måndag 19 februari 2024

Så oerhört avslöjande

ÖT:s medarbetare fortsätter sitt nedsvärtande av traditionella normer och konservatism, säkerligen triggade av den undersökning som inför presidentvalet visade att drygt en tredjedel av väljarna i hela landet inte kunde tänka sig att rösta på en kandidat som lever med en annan man. Och givetvis av det faktum att väljarna i flera valdistrikt i nejden röstade mer än 80-procentigt på Stubb. (I det här sammanhanget kan jag meddela att jag INTE röstade på Stubb. Jag kan nämligen inte tänka mig att ge min röst åt någon som gått i ett Pride-tåg och inte offentligt gjort avbön för det...) 

Nå, nu är det Sofie Staras tur att, i en kolumn, "prisa" konservatismen för att den ger kulturen "något att ta spjärn mot". 

Det är onekligen förstås som hon skriver att det i spänningen mellan det traditionella och det mer progressiva kan födas mycket intressant, och det förstås inte bara på kulturens område. Men att framställa det så att detta (att erbjuda något att "ta spjärn mot") skulle vara det enda som det traditionella och konservativa har att erbjuda är nog att vara mer än lovligt blind. Och så oerhört avslöjande.

Saken är den att det är de traditionella värderingarna, i vårt fall kristendomen och de värderingar som springer fram ur den, som har byggt vårt samhälle. Det att ta hand om människor, ge dem utbildning, det att det i samhället råder en god ordning - allt detta går i varierande grad tillbaka på den kristna tron och den kristna kyrkan. Detta oavsett om vi gillar det eller inte kan vi nämligen inte tillåtas ägna oss åt historieförfalskning.

Den normnedbrytning vi ser idag och som vår värdeliberala (vänster)media driver på nästan in absurdum är inte samhällsbyggande. Om något är den samhällsnedbrytande. Vi lever ännu idag på det som gångna generationer har byggt upp baserat på de kristna/konservativa/traditionella värderingar som dominerade i samhället för bara en del decennier sedan. Nu säger jag givetvis inte att allt var bra då heller, alla tider har sina problem och människor som inte passar in och som far illa. Men faktum är att vårt samhälle inte är byggt på normnedbrytning utan på de normer som vi nu arbetar på att bryta ner.

Tyvärr är det många som inte ser detta, säkerligen för att de inte vill se det. Därför kommer chocken säkerligen att bli så mycket större när dessa människor vaknar upp till en verklighet som de i grunden har förändrat med sina progressiva tankar och värderingar. 

Jag hörde igår en intressant sak runt ett annat kaffebord än det jag nämner i min föregående text: Man brukar säga att det ofta finns tre olika typer i en familjs olika generationer. Först kommer förvärvaren som bygger upp familjens välstånd. Sedan kommer ärvaren som ärver detta välstånd och, förhoppningsvis, bevarar det. Till sist kommer fördärvaren som förslösar det som gånga generationer har byggt upp. 

Tyvärr ser vi nu hur vårt samhälle har gått över från "ärvargenerationen" till "fördärvargenerationen". Extra tragiskt blir det dessutom om vi är så blinda att det enda vi ser och kan sätta värde på av de tidigare generationerna och deras värderingar och det de har åstadkommit är att de utgör något vi "kan ta spjärn mot". 

Ack hur brutalt uppvaknandet kommer att bli! 

56 kommentarer:

  1. Intressant blogginlägg, men är det sant det som levereras här?

    Det är populärt att beskriva familjeföretags utvecklingshistoria i termer förvärva, ärva och fördärva, men statistiskt sett är det fråga om en myt, se http://tinyurl.com/mtybzn8p

    Överför man schemat till samhällsutvecklingen över lag får man genast problemet med definitioner: vilka skeden ska beskrivas som vad? Historiskt sett har samhället utvecklats i ett nästan oändligt antal generationer.

    Tänk bara på medeltiden, då kyrkan trosvisst höll fast vid att Bibeln stod över alla rationella iakttagelser och den i sin linda ännu varande vetenskapens rön. Senare har livet generellt sett övergått till att tolkas ur ett vetenskapligt perspektiv och senast genom upplysningen och den ökade allmänbildningen fick kyrkans tolkningsföreträde stå tillbaka för förnuftets.

    Hela mänskligheten och samhällslivet i Europa och det övriga väst har under 500 års tid genomgått flera omvandlingar, så det är fritt fram att fastslå vilken epok som helst som förvärvarfasen eller ärvarfasen, men materiellt och kulturellt blir det nog en övermäktig uppgift att förklara en viss fas som ett förvärvardito och dessutom förklara förfallet med avsteg från kristna värderingar, men försöka duger. Min tes är den, att det västerländska samhället är en följd av progressivitet och utveckling trots motstånd från konservativt håll, men det står envar fritt att påvisa, gärna då hållbart, att jag har fel.

    Alfred

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alfred, tillåt mig tvivla om att din åsikt är en myt trots din länk, har så många exempel på att det just ligger till såhär ! Patrik här nedanför har också rätt med sitt exempel !

