måndag 30 september 2024

Kris Kristofferson 1936 - 2024

Så hamnar jag igen att skriva en (denna gång mycket kort) dödsruna. En av morgonens nyheter är att den amerikanske musikern, låtskrivaren och skådespelaren Kris Kristofferson har avlidit, 88 år gammal. 

Jag kommer bäst ihåg honom som skådespelare (Convoy, A Star is Born, Flashpoint m.fl.) och countrysångare, framför allt då som en fjärdedel av stjärnkvartetten "Highwaymen" (tillsammans med Johnny Cash, Willie Nelson och Wylon Jennings). 

Det som kanske inte alla vet är att Kristofferson var av svensk börd. Hans farfar och farmor emigrerade till USA bara drygt två månader innan Kristoffersons far föddes i augusti 1905.

Kristofferson, som tidigt livnärde sig som helikopterpilot, skrev en lång rad kända sånger åt andra artister (Me and Bobby McGee, Help Me Make it Through the Night och Sunday Morning Comin´ Down m.fl.). Berättelsen om hur han landade med sin helikopter på Johnny Cash´s bakgård för att få hans uppmärksamhet och kunna lämna över ett par sånger till honom är väl känd.  

Många av Kristoffersons sånger har ett tvivelaktigt budskap, men på äldre dagar kom Herren att beröra också honom starkt. Lyssna gärna på hans vittnesbörd om hur sången "Why me Lord?" kom till! 

Frid också över hans minne!

2 kommentarer:

  1. "Min själ är i dina händer Jesus" , så är också min själ, döpt och kallad av Herren själv !

    SvaraRadera
  2. Det är härligt att göra sin kallelse och utkorelse fast, och först och senare märker man att Allt förutskrivet Guds Ord är sant fast man inte själv kan förklara det i ord. Men att Jesus är försoningen för våra synder och inte bara våra utan hela världens synder och att Han beskär myki förlåtelse åt sina barnatroende är ett faktum som gör att jag ropar Hall Elu Jah Jesus Alliluja Allilujaa Alaam Alam sormen och glädjen vandrar tillsammans. ulrik skrivare

    SvaraRadera