lördag 17 februari 2024

Att måla in sig i ett hörn

Demokraterna i USA har bildligt talat målat in sig i ett hörn. Det har länge, från högerhåll, talats om att Joe Biden är för gammal för ännu en period som president, och diverse videor som cirkulerar på nätet visar en gammal och möjligen halvdement gammal man som borde få gå i välförtjänt pension från politiken. Hans administration, liksom han själv, har givetvis slagit ifrån sig dessa beskyllningar. Med tanke på att Biden redan under valkampanjen för snart fyra år sedan var i huvudsak en galjonsfigur som ställde upp/ställdes upp i valet för att han bedömdes ha bäst chanser att vinna över Trump är det inte alls ägnat att förvåna att hans administration inte ser hans hälsa som något problem. Biden har knappast haft hand om statsrodret under de senaste drygt tre åren han har verkat som president, utan det har till stora delar skötts av hans bakgrundstrupper. Världen och det amerikanska folket har dock levt i tron att det är Biden som styr.

Nu rämnade dock denna fasad i.o.m. den särskilda utredaren Robert Hurs rapport angående de hemligstämplade dokument som Biden, liksom Trump i ett liknade fall som ledde till skarp kritik och även eventuellt ett åtal, plockat med sig från jobbet och förvarade på otillbörlig plats. Hur konstaterade att Biden gjort fel, men att han inte bör åtalas eftersom han är en glömsk men välmenande gammal gubbe.

Efter detta avslöjande anser nästan 90% av amerikanerna att Biden är för gammal för ännu en period som president, och om demokraterna verkligen skulle gå till val med honom överst på valsedeln skulle det vara att frivilligt ge valsegern åt Donald Trump. Dessvärre är det redan för sent för någon att utmana Biden i demokraternas primärval, varför Biden kommer att vara deras kandidat - om han inte förmås att frivilligt stiga till sidan. 

Det är här rubriken på inlägget kommer in i bilden. Om Biden i detta läge frivilligt stiger till sidan är alternativet naturligt hans vicepresident Kamala Harris. Problemet med henne är att hon har, om möjligt, ännu mindre chans att vinna över Trump än vad Biden i nuläget har. Därför kan inte demokraterna gå till val med henne som toppkandidat heller. Men problemet är att hon är kvinna - och färgad. Demokraterna, som har bundit upp sig totalt vid den så kallade "identitetspolitiken" - som tangerar det jag här på bloggen har talat om som den marxistiska maktläran och går ut på att kön och hudfärg (och sexuell läggning mm) är viktigare än kompetens - kan givetvis inte sidsteppa en färgad kvinna i detta fall med mindre än att de sviker allt de har arbetat för. 

Det är så man målar in sig i ett hörn. Nu är således deras enda chans att ersätta Harris med en annan färgad kvinna som har chans att vinna över Trump, och då är alternativen mycket få. I själva verket är de bara två till antalet: Oprah Winfrey och Michelle Obama. Problemet med dessa två är att ingen av dem tycks vara intresserad av jobbet i fråga. 

Det är bäddat för en oerhört intressant politisk vår och sommar i USA!

4 kommentarer:

  1. För att citera Nikki Haley: "Det parti kommer att vinna valet som blir först med att pensionera sin 80 - åriga gubbe."

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 12:14. Jag har konstaterat det många gånger: Ett land med 330 miljoner innevånare borde kunna hitta bättre kandidater än så här.

      Radera
    2. Hade demokratin fått fungera hade åtminstone republikanerna haft en annan kandidat för presidentposten. Nu har Trump ända sedan han förlorade valet för fyra år sedan haft sitt parti i ett diktatoriskt järngrepp och följderna får vi se i sinom tid.

      Demokraterna å sin sida har slitits av inre stridigheter mellan ett otal fraktioner och har därför inte kunnat enas om en följare till Biden. Han är demokraternas vilsenhet personifierad.

      Presidentvalet borde vara en politisk thriller. Nu blir det en skräckfilm som gör att Stephen King kan slänga sig i väggen.

      Alfred

      Radera
  2. Det är ju alltid The Federalist som är inspirationen, då Kristian inte hänvisar till några källor, så även denna gång. Det är lätt att raljera om rapporten, så länge man inte känner till dess innehåll. Den som vill bekanta sig med den, har länken här:
    https://www.justice.gov/storage/report-from-special-counsel-robert-k-hur-february-2024.pdf

    De dokumenten, som Biden hade, är tex en handskriven memo som var riktad till Obama, för att övertala honom att inte skicka trupper till Afganistan. Den skulle omnämnas i hans biografi, som skrevs av en annan person. I en intervju, som bandades, hade han påpekat att han hittat hemligstämplade dokument, så det var ju inte heller så, att han spred dem omkring sig, som Trump, som hade bevisligen skrutit för sina affärspartners, om vad han har på toan. Rapporten konkluderas med att det finns inga belägg till åtal, Biden, som hade hanterat hemligstämplade dokument dagligen, under åratal, hade glömt att han hade några enstaka, och meddelade själv, att han hade dessa.

    Trumps stjärna dalar, han försökte sälja Trump-skor, men möttes av en massa bu-rop. Hans tal blir bara konstigare och konstigare, senast påstod att han ska vinna nu för tredje gången, och att Obama sköter landet dåligt.
    Den, som vill försöka förstå vad Trump försöker säga, kan kolla upp denna kanal, som förvisso söker godbitarna, men å andra sidan är godbitarna många.
    https://www.youtube.com/@MeidasTouch

    SvaraRadera