      Radera
    2. Det enda vi kan och borde göra är att predika väckelseAnde och Syndernas Förlåtelse i Jesu Namn till Frälsning för folk o ch enskilda och Guds FRID som bär i den bittraste strid och ger lycka till frälsning parat med sådana varningar att folk och folken skulle förstå...det blir ibland helvetiskt tungt att bekänna sin tro och SITT behov av Försoningens ord om man har avfallit till att häda med tidens anda
      Då Jesus själv sade att detta är den yttersta tiden så eftersom så få tycks ta varningar i dessa yttersta av de yttersta dagrna och inte heller media förklarar som tex soldatpsalmboken att vi skall läsa bibeln i ljuset av vad som händer i världens och lyda Guds Ord och den ordning vi har tills det inte länge är möjligt och döden kommer på. Är man då i Jesu Tro och bekännelse så går det bra Men står man där med oförlåtna synder och medveten förnekelse så är helvetet väntrummet till en evighet i just detsamma.
      Vi skall veta att det som händer ute i världens och här hemma är Guds Godhet Men o kså Guds vrede för att vi skall fruktacoch älska honom och ge äran åt honom för allt... Ulrik Torsten Nils

      Radera
  2. En annan variant.
    "Hard times create strong men, strong men create good times, good times create weak men, and weak men create hard times"

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ytterligare en, citerad fritt ur minnet från "Humor i helgade hyddor":
      Biskopen är en ödmjuk man.
      Han är faktiskt stolt för att han är så ödmjuk.
      Han är ångerfull över den synd som stoltheten utgör.
      Ångern gör honom ödmjuk.
      Han blir så ödmjuk att han blir stolt över sin ödmjukhet.
      Och så vidare...
      :)

      Radera
    2. Den var bra ! Undrar om B-G instämmer ?

      Radera
  3. Har ngn annan noterat att Kristian passerat 2milj visningar ? Grattis !, men låt det inte leda till högmod !!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. På 12 år är det drygt 200 per dag, eftersom framsidan är ett klick, och öppnande av ett inlägg är följande klick. Refresha sidan så ser du hur räknaren fungerar.

      Radera
    2. Antalet visningar visar på kvantitet.

      Tänk om man skulle mäta den här bloggens kvalitativa innehåll, genom analys av bloggtexter och diskussioner som gått framåt och gräl som spårat ur...

      Radera
  4. Amish har ju lyckats bra med att bevara gamla normer, inte mycket de bidrar med i utvecklingen av samhället.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Faktalobby blandar ihop form och innehåll.

      Radera
    2. Du får gärna utveckla ditt resonemang.

      Radera
    3. Nix, som vanligt är det för många lätt att haspla ur sig det ena och det andra, men då man frågar lite närmare vad som menas, vet de inte själva vad de sagt.

      Radera
  5. Faktalobbyn har rätt i att amish föga bidragit till samhällsutvecklingen beträffande exempelvis:
    - kärnvapen och krigshot
    - överbefolkning
    - slumstäder
    - hungersnöd
    - miljöförstöring

    SvaraRadera
    Svar
    1. @12:11 Var försiktig med den där typen av repliker. Precis allt du kastar kan komma som en bumerang tillbaka.

      Radera
    2. Varför måste du varna anonymt. Det Är ju viktigt att veta att du inte bara är ett allmänhot-troll... Ulrik Torsten Nils ibland kallande sig själv totinen torsti och då kan jag i mitt halvförslummade område glädjas jag också över Min namnsdag i finska kalendern. För vi finlandsvenskar Finnar ellet svenska vet ju Hur det fungerar i' debattvärlden'.

      Radera
  6. @12:59. Jo, men en bumerang återvänder till samma plats medan Faktalobby brukar ta fasta på något helt annat, ovidkommande, och sedan anför en mängd "bevis" för det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag brukar ofta be skeptiker komma och omkullkasta de bevis jag lagt fram, men av nån orsak så får jag ingen respons. Det är ju väldigt lätt att sätta citattecken och låtsas att bevisen inte stämmer, men kom gärna upp med något handfast själv.

      Det du kallar ovidkommande, är ofta preciseringar. Är det ovidkommande att be om en precisering om vad "marxistisk maktlära" är, eftersom något sådant inte existerar? Tycker du det är ovidkommande?

      Radera
    2. Förvirringslobbyn, du efterlyser "marxistisk maktlära" , försök googla "kulturmarxistiskt" ! , https://duckduckgo.com/?q=kulturmarxistiskt&t=ffab&ia=web eller "marxistisk maktlära" , https://duckduckgo.com/?q=marxistisk+maktl%C3%A4ra&t=ffab&ia=web , du kanske blir förvånad över vad du kan finna även om det inte uttryckligen benämns "maktlära"...

      Radera
    3. "men av nån orsak så får jag ingen respons." kanske det beror på att du öser ur "grumliga källor" eller ännu värre, att du tror dig vara förmer än vår Herre och Gud ?

      Radera
    4. Jag har googlat efter "marxistisk maktlära", försökt hitta de definitioner Kristian hittat på, utan resultat. Kristian dillade om hierarkier, där journalister och media skulle ha en högre position, men under Karl Marx tid fanns ingen journalism eller media. Lustigt att Karl kunde ha skrivit en lära om sånt som kom till i framtiden.

      Titta nu själv genom dina sökresultat, och klistra in texten där det pratas om "marxistisk maktlära". Jag ställer mig och väntar på respons. Och ja, kulturmarxism är något annat, och om det var det som Kristian, historikern, hänvisade till, varför månne han har envist hållit fast vid nånting som inte finns? Jag ska berätta: det är praktiskt att inympa egna funderingar i en stor tänkares ideologi, ingen kan påstå att det är osanning då ingen hittar fakta.

      Radera
    5. Faktalobby, varför håller du på, varför fortsätter du och envisas? Litteraturen överflödar av källor och hänvisningar till marxismens lära om makten, ändå surrar du ständigt på: det finns ingen sådan lära!

      Och sedan att inte journalistik och media skulle ha funnit under Marx' tid! Han var ju själv en flitig redaktör och journalist tillsammans med Engels i Rheinische Zeitung.

      Särskilt i England, där han långa tider vistades, var tidningsdebatten mycket livlig sedan 1600-talet.

