tisdag 6 oktober 2015

Syrien II


Det är nu över två år sedan jag skrev en bloggtext där jag sade att jag har ändrat mig vad gäller situationen i Syrien. Jag hade lyssnat på de experter, och representanter för Syriens kristna, som menade att en militäraktion mot Assad skulle komma att leda till stora lidanden för befolkningen. Nå, Obama lyssnade inte på dessa samma experter (trots att många av dem var hans egna rådgivare), och idag ser vi resultatet. På flera olika plan. Dessutom håller situationen på att bli mångflat värre ännu - och det i snabb takt. Varför? Jo för att Putin av allt att döma har lyssnat.

USA har kraftigt fördömt Rysslands agerande i Syrien (och Turkiet), och det är kanske inte alls så konstigt. Enligt uppgift har Rysslands bombningar i Syrien inte bara riktats mot IS, utan också mot USA-stödda och CIA-utbildade trupper ur Syriska befrielsearmén. Är det någon annan än jag som ser det som synnerligen oroväckande att USA och Ryssland i princip krigar mot varandra i Syrien idag? Om än delvis via ombud, men dock.

En annan synnerligen oroväckande sak i detta sammanhang är väst - och västmedias - fullständiga ovilja mot att se det kloka i Putins och Rysslands agerande. Al Assad är en tyrann som har begått bestialiska dåd mot sitt eget folk. Ja, men problemet är att USA och väst (ännu en gång) går in och destabiliserar ett land utan att ha någon egentlig plan för vad som ska efter att Assad har fallit. Om han faller. Dessutom inser man inte vad som kommer att bli följden ifall han faller. Om det ännu finns någon som tror - efter flera exempel på det motsatta - att det kommer demokrati och frihet för det syriska folket efter Assads fall borde denne (läs: Obama) nog snabbt försöka börja se verkligheten som den är. Rebellerna i Syrien - som alltså USA stöder - skanderar "Alawiterna till graven och de kristna till Libanon!" De hotar alltså med regelrätt folkmord på Al Assads gruppering och med att fördriva de kristna i lansflykt. De som ännu finns kvar i landet, vill säga. Och dessa får alltså stöd av USA!

Det finns ingen bra lösning på krisen i Syrien. Men jag är övertygad om att Ryssland har valt den minst dåliga. Problemet är bara den att USA och väst inte stöder denna lösning utan i stället har målat in sig i ett hörn tillsammans med dessa rebeller. Att USA skulle backa är nog i det närmaste otänkbart. Och Ryssland har bara börjat sin militära intervention i landet. Var ska detta sluta? Jag kommer osökt att tänka på orden i Valdres-profetian från 1968 som jag lade upp för några dagar sedan: "Detta kommer att ske strax före Jesu återkomst – och det tredje världskriget bryter lös. Kriget börjar först som en liten konflikt, en obetydlig konflikt. Men den slutar inte. Den tilltar och breder ut sig. Till slut utvecklar det sig till ett stort krig."

Det är tisdag morgon nu, när jag skriver detta. Innan denna vecka är slut kan vi ha tagit ett par stora kliv mot det tredje världskriget. Jag säger inte att detta kommer att ske, men jag konstaterar att läget är oerhört allvarligt och att det är möjligt att så sker.

9 kommentarer:

  1. Frågan är om det över huvud taget kan räknas som en obetydlig konflikt fråna början. Och om det skall sammanfalla med dåligt bemötande av flyktingar, likt judarna behandlades i Tyskland, så har vi en bit kvar. Än så länge får de fritt uppehälle. Eller är måttet rågat för våra synder redan om vi inte förmår erbjuda en dans på rosor till alla som söker sig hit? En del vände ju om när maten var dåliga och när det inte fanns te, barer och folk på gatorna. Det är kallt, ödsligt och tråkigt i Finland. Dags för oss att sona för det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Patrik. Ja, det kan man givetvis fråga sig. Syrienkonflikten är givetvis inte liten, men något världsomspännande krig är det ju inte.

      "...så har vi en bit kvar." Sant. Men jag räknar med att vi så småningom kommer att tvingas stänga gränserna. Av olika orsaker. (För säkerhets skull: Detta är inte min lösning på dagens flyktingkris!)

      Vad sedan gäller de som far tillbaka för att de inte gillar maten så får man kanske säga att det i så fall är lika bra? Faktum är ju nog att en del kommer hit för att de måste för att kunna överleva, andra av andra orsaker. Den första gruppen behöver vi ta emot, den andra kanske inte så mycket. Så om de far tillbaka för att de inte gillar maten så kanske vi ska låta dem fara?

      Radera
  2. Man kan inte annat än småle när man läser din blogg om konflikter i världen. Så fort nån liten kris uppstår är Jesus på väg med flygande åsnan eller vilken farkost han nu använder.

    Vill minnas att den så gott som redan bortglömda Ukrainakrisen i fjol resulterade i spekulationer att Jesus är på antågande. Den som väntar på nån fantasivän får nog vänta förgäves. Ska bli spännande och se hur många "Jesus återkomst" händelser vi har ännu i år :)

    För övrigt borde det vara eskalerande katastrofer, krig och elände i världen före fantasivännen landar. Fakta är ju att vi aldrig i mänsklighetens historia levt i så fredliga tider som nu..

    http://ourworldindata.org/VisualHistoryOf/Violence.html#/title-slide

    Peace Eflop

    SvaraRadera
  3. Läste just att jesus hann inte återvända förrän världen går under....det sker ju imorgon onsdagen den 7:e enligt säkra religiösa källor.

    http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/yhdysvaltalainen-lahko-maailma-tulee-tuhoutumaan-huomenna/5347316

    Tack och adjö, det var trevligt så länge det varade.

    Eflop (på väg till pärleporten imoron)

    SvaraRadera
  4. i en stund då ni inte väntar det skall mänskosonen komma.Den dagen o den stunden vet ingen,icke ens änglarna,Herren allena.Läs era biblar ni dyrt återlösta själar.Herren kommer men han väntar att ni också skall göra bättring.Åtminstone ett vet vi att det är närmare hans tillkommelse i dag än vad det var i går.Är du och jag redo.Hoppas tron bär oss genom pärleporten

    SvaraRadera
  5. Eflop. Du kunde, exempelvis, gärna läsa 1Kor. 2:12-16...

    SvaraRadera
  6. En intressant artikel i detta ämne: http://detgodasamhallet.com/2015/10/07/gastskribent-nabil-mouchi-rysslands-initiativ-i-syrien-i-en-bredare-kontext/

    SvaraRadera
  7. Ser man på, det är 8 oktober - och världen gick inte under! De religiösa fanatikerna hade fel. Som vanligt.
    Det var bara humbug. Precis som allt annat är med religion.
    Tänk att det på riktigt finns folk som "köper" det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. De är inte troende; dessa fantaster; ty fastän Skriften säger det klart och tydligt så kan di inte låta bli att fantisera och tuta ut sin vantro; Kanske för ekonomisk nyttas skull, Amerikanska västern och senare tider har varit full av lurendrejare som gjort snabba klipp på mänsklig oro.
      Skriften säger med Jesu Mun: Ingen vet dagen eller stunden utom Fadern. Inte ens människosonen eller änglarna i Himmelen,,,,

      Radera