onsdag 14 februari 2024

Årets viktigaste val

Det är valtider i Finland. I söndags hölls presidentvalets andra omgång, och igår (13/2) hölls det kanske viktigaste valet som kommer att hållas i landet detta valår. Då talar jag givetvis om kyrkomötesvalet i vilket "kyrkans riksdag" väljs för nästa fyraårsperiod (som inleds 1/5). 

Den evangelisk-lutherska kyrkan i Finland styrs i första hand av sin bekännelse och sin kyrkoordning. Kyrkoordningens första paragraf säger klart och tydligt vad som gäller i allt beslutsfattande i vår kyrka:

Den evangelisk-lutherska kyrkan i Finland bekänner sig till den kristna tro som grundar sig på Guds heliga ord, det Gamla och Nya testamentets profetiska och apostoliska skrifter, och som är uttalad i den gamla kyrkans tre bekännelser samt i den oförändrade Augsburgska bekännelsen och i de övriga bekännelseskrifter för den lutherska kyrkan som intagits i Konkordieboken. Kyrkan fasthåller som sitt högsta rättesnöre den i dessa bekännelseskrifter uttryckta principen, att all lära i kyrkan skall prövas och bedömas enligt Guds heliga ord.

Detta är en bindande princip som inte kan kringgås eller avskaffas så länge kyrkoordningen inte ändras. Tyvärr finns det starka krafter som ändå försöker - och ställvis har lyckats - göra just detta, och trycket att forma kyrkans lära och praxis, inte efter Guds ord som KO §1 slår fast att ska ske, utan utifrån vad världen anser och tycker är starkt. Tyvärr finns det som sagt också bland kyrkans medlemmar och dess beslutsfattare sådana som mer än gärna går emot KO §1 och kyrkans bekännelse och som försöker göra en kupp i kyrkomötet och störta Guds ord från dess position som det rättesnöre mot vilket "all lära i kyrkan ska prövas och bedömas". 

Utvecklingen går starkt i riktning mot att så ska ske, och vid varje kyrkomötesval har den grupp som stöder denna kupp blivit allt starkare. Därför är varje kyrkomötesval något av ett ödesval för vår kyrka. 

Valresultatet kommer att kungöras inkommande måndag (19/2).   

1 kommentar:

  1. Har du märkt Kristian att ingen vill kommentera när du skrivet om FELk i sådana här artiklar. De har alla sin Gud så långt från Bibeln så de slår till först när deras synd blir uppenbar och de kommer då som en flugsvärm och översvämmar tråden med sina styggelse fakta som dock bland kan ha haft sina rötter i Kristna världens orättvisa orättvisa...

    SvaraRadera