      På finlandssvenskt håll har vi Topelius och Tavaststjerna som flitiga tidningsskribenter under Marx' tid, också Snellman skrev ju på svenska hos oss. För att nu inte tala om rikssvenska medier och journalister ss. Lars Johan Hierta (Aftonbladet) och C J L Almqvist.

      En ingående artikel om Marx' syn på pressens roll i den marxistiska maktläran och dess förhållande till den ryska kommunismens (leninismens) teoretiker finns här:
      https://library.fes.de/gmh/main/pdf-files/gmh/1970/1970-01-a-037.pdf

      Nonymos

      Radera
    6. Det finns ju en hel del man hittar om Marx och marxismen, den tyska artikeln om Marx och pressen innehåller dock inget om "den marxistiska maktläran", enbart hur Marx förhållit sig till pressen.
      Marx har ju förstås skrivit om makt, och klart och tydligt skrivit vad han menat med det. Däremot har Kristian kommit med rätt kreativa förklaringar, som han lagt under "den marxistiska maktläran".

      Här ett exempel:
      "måndag 26 april 2021
      Om nyhetsförfalskning
      Problemet som spökar i bakgrunden här är den marxistiska maktläran (som allmänt hyllas på vänsterkanten) och som säger att det finns mobbare och mobbade, förtryckare och förtryckta. Och som säger att man ALLTID bör ställa sig på den förtrycktes sida. Detta är givetvis en god föresats, men problemet är att det finns på förhand fastslagna regler för vem som kan vara förtryckare och vem som kan vara förtryckta. Kristna, till exempel, ses alltid som förtryckare. Muslimer ses alltid som förtryckta."
      Säger Marx faktiskt så här om muslimer?

      "onsdag 17 maj 2023
      Om strävan att normalisera pedofili
      I Minnesota i USA har lagstiftarna formaliserat den marxistiska maktläran och skapat ett lagligt skydd mot diskriminering för olika minoritetsgrupper ("protected classes of people"). Detta är förstås inget nytt i sig, men det nya är att lagstiftaren försökte få igenom att även pedofiler (eller MAP:s) skulle komma att betraktas som en sådan sexuell orientering som skulle få skydd under denna lag."
      Har Marx haft pedofiler i åtanke?

      "fredag 29 december 2023
      Om julen, attackerna i Nigeria och medias lögner
      Hela vårt västerländska samhälle är idag genomsyrat av vad man kan kalla "den marxistiska maktläran" som går ut på att dela upp människorna i offer och förövare och skapa en form av lista där den befolkningsgrupp som är högre på listan alltid är förövare och den grupp som är lägre ner alltid är offer. Det rättfärdiga förhållningssättet är att alltid hålla med de som är offer och bekämpa de som är förövare. T.ex. är män högre upp på listan än kvinnor, vita är högre upp än färgade, heterosexuella är högre upp än homosexuella och, av någon konstig anledning, är kristna högre upp än muslimer."
      (här medger Kristian själv, med citattecken, att det är ingen vedertagen maktlära han skriver om)

      "Kristian Nyman
      21 februari 2023 kl. 08:35
      Detta handlar givetvis om den marxistiska maktläran som säger att kristna vita heterosexuella män i princip aldrig kan kränkas, medan kränkhetsfaktorn ökar för varje parameter man byter ut i den raddan."

      Envis är jag kanske, jag skulle så gärna vela veta varifrån definitionerna kommer till denna Kristians helt egna marxistiska maktlära, men kanske Nonymos har långa tyska artiklar jag kan läsa med min gymnasietyska och lite hjälp av Google translate?

      Det finns givetvis mera av Kristians definitioner, men dessa var vad googles site-sökning gav i all hast.

      Radera
    7. Faktalobby, Marx skrev på tyska och jag undviker all engelsk text av det enkla skälet att det mesta på det språket kommer från USA. Dessutom är engelskan i sin egenskap av en förenklad fransk dialekt inte lämpad att uttrycka exempelvis marxistiska begrepp. De blir med nödvändighet missvisande.

      Jag förstår vad Kristian menar med MM och instämmer men du är kanske på jakt efter något mera subtilt verk om maktens väsen som sådant. Ett sådant kunde Marx inte skriva av rent principiella skäl utan hans maktlära är alltid en lära om maktutövandets praxis. - Nonymos

      Radera
    8. Nonymos, skriver Marx på tyska om maktlära, eller inte? I texten du länkade till?

      Jag efterlyser var Marx säger i sina teorier, som Kristian påstår, om heterosexuella män, färgade och pedofiler. Jag bryr mig inte i vad du förstår om Kristians åsikter.

      Radera
    9. Ja, han framför sin maktlära där. Och som jag skrev spekulerar han inte på hegelskt vis om makten "an sich" utan betonar praxis. I artikeln citeras hans syn på tidningens uppgift (och det var ju din åsikt att det inte fanns journalistik på hans tid som gjorde att jag anförde den):

      „Das größte Interesse einer Zeitung, ihr tägliches Eingreifen in die Bewegung und unmittelbares Sprechen aus der Bewegung heraus, die Widerspiegelung der Tagesgeschichte in ihrer ganzen Fülle, die fortlaufende leidenschaftliche Wechselwirkung zwischen dem Volke und der Tagespresse des Volkes" usw.

      I Marx' maktlära är det 'folket' som skall ha makten. Men det säregna är att 'folket' är en teoretisk konstruktion utan motsvarighet i verkligheten. 'Folket' och 'majoriteten' är liktydiga som begrepp, men med 'majoriteten' förstås inte ett numeriskt flertal, utan 'majoriteten' är per definition den grupp som Marx företräder. Jämför med hur bolsjevismen, som term en avledning av ryskans bolschoj = stor, kunde ta sig denna benämning utan att ha fog för den i verkligheten.

