torsdag 15 februari 2024

Oerhört lömskt!

Tydligen har någon form av resultat redan kommit från kyrkomötesvalet. ÖT har idag en artikel i vilken man berättar att 51% av platserna i det nya kyrkomötet går till de "liberala". Fokus är givetvis, som vanligt, på frågan om samkönade äktenskap. I artikeln konstateras dock att det krävs 3/4 av rösterna för att ändra kyrkans linje och att det därför inte är sannolikt att så kommer att ske ens med den nya uppsättningen. B-G Åstrand kommenterar detta och hävdar, oerhört lömskt och lögnaktigt, att "vi måste helt enkelt komma till ett beslut i den här frågan". Men kom igen nu! Kyrkomötet HAR kommit till ett beslut i "den här frågan". Om jag inte missminner mig har beslut fattats hela åtta gånger! Och beslutet har alltid varit att NEJ. Kyrkan ska INTE förändra sin äktenskapssyn. Men det Åstrand försöker säga, utan att säga det rakt ut, är att "vi måste komma till RÄTT beslut i den här frågan". Ur hans synvinkel, alltså. Och liksom i ämbetsfrågan på 70- och 80-talen kommer de "liberala" givetvis att hålla på och föra frågan till omröstning tills de får det beslut de vill ha. Då slutar de.

Men lömskheten och förljugenheten slutar inte där. Åstrand fortsätter: "Det betyder att vi måste föra den här diskussionen i kyrkomötet, och att vi måste klara av att leva med två olika syner på äktenskapet. Åstrand tror personligen på en liknande modell som kyrkan i Norge infört, nämligen att den som vill viga samkönade får göra det medan den som inte vill heller inte behöver göra det."

Lite som när kyrkan införde nyordningen med kvinnliga präster på 80-talet då, alltså? Den som inte vill samarbeta behöver inte göra det och alla ska garanteras prästvigning oberoende av syn i den frågan. Jo jag tackar! Saken är dessutom den att kyrkan inte kan ha, eller leva med, "två syner" i äktenskapsfrågan. Antingen viger kyrkan samkönade par eller så gör hon det inte. Oberoende av vilket så är det EN syn. Inte två. 

Hur var det nu, Åstrand, med det åttonde budet? Vi kan inte ha en biskop som på detta sätt bär falskt vittnesbörd. Finns det någonstans på nätet där man kan skriva på en uppmaning att avgå? Det är absolut tid nu. 

12 kommentarer:

  1. Tanken är iofs god med en adress, men det är ingen idé. Dels är människorna så fega att de inte gör det de vet vara rätt om det innebär att de måste hänga ut sig själv. Dels står tio liknande och än värre i kö bakom BGÅ och bara väntar på att plocka upp hans fallna mitra.

    SvaraRadera
  2. Martin Byggmästar15 februari 2024 kl. 19:15

    Håller helt med dig Kristian,ulv i fårakläder de kan man gott säga!

    SvaraRadera
  3. Att protestera betyder att vittna för sanningen. Det har ingen betydelse om det är få eller många som gör det eller vågar göra det - det är ju just denna sorts populistiska och inställsamma tänkande protesten gäller.

    Det "lönar sig" inte att skriva på en lista i den vikströmska betydelsen av orden men de trogna kristna som finns i stiftet bör ändå bekänna färg.

    Vi har nu en obruten tradition av lögner och falska löften i ämbetsfrågan sedan prästinneordningen infördes. Uppenbarligen var dessa löften aldrig avsedda att hållas.

    Ingenting tyder på att man kommer att agera annorlunda gällande det som med ett horribelt uttryck kallas "samkönade äktenskap".

    Så teckna och samla namn, publicera dem också, för sanningens och samvetets och kommande släktleds skull!

    Johan Lumme

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är du Johan Lumme då säker på att Alla medvetna och omdevetna lekmannabröder och systrar och gamlingar i det ärevördiga borgå stift och övriga finlands stift kan nås och bli tillfrågade( har de alla mera siin jordiska identiteetti Rätt eller är vvi ochdet lutherska dopet uppslukade av både maskininvandring och andra arbetare med rätt till liv) eller om vi/ de ens bryr sig mera när. deras enda stolthet.av att i frihet ha haft " dagligt bröd" var förräderi mot det liv som kallades smala vägens och ersattes av det liv, den breda vägens upplysta världsliga liv liv som bland de flesta hade otro och äkteskapsbrott ja lagbrytande som så naturligt att de själva inte ens jag förmanadd alla tillräckligt bra. Livet idag är bara för ett fåtal välfärdsländers övergödda förenligt med Luthers förklaring av fader vårbönens förklaring i äldre katekeser. Tyså har kulturen överalltmångfaldigen uppsplittrats gennom massunderhållnin och massinformationellersöndrat av andra synnder på lättsinnighetens och maskinstyggelsevärldens svekfulla utnyttjandeav fattiföddas plötsliga fruktan förrikedomsanningarochpenninghajar som först på gamla dar förstått varför pengen blev viktigare än drängen. Nej alla drängaplågare och pigskändare som stjäl till sig sola scripturaäran först när dde ser att deras personliga svek och medvetna och medvetna mord bland materialistiska folk och länder misslyckats är då så upproriska att de hävdar sig varit förslavade även i demokratinstider och nu har vi inte tid med sådan då vi måste fram på ärlighetens väg fast vi som i finlands som borde ha varit varnat för att vi lät alla bortljugas ochbortmarineras i tiden för att se om styggelse eller ' tro' vinner och vi/ de ser inte sin egen livsgirighets styggelse i en värld som dessutom kräver ett ett rätt kyrkligt dop och en Rätt ( tillåt mig småle) undervisning för att få ja en talan. Var det din släkting som på sovjetkommunistiskt sätt Ville ha bort all kodrift(=allt fordom naturligt) i sydvästra finlands så är ju du personliga. Inte kanske skyldig till sådan idioti. Men för alla människor intill den stund då domen kommer sedan de vetenskapligt stödda börjat ljuga eller gömma sig för sanningen om sig själva och fattigdomstiderna som vi knappt kan ana merafinns uppehälle tillräckligt.
      Gällande predikande kvinnor så hänvisar jag till martyrkyrkans vänners berättelser och endel finlandssvenskar kanske också vet Hur det var i sovjetunionen där kyrkan självaste kyrkan inte Ville ge ifrån sig nattvardsrätten. Och avlösningen gennom den median alla kloka mänföre sin död sulle ha enligt protestantismen haft rätt att ge och ta nattvarden sakramentit i hjärtats enfald hemma förrän mördarna kom och gummorna fortsatte att predikenligt bibelboch tro utan att göra synd och styggelse lovlig.

