onsdag 14 februari 2024

När vänsterextremister jagar extremister

Det blir, tycker jag, hela tiden tydligare att vi just nu lever i någon form av brytningspunkt när det gäller det öppna, liberala samhället. I hela västvärlden finns det hot mot detta öppna och fria samhälle, både från extremhögern och extremvänstern. (Notera att ordet "extrem" är oerhört missbrukat idag. Allt som ens luktar lite höger får ibland prefixet "extrem", medan extremvänstern så gott som aldrig benämns som sådan.) Den stora skillnaden mellan extremhögern och extremvänstern är dessutom att den förra rör sig ute i marginalen och dess hot är relativt lättdefinierat. Den senare rör sig däremot i maktens korridorer och maskerar sitt hot mot demokratin och det fria och öppna samhället bland annat under en täckmantel av att "skydda demokratin". 

Vi fick i dagarna ett mycket bra, och ytterst skrämmande, exempel på detta från Tyskland där deras inrikesminister Nancy Faeser gick ut med ett program i avsikt att just "försvara demokratin". Det finns säkert orsak att vara på sin vakt mot högerextremismen, men när en politiker som knappast kan beskrivas som annat än vänsterextrem börjar tala om att den som talar emot eller "hånar" staten måste möta en "stark stat" och att detta ska övervakas och upprätthållas inte bara av polisen utan också av andra myndigheter. 

Det finns en mycket stor risk att makten här, i sin nit att "försvara demokratin", blir det de strävar efter att bekämpa och i stället för att rädda demokratin och dess funktioner i stället förgör de samma.

3 kommentarer:

  1. Du skriver att ordet "extrem" är oerhört missbrukat, och nu då du kallar minister för vänsterextrem, vad grundar sig din bedömning på? Är det nånting annat än att din kära högerextremism bedöms som farlig? Eller hör du själv till dem som missbrukar oerhört?

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Glömde" du läsa nu igen förrän du kommenterade ?

      Radera
    2. Men om anonym vet så bra, berätta gärna var det framkommer att Nancy Faeser skulle vara vänsterextrem, förutom i vad Kristian själv tycker är kritik mot högerextrema. Du kan ju gärna läsa den tyska artikeln i tex google translate, då inser du också att de två andra, politiskt obundna, är Thomas Haldenwang, chef för underrättelsetjänsten och Holger Münch, polischef, som håller med om det högerextrema hotet.

      Och igen, anonym, är det lite dagisfason med ad hominem, dvs börja diskutera mig istället för sak. Det är också ett tecken att man inte förstår sig på sakfrågan.

      Radera