      Först efter den drömda revolutionen skulle man komma att ha den... de kommunistiska sagofarbröderna inleder alltid med: "Det kommer en gång att finnas".

      Därför är den renodlade marxismen i princip alltid på deras sida som önskar revolution av det bestående (kapitalistiska) samhället. Och denna maktlära är dynamisk i den meningen att den alltid utövas i praxis (en nyckelterm i maktläran). "Störtas skall det gamla snart i gruset. Slav, stig upp för att slå dig fri! Från mörkret stiga vi mot ljuset, från intet allt vi vilja bli."

      Det motsägelsefulla kommer till synes också i att de högsta sovjetiska posterna alltid besattes med personer som utåt levde ett oklanderligt 'borgerligt' familjeliv, i stadgade äktenskap och utan perversioner i könslivet. Men för att störta kapitalistiska ordningar och hierarkier - och ta MAKTEN - ger man olika subversiva rörelser i Väst ett stöd som per definition alltid är preliminärt och kontingent. Målet är inte deras införlivande i det socialistiska systemet utan deras användbarhet för omstörtande syften.

      Därmed är den etik och moral som kommer till synes i dessa subversiva rörelser ovidkommande, helt ovidkommande, eftersom marxismen - i praxis! - är en omoralisk eller mera noggrant uttryckt, en 'amoralisk' rörelse ända tills den nått sitt mål.

      Då likviderar man de onyttiga idioterna och återgår till ordningen.

      Nonymos

      Radera
    10. Därför skall vi väl nonymus önska och be att bättring och syndernas fförlåtelse i Jesu Namn enligt Skriften skulle predikas och ha fram gång till ånger tro och avstående från syndiga amoraliska och styggeliga gärningar och avstående från en livsstil med likgiltighet för Guds andeliga saker och ting som ju
      ilnet leder till förtappelsen om omvändelsen till Guds Ord Jesus Kristus inte sker... Ulrik

      Radera
    11. Nej, han framför verkligen ingen maktlära där, vad du än vill tolka in. Ganz nicht um die Lehre von der Macht.

      Riktigt roligt blir det med dina påhitt om "stadgade äktenskap och utan perversioner i könslivet." Man kan ju inte beskylla dig för att inte vara kreativ. Var har Marx nämnt något sådant? Och sovjetiska poster.

      Tror du att dekoration med termer övertygar?

      "Jämför med hur bolsjevismen, som term en avledning av ryskans bolschoj = stor, kunde ta sig denna benämning utan att ha fog för den i verkligheten."

      Snömos, från början till slut :D

      Radera
    12. Förvirringslobbyn, synd att du ska vara så oemottaglig för annan fakta än vad du själv levererar !

      Radera
    13. Fact lobby, at this blog often called confusion lobby often tell People To use Google translate ( Google translate is quite often far from real and correct translatings as far as i can see) and that could even mess up the message of Kristians writings into almost More confusional seemingly endless threads but perhaps it only(ironically written) explains why he changes focus everytime after he has delivered some New facts from the ungodly scientists ideas In these end times. He wants To win time by himself time as a persson that can hide anonymously While he is just a person angry because of evil envy and with an unrighteous need To defend the ungodly ideas that are flourishing In media nowadays when chritianity seem backslided enough To be overseen In any matter. Torsten Nils ULRIK

      Radera
    14. Hups. Jag testar Google translate inatt. Och då jag inte är tillräckligt orienterad påå Min egen mobiltelefon så behöver jag inte be översättning av kommentaren 02.22. Jag lyckade skrivaa ngt helt själv på engelska och trodde att det skulle vara översattt av Google translate. Därför överätter ja själv Min text i nästan kommentaren. För att se...

      Radera
    15. Faktalobby som på denna bloggen oftast kallas förvirringslobbyn uppmanaar ofta folk att använda Google translate( g t är ganska ofta långt från en rätt och klar översättning så långt jag kan se) och det kan förvirra Kristians skriverier intill allt längre och mera förvirrande och till synes ändlösa trådar Men kanske ( ironiskt skrivet) förklarar varföör Han alltid byter focus sedan Han presenterat ett eller annat nytt faktastycke av ogudaktiga vetenskapare och deras ideer i dessa ändens tider. Han vill vinna tid för sig själv som en person som kan gömma sig anonymt fast Han bara är arg av ond avundsjuka med ett orättfärdigt behov att försvara de ogudaktiga ideer som blomstrar i dagens media nuförtiden när kristendomen tycks vara så förfallen att man kan överskäda den i vilken fråga som helst. Torsten Nils ulrik

      Radera
    16. Faktalobby, man bör alltid ta en diskussionspartner på allvar - som utgångspunkt. Men nu gör du det omöjligt. Svarar jag allvarligt på dina avsiktliga irrfärder i det föregående, blir det bara komik. - N.

      Radera
    17. Jag undrade över var Marxs lära skulle säga nånting om heterosexuella män, pedofiler etc, det må vara på tyska eller på annat språk, men du svarade aldrig på det. Istället började du redogöra för din egen förståelse över vad Kristian menat, och det är inte vad jag efterlyste.

      Då du istället fyller textrutan med nonsens, betyder det att det inte går att svara på mina frågor utan att medge att Kristians "marxistiska maktlära" är ett påhitt.

      Men försök nu, om du känner till Marx så bra, visa var Kristian kan ha läst följande
      "Detta handlar givetvis om den marxistiska maktläran som säger att kristna vita heterosexuella män i princip aldrig kan kränkas"

      Inga egna tolkningar om sovjet, utan gärna nu bara ett citat, hänvisning eller motsvarande där det står i klartext, tack.

      Radera
    18. Än en gång, Faktalobby, Marx' lära om makten säger att dessa män i sin egenskap innehavare av (makten över) kapitalet inte kan kränkas i marxistisk mening - dvs. att de inte kan utsättas för den form av diskriminering vi betecknar med ordet 'kränkning'.

