lördag 3 februari 2024

Svagt av Svenska Yle

Presidentvalets andra omgång närmar sig, och det är intressant att se hur media närmast slår knut på sig själv i harm och indignation över en undersökning som visar att en tredjedel av väljarna anser att det faktum att Haavisto lever i ett homosexuellt förhållande utgör orsak att inte rösta på honom. Frågan är om inte Svenska Yle går längst av alla när de låter en "expert" basunera ut att det är ett problem att "irrelevanta saker som sexualitet spelar roll i stället för kompetens". 

Men hallå! Hur kan det vara irrelevant om en tredjedel av väljarna anser att det är relevant? Svaret är givet: För att Svenska Yle anser att det bör vara irrelevant och vill få oss övertygade att det är irrelevant. Det vi ser här är ett av de mest flagranta, och desperata, exemplen på hur vi matas med propaganda idag. Detta är allt annat än nyhetsförmedling. Här handlar det om att media säger åt oss hur vi ska tänka. Nå, lyckligtvis kommer det inte att fungera. 

Under själva huvudartikeln om denna nyhet på Svenska Yle gavs det möjlighet att kommentera, och om indignationen är påtaglig i själva artikeln/artiklarna i detta ämne är den bara en mild bris jämfört med vad som uttrycks i kommentarfältet. Om det inte har varit tydligt tidigare så ser vi här hur starkt motståndet mot värdekonservatism är hos de värdeliberala. Hatet är så tydligt att man nästan kan känna det osa från dataskärmen när man läser vissa kommentarer, och det blir helt klart att det finns många som i praktiken skulle vilja se ett förbud mot att låta sunda konservativa värderingar styra hur människor röstar i ett val. 

Men faktum är att när vi väljer president så väljer vi ett helt paket. Vi väljer inte bara president, utan med honom eller henne följer framför allt den person presidenten lever tillsammans med. Så att hävda att det är irrelevant vem vår blivande president lever tillsammans med är inget annat än att försöka slå dunster i ögonen på oss - och samtidigt att försöka omyndigförklara oss väljare. 

Desperat? Visst. Patetiskt? Absolut. 

28 kommentarer:

  1. Lettlands president Edgars Rinkēvičs är homosexuell, hur tycker homofoberna här att det påverkat hans arbete?
    Norska Per-Kristian Foss var statsminister bara en kort tid under sin långa tid, bla partiledare för de konservativa, men även han homosexuell.
    Också isländska statministern Jóhanna Sigurðardóttir, Elio Di Rupo från Belgien, Xavier Bettel från Luxemburg, Leo Varadkar från Irland, Ana Brnabić från Serbien, Xavier Espot Zamora från Andorra och Gabriel Attal från Frankrike. Hur har deras arbete försvårats pga deras sexuella läggning?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ett samhälle som accepterar homosexuella är ett bra samhälle. Ett samhälle som betraktar utlevd homosexualitet som normalt är ett sjukt samhälle. Det säger mer om samhället än om de människor du nämner.

      Radera
    2. Du har med andra ord inte en minsta aning om hur de ovanstående politikers utlevda och offentliga homosexualitet har påverkat deras sätt att utföra sina uppgifter. Bara upprepning av den tragiska homofobiska visan, det enda du har, är dina fantasier om homosex.

      Radera
    3. Presidenten är också en värdeledare.

      Radera
    4. Vem känner till dessa personer och deras förehavanden? Det vore ju bättre då att relatera till Pekka Haavistos period som utrikesminister, och du borde rikta frågan till Finlands folk. Det är de artikeln och blogginlägget handlar om.

      Men jag kan svara som representant för den delen som ser Haavistos läggning som ett problem.

      En president med en manlig följeslagare är inte kompatibel med hela världen. Han kommer inte att respekteras på det sätt jag önskar att Finlands president gör. Det spelar ingen roll att det eventuellt är de andra det är fel på. Presidenten skall inte ha ett tapp i respekt oavsett.

      Det finns en risk för att det blir en överdriven fokus på presidentens sexualitet. Främst från de som är positiva till honom. Han blir en (ofrivillig) hbtq-ambassadör i stället för Finlands president.
      Det har hänt förr att personers hbtq-status har dominerat hela deras person pga medias överdrivna fokus på hbtq.

      En bög är inte bara en sexuell läggning. Jag har ofta stört mig på bögar för att de har ett sätt och ett tänkesätt som inte är förenligt med mitt tänkesätt. Jag har ännu inte sett en bög som har ett idéer som är kompatibla med mina.