      Radera
    2. Johan. Håller helt med, men om man bara får tio namn på en adress förtar den sitt syfte.

      Radera
    3. Anonym 04:49. Nej, hon är inte släkt. Men jag har redan tidigare vänligen bett om att (falska) uppgifter om mitt privatliv eller släkt inte publiceras här. Jag står enbart för mina egna ord. - J.L.

      Radera
  4. "Otyget" att viga samkönade är tydligen redan i bruk... https://www.epressi.com/tiedotteet/uskonto/espoon-tuomiokirkkoseurakunta-avaa-tilansa-samaa-sukupuolta-olevien-parien-vihkimisille.html

    SvaraRadera
  5. Vad skulle det vara för nytta med en adress riktad mot Åstrand?
    Han skulle få svart på vitt att det finns folk i bygden som ogillar honom personligen i allmänhet och hans tankar i all synnerhet. Som om han inte skulle veta det från förut, oavsett adresser! Så mycket har man diskuterat kring både det ena och det andra att animositeten nog är klarlagd.

    En adress skulle kanske få en viss publicitet. Så där särskilt överraskande skulle det ju inte vara, kanske inte få något större nyhetsvärde heller. Kanske, men bara kanske, skulle en protestvåg resultera i en motsatt våg i form av en adress till stöd för den uthängda biskopen. Om alla på bägge håll skulle mobilisera sina resurser skulle de konservativa kanske få stöd från den som lämnat kyrkan i protest mot alla förändringar, medan motparten kanske skulle få stöd av dem som distanserat sig från kyrkan av andra skäl men som understöder alla förändringar.

    Nyttan skulle ändå vara tvivelaktig. Den globala kyrkan som uttryck för kristen tro har förändrats från dag ett i takt med att samhället runtomkring omformats som följd av olika filosofiska och politiska strömningar; den här processen har lokalt och momentant stannat av på grund av maktapparaters konservativism men sedan tagit ny fart och fortsätter i den dag som idag är. Ser man på kyrkan som organisation och den samhällsmiljö som omgivit den så framstår det som en självklarhet att allting förändrats på tvåtusen år. Allting!

    På ytan kan man kanske säga att den katolska och den ortodoxa kyrkan bevarat sina respektive organisationer. Också inom de här kyrkorna har man genom historien upplevt spänningar mellan konservativa och liberala krafter och båda har varit tvungna att i realiteten anpassa sig efter det förändrade omgivande samhället för att behålla sin relevans.

    Någonstans i minnets dunkla vindlingar och skrymslen finns föreställningen kvar om kyrkan som en maktfaktor med myndighet att föreskriva för folket vad som är gott och ont, rätt och fel. Det som inte längre stämmer i den ekvationen är "folket" i betydelsen "den obildade massan". Den komponenten har ersatts av en massa upplysta individer som själva tar ställning och vars ståndpunkter får ett genomslag i samhällsdebatten. Har kristenheten något att komma med till den emanciperade individen, annat än underkastelse?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Var och en biblisk kristen kan och får be i Herrens Namn och/eller och vittna i Herrens Namn så att så många som möjligt skulle få inse frälsningens nödvöndighet i Vägen Livet och Sanningen som Är Jesus Kristus ja Bibeln som i frågor som du ställer presenterasfrämst enligt nya testamentet där ju paulus talar om Frälsningen i Jesu Namn Försooningsmedlet jah i Guds Sons Blod som osynligt talar och synligt om Npd och Lag och Lag och nådi Herrens heliga Nattvard eller osynligt om vinet är vitt och finns det inte vin är Ordetsjälv det talande blodet som ingen enskild lägger gränser för Ordetom Guds Nåd och frälsningTalar liv och Tid för varje människas och tid också i tider när veropet är med... Ulrik

      Radera
  6. Myntti har alldeles rätt i sin bedömning. De"rättstrogna" tror sig vara bättre än andra". Då de dessutom blir en majoritet i beslutande organ styr de riktningen mot en farlig rikning " diktatur" där ingen eller få vågar säga emot med risk för att bli utfryst.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 16 februari 2024 kl. 15:58 , Sanningen är ALLTID bara EN oberoende av vad vi människor vill få den till ! Ingalunda är det frågan om "diktatur" !

      Radera
  7. valet hölls i tisdags och rösterna räknades väl på onsdagen, preliminärt resultat fanns väl på hemsidan. Till stiftsfullmäktige fick ena listan 9 invalda och den andra 4. till kyrkomötet 2 resp 1.

    SvaraRadera