      En sådan nedvärderande behandling kan endast proletariatet utsättas för hos Marx. Om det hade varit exempelvis svarta, judiska män som i vår kultur hade innehaft motsvarande ställning som de vitskinnade i Marx' Europa, skulle dessa inte heller kunnat bli 'kränkta'.

      Detta därför att det är inte fråga om reella incidenter eller verklighetsbeskrivning - utan hos Marx måste verkligheten rätta sig efter hans teori. De folkstyrda staternas välde befäster för evigt vår ryska nation även om denna sönderföll i slutet av 1980-talet. Marxismens lärobyggnader är luftslott och fantasiskapelser.

      Jag gitter inte leta efter ordagranna citat. Det finns så många framställningar av detta på nätet. Den springande punkten är alltså att Marx' teori inte handlar om verkligheten utan en 'kränkning' (termen använder han knappast på det sätt vi gör idag) hos honom är alltid en form av övervåld som begås av den härskande klassen och riktar sig mot de förtryckta.

      Nonymos

      Radera
    19. "Än en gång, Faktalobby, Marx' lära om makten säger att dessa män i sin egenskap innehavare av (makten över) kapitalet inte kan kränkas i marxistisk mening "

      Klart du inte gitter leta efter citat som matchar din tolkning, eftersom man omöjligt kan hitta sånt nånstans. Om Marx finns det hur mycket som helst, trots att ingen nämnt Klasskampen, som är kärnan i Marx teorier. I motsats till vad du påstår, att kapitalister inte skulle få kränkas, så går ju, godmorgon godmorgon, klasskampen ut på att ägare av produktionsmedlen ska utsättas för påtryckningar, så att slutmålet ska nås, alla ska äga lika mycket.

      "Detta därför att det är inte fråga om reella incidenter eller verklighetsbeskrivning - utan hos Marx måste verkligheten rätta sig efter hans teori. "
      Du verkar inte alls veta vad du pratar om.

      Radera
    20. Nu, Faktalobby, är det alldeles uppenbart att du absolut ingenting har begripit.

      Kanske har du något annat ämne vi kunde diskutera? - N.

      Radera
    21. "Faktalobby" begriper lika lite om det mesta han kommenterar, så det torde inte hjälpa att byta ämne.

      Radera
    22. Anonym, 18:53: Vi skall inte misströsta.

      Om Marx' parhäst Engels har rätt i Anti-Dühring, finns det i mänskligt tänkande en dialektik som gör att kvantiteten kan företa språnget till kvalitet i mänskligt tänkande.

      Faktalobbyn är mycket flitig när det gäller att samla länkar och citat. En dag händer kanske något.

      Nonymos

      Radera
    23. Kan tänka mig att Anoymous vill byta samtalsämnet, kanske du märkte att det du påstår går inte logiskt ihop med Marx lära? Du har fortfarande inte ens försökt förklara hur Kristians påstående om heteromän, pedofiler etc, skulle ha det minsta att göra med klasskampen, då Marx läror handlar i grund och botten om skillnaden mellan de som har kapital och de som saknar det.

      Anonym 18:53 får gärna träda in och diskutera Marx, om hen har nånting att bidra med i sakfrågan.

      Kan rekommendera alla att samla på länkar och annan fakta, det övervinner alla gånger gissningar och fantasier.

      Radera
    24. Bästa Faktalobby, nu för du in ett begrepp 'klasskampen' som naturligtvis hela tiden, som en självklarhet, funnits i bakgrunden för allt som skrivs om och av Marx.

      Låt oss göra en litet längre exkursion: med judisk och kristen tro fick vi i den västerländska filosofins historia en outtalad förutsättning som saknas i exempelvis antika och österländska läror. Det är uppfattningen om att världen och tiden har en början och ett slut.

      Man spekulerade mycket i teologin om olika äoner eller tidsåldrar och hos den mest inflytelserika 'spekulanten' Hegel införlivades de alla i ett system av tes, antites och syntes. Han menade att historien är världsandens självförverkligande i detta växelspel.

      Marx övertog denna tanke men ställde den på huvudet. Historien är klasskamp, de fattigas kamp mot de besuttnas. Den fortskrider på samma sätt som hos Hegel, som en ständig kamp tills det världsliga himmelriket har uppnåtts - nämligen proletariatets diktatur.

      Då upphör striden, då har man nått fulländningen. Marx har ingenting att säga ens om möjligheten av att nya konflikter då längre skulle uppkomma, utan detta är kommunismens tusenårsrike, den eviga saligheten.

      Denna kamplära, som förklarar hela historien, har alltså en missförstådd och misstolkad judisk-kristen bakgrund och förutsättning. Eftersom Marx' lära är spekulation och fantasi utan verklighetsförankring, är hans förklaring och beskrivning av samhällsklasserna också enkelspårig och kategorisk. De som rår om kapitalet är fienderna och förtryckarna, resten är förtryckta.

      Och eftersom allt är bara teori, måste verkligheten rätta sig efter Marx' spekulationer. Kampen, MAKTEN, är det väsentliga. Kränkningar kan aldrig riktas mot dem som är målet för proletariatets kamp. Politiska mord och våld är berättigade vapen. Man bör inte ha dåligt samvete för övervåld mot en representant för det styrande skiktet.
      "Man måste krossa ägg för att göra en omelett", sade Stalin.

      Vi fick dock aldrig se eller smaka den omeletten, utan sovjetväldet gick under rätt snabbt. Men vänsterideologin i alla dess former har övertagit Marx' maktlära. Och eftersom den inte grundar sig på verkliga, faktiska förhållanden, är det den enskilda (vänster)människan som avgör vad som är moraliskt och etiskt rätt eller fel.

