lördag 28 september 2024

John Warwick Montgomery 1931 - 2024

Vi nåddes idag av nyheten att multitalangen John Warwick Montgomery har fått flytta hem till det himmelska hemmet i en ålder av 92 år. 

Jag har flera gånger berört honom och hans verk här på bloggen, speciellt hans insatser inom apologetiken. Montgomery var flerfaldig doktor (filosofi, teologi, biblioteksvetenskaper) och arbetade främst som professor, pastor och jurist vid sidan av sitt engagemang inom apologetiken och sitt författarskap. Han hann skriva över femtio böcker på åtta olika språk, och om vi räknar in olika former av vetenskapliga verk och artiklar uppgår hans produktion till hela 235 opus. 

Det som har gjort störst intryck på mig är ändå Montgomerys insatser inom apologetiken, och främst då den historiska infallsvinkeln på apologetiken. Här är det inte helt fel att kalla honom en av mina mest betydande lärofäder och mentorer, även om jag aldrig har haft förmånen att träffa honom eller lyssna till honom IRL. (Om det var Paul L Maier som inspirerade mig till min bok om julevangeliet var det Montgomery som gjorde det samma när det gäller min bok om uppståndelsen.)

Montgomery var verksam ändå in på upploppet av sitt liv, och han har gett otaliga intervjuer på t.ex. Issues etc. som fortfarande finns tillgängliga. Den senaste i slutet av juli där han kommenterade kontroversen kring OS-invigningen i Paris. (Montgomery bodde de sista åren av sitt liv i Frankrike där han också avled.) 

Den som vill bekanta sig med honom och hans tänkande kan med fördel lyssna på ett föredrag han höll om Jesu kroppsliga uppståndelse och som hittas på just Issues etc.  

Frid över hans minne!  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar