Det hör till en tidning med någorlunda självaktning att på ledarplats analysera det just genomgångna presidentvalet. Vissa lyckas bättre, andra kanske lite sämre med denna analys. Den bästa analysen jag har läst hittills står faktiskt ÖT för i och med Kenneth Mynttis text som i rubriken säger att "Liberala Finland fick en president". Här konstaterar Myntti att Stubb säkert också kan bli en president för de som höll på Haavisto i valet, men frågan är om han lyckas nå ut till de värdekonservativa. Det som gör Mynttis analys så bra är det faktum att han ställer frågan. De flesta ledarskribenter bryr sig inte ens om att göra det.
Jag känner mig givetvis träffad av frågan eftersom jag inte kunde tänka mig någondera av dessa två kandidater som president. Som värdeledare är nämligen ingen av dem gångbar.
Men man kan kanske svara på Mynttis fråga med en motfråga: Är det så alldeles viktigt att en president verkligen kan vara hela folkets president? Behöver, och kan, en person verkligen nå ut till både värdeliberala och värdekonservativa? Eller kan vi nöja oss med att konstatera att vi nu har en president som inte är allas president? Det gick med Halonen som verkligen inte var de värdekonservativas president. Så kanske det kan gå också med Stubb?
Realiteten är ju den att det måste gå. Nu har finländarna valt Stubb till president för nästa sexårsperiod, och vi värdekonservativa får lov att, som så ofta, gilla läget och konstatera att vi har en president som inte är vår president. Men samtidigt förstås räkna med att han fullgör de uppgifter som hör till en president att utföra. Precis som Halonen gjorde. För värdeledarskap får vi bara helt enkelt lov att se åt ett annat håll. Som som så många gånger förr.
Alltså. Söka Guds Anlete och Fästa vår blick på Jesus😐😇
SvaraRadera11:43 Öh... hur översätter man den där tanken till politik i allmänhet och sådan politik som presidenten ska leda i all synnerhet?
SvaraRaderaAtt känna Bibeln som Guds Ord och följa det. JESUS Kristus är ordet och t ex Martin Luther var så sturssk i Trons Frihet så att Han sade som europee. Det Är ingen skillnad på att betala skatt här hemma eller i muslimers land. Tron har Man med sig och följer Ordet vägeni sanningen och livet i ånger bot och tro på syndernas fförlåtelse tills Man00 dör. Då har Manu och alla andra frälsta, om de skulle ha kallats tex Manu eller manJesus som hos oss den demokratiska världens friheter och tvång att kryssa mellan eller slåss mot. Den korsfäste och uppståndnde utgjuter rikligt av sin Ande till liv bättring och lydnad för Fadern som ger för Sonens skull oss människor så mycket att vi kan glömma honom och tacksamheten tills vi lärt oss tacka även så. Ulrik torsten Nils
RaderaOckså inom Samlingspartiet
SvaraRaderafick de konservativa
bita i gräset.
Liberala Orpo
m.fl. i toppen valde som kandidat
Stubb och konservativa Häkkänen
hade att dra sig ur
spelet väl utan demokratisk röstning ute på fältet.
Om det blivit demokratisk
omröstning inom partiet och Stubb förlorat hur hade det gått i presidentvalet?
- Valet en seger för den finländska
demokratin?
Det kan man ju fundera över.
Hans Ånäs
Alexander Stubb är
SvaraRaderaju en hängiven globalist och hängiven anhängare
av mångkultur.
Han har rent av sagt
att Finland måste vara internationellt
och mångkultùrellt.
Mångkulturen i Sverige har fungerat väldigt dåligt men Finland kan undvika
detta öde?
Globalala organisationer som ex World Economic Forum ska få allt större inflytande?
Med skäl kan man känna oro för
Finland och finländarna
med denna man
vid rodret.
Hans Ånäs