      Läran om klasskampen säger att rätten alltid finns hos dem som upplever (OBS! "upplever") sig förtryckta och diskriminerade. Kampen, striden, blir ett självändamål liksom målet att kasta det bestående samhället över ända. Den grundläggande vidskepelsen hos Marx var ju att utvecklingen kan ske endast genom kamp, genom den antitetiska utvecklingen där den ständiga strävan efter MAKT över produktionsmedlen berättigar alla våldsdåd.

      Och den konservativa synen, viljan att bevara och slå vakt om det bestående, blir ett rött skynke för alla stora och små vänsteranhängare - oberoende av hur mycket de själva begriper av ideologi och teori. Detta är maktläran hos Marx och hans gelikar.

      Nonymos

      Radera
    25. "nu för du in ett begrepp 'klasskampen' som naturligtvis hela tiden, som en självklarhet, funnits i bakgrunden för allt som skrivs om och av Marx."

      En självklarhet, men istället tjatas det om "den marxistiska maktläran", som ingen känner till. Varför inte använda rätta termer? Jo, för att då blir det ju allt för lätt för vem som helst att fatta, att det som Kristian tillskriver Marx teorier, är Kristians egna fantasier.

      "Låt oss göra en litet längre exkursion:"

      Helst inte, försök hellre besvara mina ursprungliga frågeställningar, som du väl tydligt undviker.


      "Eftersom Marx' lära är spekulation och fantasi utan verklighetsförankring, är hans förklaring och beskrivning av samhällsklasserna också enkelspårig och kategorisk."

      Vore på sin plats att du själv tar en annan ståndpunkt om du kritiserar spekulation och fantasi, hittills har du inte bjudit på annat än helt egenpåhittad snömos. Intressant är det ju samtidigt, varför hänvisar Kristian till "maktläran" så frekvent och absolut, om det nu vore så att det är en fantasi? Det blir ju lite som om man tror på allt som står i Kalle Anka.

      "Och eftersom allt är bara teori, måste verkligheten rätta sig efter Marx' spekulationer."

      Precis, så du menar att Marx har uppfunnit en teori, utan att ha iakttagit samhället, skrivit ner det, och därefter har verkligheten valt att anpassa sig till denna teori, och inga andra? Jag får väl anta, att du inte gitter söka efter källor till detta, eftersom det är helt dina egna idéer. Eller har ni haft nån "guru" som ni dyrkar och vars läror ni svalt med hull och hår?

      "Kränkningar kan aldrig riktas mot dem som är målet för proletariatets kamp"

      Vems tankar är det här, inte är det Marx iallafall. Man ska ju fråga sig, varför det heter "proletariatets KAMP" om det vore så som du säger, att kränkningar inte får riktas mot målet, kapitalisterna. Och kampen är ju mot kapitalisterna. Om du har rätt, vad är målet får kampen?

      Radera
    26. "Läran om klasskampen säger att rätten alltid finns hos dem som upplever (OBS! "upplever") sig förtryckta och diskriminerade."

      Inte är det Marx klasskamp som säger så, du får gärna länka till det ställe du tagit till dig dessa tankar, och om du inte vet, så härstammar det nog från sådana dunkla källor så du väljer att inte avslöja det.

      Jag väntar, förgäves, på en bättre förankring i fråga om dessa exempel, och varje gång diskussionen fjärmas (ut på exkursioner) från dessa exempel till bortförklarande snömos, vet vi alla, att det är ingenting annat än lögn och smörja i dessa påstådda stycken.

      Här ett exempel:
      "måndag 26 april 2021
      Om nyhetsförfalskning
      Problemet som spökar i bakgrunden här är den marxistiska maktläran (som allmänt hyllas på vänsterkanten) och som säger att det finns mobbare och mobbade, förtryckare och förtryckta. Och som säger att man ALLTID bör ställa sig på den förtrycktes sida. Detta är givetvis en god föresats, men problemet är att det finns på förhand fastslagna regler för vem som kan vara förtryckare och vem som kan vara förtryckta. Kristna, till exempel, ses alltid som förtryckare. Muslimer ses alltid som förtryckta."
      Säger Marx faktiskt så här om muslimer?

      "onsdag 17 maj 2023
      Om strävan att normalisera pedofili
      I Minnesota i USA har lagstiftarna formaliserat den marxistiska maktläran och skapat ett lagligt skydd mot diskriminering för olika minoritetsgrupper ("protected classes of people"). Detta är förstås inget nytt i sig, men det nya är att lagstiftaren försökte få igenom att även pedofiler (eller MAP:s) skulle komma att betraktas som en sådan sexuell orientering som skulle få skydd under denna lag."
      Har Marx haft pedofiler i åtanke?

      "fredag 29 december 2023
      Om julen, attackerna i Nigeria och medias lögner
      Hela vårt västerländska samhälle är idag genomsyrat av vad man kan kalla "den marxistiska maktläran" som går ut på att dela upp människorna i offer och förövare och skapa en form av lista där den befolkningsgrupp som är högre på listan alltid är förövare och den grupp som är lägre ner alltid är offer. Det rättfärdiga förhållningssättet är att alltid hålla med de som är offer och bekämpa de som är förövare. T.ex. är män högre upp på listan än kvinnor, vita är högre upp än färgade, heterosexuella är högre upp än homosexuella och, av någon konstig anledning, är kristna högre upp än muslimer."
      (här medger Kristian själv, med citattecken, att det är ingen vedertagen maktlära han skriver om)

      "Kristian Nyman
      21 februari 2023 kl. 08:35
      Detta handlar givetvis om den marxistiska maktläran som säger att kristna vita heterosexuella män i princip aldrig kan kränkas, medan kränkhetsfaktorn ökar för varje parameter man byter ut i den raddan."