      Med det sagt så tycker jag Haavisto i övrigt är klart mer lämplig som president än Stubb. Han är mer statsmannamässig och har en sundare syn på försvar och utrikespolitik .

      Radera
    5. Det här inlägget var det konstigaste jag läst på länge. Vad är det mer du tänker dig att ingår i bögkonceptet än en homosexuell läggning? Vilka kriterier ska man uppfylla för att få kalla sig bög? Vem är det som har bestämt dem? Är Pekka Haavisto bög och hur framgår det mer än att han själv är man och bor med en man?

      Radera
    6. Det här var det konstigaste jag läst på länge. Vem talar anonym med?

      Radera
    7. Ja, vem känner dessa personers förehavanden? Man kunde tycka, med homofobiska glasögon, att norska Foss, som suttit sex perioder, hade misslyckats hela tiden, och att det sannolikt hade skrivits en hel del om honom och misslyckanden pga homosexualitet, men nej. Ute i stora världen dömer man inte på basen av sexuell läggning, man frågar inte, man lägger sig inte i. Därför känner man inte till dessa personers förehavanden explicit för att de är homosexuella.
      Tiainen verkade ha varit en person med mycket goda ledaregenskaper, och dessa egenskaper har inte försvunnit nånstans, men då gruppen kunde inte låta bli att tänka för mycket på den sexuella läggningen.

      Radera
  2. VD för Ekvalita som
    belönats med hederstiteln Kristiina
    av genusvetenskapliga institutionen vid HU.
    Jag behöver väl ej fortsätta?
    -Svenska yle har än en gång lyckats i valet av experter...
    Hans Ånäs

    SvaraRadera
  3. För att nu vara lite seriös: Vad är det viktigaste vi väntar oss av republikens president?

    Kompetens och även i övrigt de personliga egenskaper som behövs för att kunna leda regeringen, handha de internationella relationerna, ansvara för lagstiftningsärenden, utfärda förordningar, utnämna statliga tjänstemän och agera överbefälhavare för försvarsmakten. Det här är presidentens formella och officiella uppgifter i ett nötskal. I bästa demokratiska ordning väljs den lämpligaste bland dem som nominerats för valet.

    För handhavandet av dessa uppgifter samt några till borde det inte spela nån roll om presidenten är en man eller kvinna, lång eller kort, blond eller mörkhårig, stadsbo eller från landet, ensamstående eller med familj, konstnärlig eller vetenskapligt orienterad för att inte tala om andra orienteringar.

    Mot den bakgrunden förstår jag inte varför den sexuella orienteringen plötsligt ska överordnas alla de lämplighetskrav som annars ställs på vilken presidentkandidat som helst. Fokuseringen på sex är obegriplig i sammanhanget.

    Och när det nu ska skrivas om "hatet" mot värdekonservativa, så ta nu en titt i spegeln: vad för de kära hotade värdekonservativa att ställa förväntningarna på presidenten så fullständigt på huvudet som antytts ovan om inte uttryckligen ett hat mot dem som inte passar in i heteronormen - hur mycket man än lindar in formuleringarna i honungssirapssliskiga eufemismer?

    Alfred

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man behöver inte hata någon för att anse att denne är olämplig som president.

      Radera
    2. Anonym 11:25 bortser från att den ifrågavarande kandidaten lever i ett kriminellt förhållande - enligt lagstiftningen i en stor del av världens länder. Vi skulle inte heller rösta på en mördare eller en tjuv om brotten var uppenbara, bevisade och oemotsagda.

      Till åsiktsfriheten här också rätten att ha åsikter om vad som är kriminellt och om strafflagen. Det är inga absurda fantasier det handlar om utan gällande rätt i de flesta muslimska och i många kristna länder.

      Radera
    3. @Anonym3 februari 2024 kl. 11:51
      Har vi rätt till åsikten om vad som är kriminellt? Jag antar att du menar att vi har rätt att tycka att något borde vara kriminellt men det är något helt annat.
      I vilka "kristna" länder är bögrelationer kriminellt?

      Radera
    4. 11:51 "enligt lagstiftningen i en stor del av världens länder".

      Intressant. I andra länder är kristendom förbjuden, så borde vi inte kriminalisera kristen tro på samma grunder? Eller yttrandefriheten, såsom i Kina och andra diktaturer? Kina hör ju också till gruppen "andra länder"!

      Nu förespråkar jag inte just det, men måste skriva det tydligt så att folk förstår mig rätt. Även om alla har rätt att uttrycka sin åsikt så är det inte riktigt klokt att göra det alltid. Som någon uttryckte saken: hellre låta bli att säga någonting och låta folk tro att man är dum än att säga vad man tänker och faktiskt bevisa att det förhåller sig på det sättet.

