tisdag 6 februari 2024

Om vad vi vet och inte vet

De som har följt med här på bloggen har säkert märkt att jag har varit lite frånvarande den senaste tiden. Speciellt då i kommentarfältet. Detta beror, som jag tidigare har berättat, på att jag har haft ett annat projekt på gång. Det projektet pågår fortfarande, men ibland kan jag bara inte låta bli att kommentera sådant jag läser på nätet.  

I morse läste jag en intressant kolumn av ÖT:s nya kolumnist Maria Normann. Kolumnen var insiktsfull och tankeväckande, men det var en sak jag reagerade på. Normann skriver: "Nu vet vi bland annat att sjukdomar, torka eller skyfall som förstör skörden inte beror på guds vrede eller häxkonster. Man kan alltså utan rädsla för straff experimentera med häxeri och säga osnälla saker om Gud."

Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta när jag läser detta. Redan om hon skulle ha nöjt sig med att skriva "Nu menar vi oss veta ..." eller (mer korrekt) "Nu har vi fått för oss att ... Men nej. "Nu VET vi". 

Saken är den att det vet vi faktiskt inte alls. När vi läser Guds ord ser vi att Gud är alla goda gåvors givare och att hans gåvor är nåd. Det de däremot inte är är självklarheter. Vi kan också se att Gud är en barmhärtig Gud som är "långmodig och stor i mildhet", men att det finns en gräns för hur länge och hur mycket ett land eller ett folk kan välja det onda innan måttet är rågat. När så sker kommer domen. Oundvikligen. 

Så det att vi inte drabbas av genast av Guds vrede över vår ondska, vårt uppror och vår synd betyder inte att vi aldrig kommer att drabbas av Guds vredes dom. Och det betyder sannerligen inte att vi på något sätt skulle VETA att vi inte kommer att drabbas. Det betyder endast att Gud i sin godhet ännu ger oss tid att omvända oss från våra onda vägar. 

Tyvärr är det sällsynt att så sker. I morse läste jag också i Aftonbladet om årets QX-gala. Jag brukar inte läsa dylikt skräp (och länken till trots rekommenderar jag det inte heller för dig som läser denna text), men efter att jag läst Normanns kolumn och jag insåg att jag behöver reagera på den grova lögnen i hennes text tänkte jag att jag behöver se hur långt på vägen mot Sodom och Gomorra vi faktiskt har kommit. Till min stora bedrövelse insåg jag att vi redan är där. Det pågår fruktansvärda saker helt öppet i vårt samhälle idag, och inte nog med det: Media hejar på och låter oss förstå att detta som pågår är något bra. 

Vi håller nog på att fylla vredeskalken i snabb takt. Det vi VET är att domen över ondskan och förförelsen kommer. Det skulle inte förvåna om det sker ganska snart.  

4 kommentarer:

  1. Leverkusen i Tyskland får böta 18 000 euro för att någon eller några i publiken hävdat att det bara finns två kön:

    https://www.nzz.ch/sport/fussball/gender-debatte-der-deutsche-fussballbund-schiesst-ein-eigentor-ld.1777242

    Det är en stor klubb och de har kanske råd med det. Själv har jag hört rykten om det i ett lokalderby mellan IF Hoppet och Sundom IF:s andra lag skulle ha ägt rum en incident där en oidentifierad person i publiken burit en T-tröja med en tryckt hänvisning till ett icke-rumsrent bibelcitat.

    Uppgiften är obestyrkt men förhoppningsvis får personen i fråga livstids förbud till Hoppets hemmamatcher. Fotbollssektionen borde också, för säkerhets skull, offentligt beklaga det inträffade.

    Det visar ju hur det ohöljda verbala läktarvåldet kan flamma upp också hos oss. Om vi inte aktar oss.

    Nonymos

    SvaraRadera
  2. Vet och vet...

    Vårt vetande, sedan upplysningstiden, bygger på vetenskapen. Det låter så enkelt, men det är så komplext, det finns en hel vetenskap om vårt vetenskapliga vetande. Den som vill kan googla på "epistemologi" för att få en början.

    På den här bloggen skrivs det mycket om en annan sorts vetande, den som påstås bygga på Guds ord. Det som står i Bibeln är för somliga sant vad som än händer, bevis behövs inte, avvikande iakttagelser är fake news och vetenskapen kan slänga sig i väggen.

    Sjukdomar är genetiskt betingade eller följd av ohälsosam livsstil, torka och skyfall som förstör skörden kommer av komplexa miljöfenomen som kallas el Nino och la Nina, våra moderna vinterstormar hänger ihop med den stigande globala temperaturen.

    Teslan går med el och Ladan med bensin, ingendera med böner och när bränslet börjar slut fyller vi på utifrån vår mänskliga erfarenhet.

    Det vi säger och gör bygger upp eller förstör, för oss själva och varandra. Om det finns en Gud är han bortom mänskligt vetande och störs nog inte av mänskors göranden och låtanden. Och snacket om vredeskalken är som den hos alla domedagsprofeter genom historien: manipulativt och skrämmande för de känsliga, men bara snack.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och den som väljer att.vara blind ser aldrig någonting.

      Radera
    2. Jag väljer att se en miljon euro på mitt bankkonto! Nu ska jag leva loppan!

      Radera