      Radera
    27. Faktalobby, du skriver:

      "Man ska ju fråga sig, varför det heter "proletariatets KAMP" om det vore så som du säger, att kränkningar inte får riktas mot målet, kapitalisterna."

      Jag har hela tiden försökt säga raka motsatsen. ALL marxistisk kamp riktar sig mot kapitalisterna = innehavarna av produktionsmedlen.

      Enligt den marxistiska maktlärans teori kan däremot illdåd riktade mot de förtryckta, proletariatet, aldrig vara förbjudna eller moraliskt felaktiga.

      Du efterlyser ständigt hänvisningar och citat vilket är positivt men sådant brukas just inte när det är fråga om allmänt kända och erkända fakta. Men låt gå:

      Standardverket om Hegel är Charles Taylors i dubbel bemärkelse mångsidiga verk, finns också på svenska i pocketupplaga. Förståelse av hegelianismen är oundgänglig för förståelse av den dialektiska materialismen, dvs. Marx' lära.

      På svenska och lättillgängliga om marxismen är framför allt idé- och lärdomshistorikern Sven-Eric Liedmans belysande verk. Du hittar säkert lätt hans böcker på nätet. Han var själv marxist men torde nu ha övergett den ideologin.

      Ditt tjat om 'maktlärans' eventuella förekomst eller icke-förekomst på Google är ovidkommande. Det är inte sökmotorer vi diskuterar nu. Det verkar som om du företrädesvis söker på svenska och engelska. Termen 'lära' är svåröversatt till engelska, sök i stället på 'Lehre' för Marx' modersmål. Och gärna också på parhästen Engels, vars Anti-Dühring är teoretiskt belysande.

      Och ännu en gång - repetitio est mater studiorum - Marx har inte skrivit om makten per se, om maktens väsen. Han kan inte göra det därför att praxis är central och oundgänglig i hans teori. Hans maktlära kommer därför till synes i hans lära om kampen för makt, kampen om makten.

      Det hindrar oss inte att behandla denna hans maktlära, lika litet som det faktum att du knappast skrivit något verk om kunskapens väsen - en "kunskapslära" - hindrar oss att bedöma och dra våra slutsatser om dina kunskaper i detta ämne och andra.

      Nonymos

      Radera
    28. Nu blev jag okoncentrerad, vilket medges villigt och glatt. Den tredje meningen i det föregående skall lyda: "Enligt den marxistiska maktlärans teori kan däremot illdåd riktade mot KAPITALISTERNA AV OCH GENOM de förtryckta, proletariatet, aldrig vara förbjudna eller moraliskt felaktiga." - N.

      Radera
    29. Faktalobby, Aus Liebe zur Kunst skall jag trots allt ge dig en näthänvisning. Det är Karl Marx och Friedrich Engels: Die deutsche Ideologie, du hittar avsnittet på s. 46.

      Marx-Engels-Die-deutsche-Ideologie-Teil-1.1-markiert.pdf (agpolpsy.de)

      Man kan väl säga att den marxistiska maktläran sammanfattas i den första meningen och expliceras i fortsättningen.

      Det är alltså en renodlad materialism, dvs. ateism, enligt vilken alla (!) själsliga eller andliga fenomen endast återspeglar ägandeförhållandena i samhället.

      Die Gedanken der herrschenden Klasse sind in jeder Epoche die herrschenden Gedanken, d.h. die Klasse, welche die herrschende materielle Macht der Gesellschaft ist, ist zugleich ihre herrschende geistige Macht. Die Klasse, die die Mittel zur materiellen Produktion zu ihrer Verfügung hat, disponiert damit zugleich über die Mittel zur geistigen Produktion, so daß ihr damit zugleich im Durchschnitt die Gedanken derer, denen die Mittel zur geistigen Produktion abgehen, unterworfen sind. Die herrschenden Gedanken sind weiter Nichts als der ideelle Ausdruck der herrschenden materiellen Verhältnisse, die als Gedanken gefaßten herrschenden materiellen Verhältnisse; also der Verhältnisse, die eben die eine Klasse zur herrschenden machen, also die Gedanken ihrer Herrschaft. Die Individuen, welche die herrschende Klasse ausmachen, haben unter Anderm auch Bewußtsein und denken daher; insofern sie also als Klasse herrschen und den ganzen Umfang einer Geschichtsepoche bestimmen, versteht es sich von selbst, daß sie dies in ihrer ganzen Ausdehnung tun, also unter Andern auch als Denkende, als Produzenten von Gedanken herrschen, die Produktion und Distribution der Gedanken ihrer Zeit regeln; daß also ihre Gedanken die herrschenden Gedanken der Epoche sind. Zu einer Zeit z.B. und in einem Lande, wo königliche Macht, Aristokratie und Bourgeoisie sich um die Herrschaft streiten, wo also die Herrschaft geteilt ist, zeigt sich als herrschender Gedanke die Doktrin von der Teilung der Gewalten, die nun als ein „ewiges Gesetz" ausgeprochen wird.

      Nonymos

      Radera
    30. Läste hela texten, och gav inget nytt, inget som jag inte skulle ha läst tidigare. Fortsättningsvis efterlyser jag de exemplen om pedofiler, svarta osv som Kristian har explicit påstått komma från "den marxistiska maktläran".

      Då du skriver om den renodlade materialismen, menar du då samtidigt, att det enbart handlar om materialla och ekonomiska faktorer, och inte alls ideologiska, såsom de individspecifika egenskaperna som Kristian hävdar?

      Men jo, jag förstår att du inte kommer att svara på det, eftersom du skulle kasta Kristian framför bussen med det.