      Det kan verka tryggt att förklara homorelationer som kriminella med hänvisning till lagstiftningen i andra länder, men ståndpunkten är ändå individuell och godtycklig. Man plockar russinen ur mellanösternkakan men skulle inte drömma om att ta in islam som helhet - ens på grund av deras homofientlighet.

      Tänk lite mera! Helst lokalt, i Finland. Helst i nuet, i det samhälle vi lever i och dess gällande lagstiftning. Tänk praktiskt, inte på vad vi behöver för personliga vänner utan på vad landet behöver för en fortsatt trygg framtid. Annars ökar bitterheten och främlingskapet i den värld vi ändå har att leva i.

      Alfred

      Radera
  4. Pekka verkar vara en klok och erfaren person. Han verkar även ha god förmåga att lyssna och utstrålar empati. Kanske har det att han är "annorlunda" bidragit till att han utvecklat dessa förmågor. Nog skulle han passa som president. Antonio verkar sympatisk och trevlig med och skulle säkert sköta sin del av representerandet.

    SvaraRadera
  5. Vi kan göra följande tankeexperiment.

    En tredjedel av Finlands befolkning vägrar att rösta på kandidat X eftersom hen är jude. Yle rapporterar om detta. Folk är arga, bestörta och förfärade i artikelns kommentarsfält.

    Kristian Nyman däremot anser att Yle och de som skrivit kommentarer är hatiska och inte har någon tolerans för antisemitiska värderingar.

    Humanisten

    SvaraRadera
    Svar
    1. Humanisten. Du missade min poäng. Den är att Svenska Yle försöker säga åt oss vad vi får tänka och hur vi avgör vem vi röstar på. Idag finns det säkert människor som inte skulle kunna tänka sig att rösta på en jude för att denne är en jude om han/hon skulle ha tagit sig till andra omgången i vårt presidentval. Där gäller exakt samma sak: Väljarna har rätt att bestämma själv vem de röstar på och på vilka grunder.

      Sedan är det en annan sak att judaism och homosexualitet inte är jämförbara storheter.

      Radera
  6. Striden går verkligen het, https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/8395417e-f2dd-41d9-8bc7-58bdef03d572

    SvaraRadera
  7. "Kuulutko kirkkoon?

    – Kuulun kirkkoon. Kun Ylivieskan kirkko paloi, liityin uudestaan kirkkoon. Sanoin, että jos on minun roposistani kiinni, että sinne saadaan uusi kirkko, niin mielelläni olen mukana. Olin silloin jo ollut Kirkon ulkomaanavun hallituksessa. Nyt on Ylivieskassa uusi kirkko, Haavisto sanoo." Jaa a, vad ska man tro ? På ett annat ställe i Österbotten brände djävulsdyrkare ( eller försökte bränna ner ett kapell ) men "onda krafter" tog över och byggde upp det på nytt...

    SvaraRadera
  8. Anonym 3 februari 2024 kl. 23:41, "Pekka verkar vara en klok och erfaren person." kanske han är den av de två som föredrar att bli rövknullad ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eftersträvansvärt är väl ändå att hålla diskussionen saklig. Du blir inte tagen på allvar med att uttrycka dig på det där viset.

      Radera
    2. Helt rätt ! Lovar att jag ska tänka efter bättre nästa gång !

      Radera
  9. Anonym 3 februari 2024 kl. 23:41, Vad tror du att en läkare likt Päivi skulle säga om vådorna av att låta sig rövknullas i längden leder till ?

    SvaraRadera
  10. Anonym 21:11 och :19. Inget jag har nåt att göra med. Du verkar dock vara lite fascinerad av det hela, och kommer då att tänka på Päivi, vars "moraliska närvaro" får dig att hejda dig.

    SvaraRadera
  11. Presidenten har en enda uppgift och det är att se till att idioten i öster inte kommer på rövarstråt. Han har ju redan offrat en miljon så han kan säkert offra några miljoner till.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var det starkaste argumentet för att inte rösta på Haavisto. Putin är ett passande straff för ett land som gått så långt från Guds vilja att det väljer en hbt-president.

      Radera
    2. Anonym 5 februari 2024 kl. 16:26, Om detta kan jag hålla med !

      Radera
  12. I dagens "slaget efter tolv" diskuterade man också denna sak och vad som störde mig, som så många gånger förut, var att man inte hade någon med som var av avvikande åsikt...

    SvaraRadera