fredag 13 september 2024

Positiva tecken?

De senaste dagarna har rapporteringen om kriget i Ukraina börjat å ena sidan andas mer positiva tongångar, å andra sidan handlat om att USA kan tänkas ge efter och börja tillåta att Ukraina får använda vapensystem de fått av USA för att attackera mål längre in i Ryssland - på vilket Ryssland har kontrat med att detta skulle vara att överträda en röd linje och innebära att NATO skulle vara i direkt krig med Ryssland. Till detta kommer också de nya "skotten i Mainila" där ryska källor beskyller Finland för attacker mot mål på Kolahalvön. (Eller rättare: Att Ukraina skulle ha använt flygfältet i Ivalo för att sända iväg drönare mot Ryssland.) 

Det tycks som att kriget just nu står och väger. Antingen kommer det att gå mot ett, till och med, ganska snabbt slut eller så finns det en uppenbar risk för en eskalering där (också) Finland kan komma att drabbas. Detta, behöver tilläggas, för att vi gjorde det stora misstaget att gå med i NATO. Nå, framtiden lär utvisa vad som händer ifall kriget eskalerar. 

De positiva tecknen finns ändå som sagt också i luften. Ett av de största är att Tyskland tycks vara på väg att vända i fråga om fredsförhandlingar. Ett annat är att Belarus diktator Lukasjenko har gjort uttalanden som tyder på att han krattar för en framtid där det inte längre råder krig i Ukraina. Han har nämligen uttalat sig om att han är "sorgsen över vad som pågår i Ukraina". 

Detta sista kanske inte låter som så mycket, men vi behöver komma ihåg att Lukasjenko har, mer än kanske någon annan utanför Putins närmaste krets, tummen på pulsen när det gäller detta krig. Dessutom är det viktigt för en diktator att se till att svansen är rätt vänd i alla väder. Om inte riskerar han att inte bli långlivad. 

5 kommentarer:

  1. "för att vi gjorde det stora misstaget att gå med i nato" så sant som det är sagt;ett katastrofalt misstag.Helt enkelt det största misstaget landet någonsin gjort!Ett "blödande" land på alla sätt och vis hoppar i ett sjunkande skepp,usd-skutan.Hade ej skett med "diktatorn" Kekkonen vid rodret som är och förblir den sista ledaren landet haft.Med de oduglingar vi haft sedan dess har vi nu hamnat i en sits där vi medvetet vill utplåna landet och dess ursprungsbefolkning på samma sätt som z sålt ukraina på usd-altaret!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 06:49. Jag delar kanske inte din vurm för Kekkonen. Hans tid präglades av mygel, bästa broder-politik och finlandisering. Dessutom var undantagslagen 1974 ett monstrum ur demokratisynpunkt.

      Radera
    2. "Hans tid präglades av mygel,bästa broder-politik och finlandisering".Säkert så med finlandisering ersatt med att vi nu är under usd-toffeln med den skillnaden att under finlandiseringstiden blomstrade ekonomin då handeln med dåvarande sovjetunionen var livlig.Samma handel som i dag är på 0!Usd-hegemonin bara utnyttjar oss till max.för sina egna syften.Kräftgången som vi nu upplever talar sitt väldigt tydliga språk.Likt putin,orban satte ledaren kekkonen det egna folkets,landets intressen trots allt främst olikt oduglingarna vi haft därefter börjande med koivisto.Undantagslagen ingen höjdare men med den undveks oduglingarna lite längre för koivisto hade väl annars varit på tur.

      Radera
  2. Luka är ett svagt päron och har tummen på (i) nåt helt annat ställe än pulsen. Han bäddar för sin egen avgång (enligt vad han sagt) och är djupt skyldig till medverkan i rysslands attack mot Ukraina och vad han är lessen för eller inte spelar ingen roll. Ukraina har redan många gånger attackerat ryssland med vapen från väst, ja ukrainas militär är just nu inne i ryssland. Tanken om röda linjer är ett hjärnspöke. Ukraina har ju överträtt dessa linjer sedan länge och inget har hänt, och inget kommer heller att hända. Ryssland är alltså nu tillbakahållet av en halvbra postsovjetisk militär som byggts upp av 80-90 tals militärteknik och några tiotusentals bättre utbildade förband (läs: inte lika bra som genomsnittliga finska jägarförband, där ukr dessutom saknar samordningsförmåga över större grupperingar). Men moderna attackdrönare är Ukraina nu i praktiken världsledande på. Ryssland skulle vara helt stoppat om Ukraina fritt fick använda västvapnen tex mot flygbaser varifrån ryssland dels bombar mot civila mål, med glidbomber mot fronten samt iranska drönare mot främst civila mål.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 10:19. "Tanken om röda linjer är ett hjärnspöke."

      Vi får hoppas att du har rätt. Men om du inte har det är det illa.

      Sedan missade du innebörden i det jag skrev om Lukasjenko.

      Radera