      Radera
    31. Är du då så dum du faktalobby. Kristian åskådliggör tidens fakta och som apologet tillämpar Han( kanske onödigt, eftersom du alltid är svarslös införbibelfakta. Men som sagt debatt är på gott och ont och du är en dålig förlorare) läror som Finns i den bildade världen. Nu är tidens anda sådan att minoritetens lycka att ha fått skydd lett till att minoritetens övermakt (bögar ooch sekulära otuktiga perversa) tillsammans regerar media på samma sätt som som Gudsmoralisk rest förr regerrades av allmän gudsedlig ordning och output i media förrän marxismleninismen från 1960-70 talet fördärvat goda seders anda åtminstone i det som officiellt skall tala till oss. Syndens människor får nu skrivva Vad som helst och de Kristnas åsikt negligeras enligt principen att de får vi kränka. . Jag vill inte kränka bögar och andra styggeliga Men när man predikar skall de först att straffet kommer fast fförlåtelse eventuelllt skulle gälla ångrande. Ulrik Torsten Nils

      Radera
  7. Kristian, som jag tidigare skrev är ÖT en ny bekantskap för mig. Nu har jag tagit del av några artiklar och förstår till fullo din uppgivenhet i många tidigare inlägg. Det är ju en otroligt naiv smörja redaktörerna skriver!

    De borde hålla sig till lokala smånotiser. Men nu har Grönköpings Weckoblad fått en beaktansvärd konkurrent när de försöker flyga för högt.

    Jag skulle inte vara lika sträng om det inte var för att det är så viktiga saker de svamlar om.

    Johan Lumme

    SvaraRadera
  8. Om svenska. Yle rapporterar sant om att Bonniers news blir ägare också till de österbottniska tidningarna och att värda redaktörer torde ha varit medvetna om detta. Så ser vi då att de visat att de kan och måste hålla åtminstone riksvensk materialistisk Gudsförnekelse och bibelförnekelseförnekelselära och människovärdeskampanjer i styggelsens styggeliga anda. Alltså din rubrik passar lika bra idag om jag inte har fakenews nu säger Ulrik Torsten Nils

    SvaraRadera
  9. En bög från Bosunds garderob
    Behövde luft, var anaerob.
    Gömde sig så han nästan svimma
    Sen han till storstan simma
    Där kunde han -pris ske Gud-äntligen öppna sin robe.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men svedan Han fick
      För varje storstans 'prick'(= kuk)
      Som var honom kärare än Gud
      Gjorde att Han fort
      Förnekade sin skam,
      Snabbare än
      Gjort och förrän någon hann fram
      Förnekade Han Alla Allfaderns bud
      Ty uti sin nöd och falska kärlekens död
      Han anklaga all ordning från förr såsom ond. Och svek Guds förbund. Och ännu idag är svedan Hans lag såsom för alla ogudaktiga alltid förr..
      MEN Alltid, åtminstone ännu, står Faderns kärlek i rätt församlingsbud kvar
      och bättringens bud så att Han sig två och tvätta kan för att frälsningen få och kan i Förlåtelsen bud om Han ångrat och trott och slutat till köttet och köttapålen be och frågat sig fram där man hälsa med Guds hälsnings budskap. Det står alltså kvar att Guds rike är kvar fastän kyrkorna än icke så fanns. Därför kan lycksaligas dans vara frälsningen krans varhelst den fanns. Ulrikfanns

      Radera
    2. På samma sätt är det också för obotfärdiga normalsexuella äktenskapsbrytare, samboende i föräktenskapligt könsumgänge.. De lider kval och blir så småningom som missbrukare som klagar över än kvinnorna och än över männen än över samhället än över politiken än över Föräldrar och syskon o svMen ansvar för SITT liv att söka frälsning i Jesu Tro enligt Bibeln och den fförlåtelse Han vill ge gör de inte. De förnekar t o m Livet som ju ytterst är Jesus Kristus och All Guds Naturliga Nåd för att inte behöva bry sig om SITT eget syndaberoende och bundenhetsom. DÅ ju Jesus ändå är FRÄLSNINGEN OCH GUD tillika att tro på honom är Vägen och Sanningen.
      Och då alla någon ljugit så TRÖSTAR sig STORLÖGNARNA I ALLA samfund med broderskapet där den ena lögnaren hjälper den andre fast uppgiften som församlingens äldste var att t ex bekänna sin personliga synd oxå där Han förgått sig mot offret för tex våldtäkt.. Ulrik Torsten Nils

      Radera
  10. En yngling från Syd-Österbotten
    tror också att käbblandet fått en
    försonande glans
    om det oftare fanns
    poesi i de inlägg som nått en.

    Nonymos

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skatorna kivas
      Jag gläntar på Min gardin
      Möts av Tom stillhet.
      T nu

      Radera
  11. Livet likt skatans
    Som lever i Skaparen
    I svartvit balans

    Vi skator kivas
    Ute är stillhet som förr
    Snart Kommer Jesus

    Jesus kommer visst
    Han kommer då så plötsligt
    Som blixten ljungar

    Är vi Då redo
    För vi lyftas till himlen
    Och landa till fridens jord
    Där bor Rättfärdighet
    Och all debatt är över
    I Lovsångers ljud

    Halleluja Hej
    Dags att söka Försoning
    I Frälsarens bud

    Var Kristen ännu
    Var redo till att glatt budskap
    Högt ljudligt förkunna

    Vad är då det
    Syndernas Förlåtelse
    I Jesu Blods Kraft

    Amen Amen jah
    Amen Halleluja Jesu
    Dyra Namn Frälser..

    Försoningsmedlet
    Är Hans Namn och blod. BIBELN
    JA DEN VITTNAR ALLTID....

    ULRIK


    SvaraRadera