallstater. I mitten av 1970-talet föreslog den dåvarande sovjetiska försvarsministern gemensamma militära övningar. Då tänkte han nog inte på Nato.

    Hotbilder finns det nu alldeles tillräckligt av. Flera analytiker varnar för krig mellan Ryssland och Nato inom de närmaste fem åren. Än är det Moldavien, än Polen, än Baltikum, än Tyskland, än Sverige och Gotland, än nordligaste Norge. Nå, skulle inte Finland fogas till tänkbara slagfält skulle vi med vår svaga nationella självkänsla känna oss förbigångna och förnärmade!

    Om ekonomin håller väntar man väl i Moskva på att Trump ska bli USAs president och att han i nationens intresse skall försvaga Nato och kanske dra sig ur organisationen. Då blir det julafton i Moskva!

    Alfred

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alfred. Det finns mycket logik i det som Nielsen säger. Om vi alltså utgår ifrån att Putin alls vill, och kan, försöka utmana och splittra Nato. En attack på något av de tätbefolkade länderna du nämner skulle med stor sannolikhet tvinga Nato att agera. Annat är det eventuellt med norra Finland.

      Vi vet att Trump är mest munväder. Hans agerande under sin första fyraårsperiod som president talar inte för att han ska göra allvar av sina hotelser. Men oberoende av vilket skulle vi ha haft det bättre och varit klart säkrare utanför Nato.

      Radera
  2. Hur som helst, finländska politiker
    har ej tagit George F.
    Kennan på allvar.
    En åldrande diplomats villfarelser enligt dem?
    Eller bortglömd?
    Hur som helst
    borta från den finländska debatten
    när det gäller Nato-
    frågan.
    Hans Ånäs

    SvaraRadera
  3. I 2 Tim. 3 tecknar Paulus en bild av den yttersta tidens människor och uppmanar Timoteus att hålla sig borta från dem.

    Sammanfattningsvis: "De kommer att älska njutning mer än Gud och ha ett sken av gudsfruktan men förneka dess kraft."

    Det är svårt att förneka det faktum att detta passar bättre in på medborgare i USA och väst än på genomsnittsryssen.

    Ur kristen synvinkel är en rysk överhöghet därför att föredra och stilla be om - och det är kanske nu det enda sättet för oss att bli kvitt den amerikanska som vi trälar under idag.

    Då talar jag uttryckligen om det viktigaste - själslig och andlig frihet, som kan trivas och blomstra också i en stat som är auktoritär till det yttre men respekterar Gud och Hans namn.

    Däremot kvävs andligt liv av den syndaflod som vill dränka oss i massmedier och populärkultur och som till största delen har sitt ursprung i USA.

    Nonymos

    SvaraRadera
  4. Om Ryssland skulle satsa på militär intervention i norra Finland skulle det inte handla om att testa några gränser, vilket kanske kunde vara roligt för bråkiga småbarn, utan om ett led i att erövra Nordkalotten, vilket skulle vara av strategisk betydelse för öst och väst. Och naturligtvis skulle Finland inte stå ensamt i det läget, så mycket skulle då stå på spel.

    Om medlemskapet i Nato var en klokt eller dumdristigt politiskt beslut återstår att se. Niinistö må betraktas som landsfader, men framtida forskare och politiker kommer kanske att plocka en och annan fjäder både ur hans hatt och möjligen även på annat håll, det återstår att se - men såväl riks- som kommunalpolitiken är fält för människor, med de styrkor och brister vi har.

    Genom medlemskapet i EU orienterade sig Finland västerut. Medlemskapet i Nato blir säkert en dyr historia i pengar räknat, men beslutet var en logisk följd av EU-medlemskapet och beskedet var tydligt: vi hör till Europa och Väst, vad man än drömmer om österöver.

    Och Nonymos glömmer (aktivt och medvetet?) att människor är sig lika i alla tider - varken romarna för 2000 år sedan eller vår tids av statsmakten underkuvade ryssar (eller kineser med, för den delen) kan betraktas som helgon eller dygdemönster i jämförelse med väst eller USA. Amerikanerna bara är skickligare än de flesta på att göra pengar på våra svaga sidor.

    Alfred

    SvaraRadera
  5. Alfred, kommunistväldet i Sovjetunionen varade ca. 60-70 år. Vi kunde ha tänkt att "människor är sig lika i alla tider" och ignorerat allt lidande under denna tid, passivt väntat på bättre tider.

    Du har rätt i att vi inte hittar "helgon eller dygdemönster" på någondera sidan. Men just nu - idag - i denna situation - borde vi för vår salighets skull stänga gränserna västerut och i stället öppna dem i den andra riktningen.

    Om nu gränser nödvändigtvis måste stängas. Men vi är bara drivved i en polariserad värld som rustar upp för det oundvikliga kärnvapenkriget.

    Nonymos

    SvaraRadera
  6. Det är skräp att vara pessimist. Man förutspår att allting går åt skogen och får man rätt i slutändan kan man inte vara glad över det heller.

    Alfred

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hmm. Alfred! Det ligger nåt i det sista du säger. Den lidande Mannen Job blev av Gud tillsagd att inte såå ivrigt längta efter Herrens Herrens yttersta dag. Ty för oss människor är det mörker fruktan och om Man är frälst i Jesus så är det så att först när aftonen kommer med den eviga morgonens dag som vi kan andas ut. Detta om vi lever då Fadern låter Jesus komma ri ( stor) i allas åsyn. Då skall vi vara beredda på änglaskjuts. Sover vi då i tro så vaknar vi i lyckans land. Medan vår äkta hälft kanske är i helvetet Men det minns vi då inte mera då vi är som änglarna i himmelen.. U T N

      Radera