söndag 25 oktober 2015

Förföljda kristna

Det finns mycket gott material på nätet. Givetvis mycket av motsatsen också, men det finns en hel del guldkorn bara man lyckas hitt dem. Nu råkade jag hitta ett sådant - en ledare i svenska DN av Erik Helmerson. Helmerson frågar sig varför ingen i väst bryr sig om att Mellanöstern töms på kristna - t.ex. har de 1,4 miljoner kristna som fanns i Irak för bara några få år sedan idag krympt till endast 260 000. Valet de har ställts inför har varit att fly, att betala en speciell skatt eller att dö. Många har dödats och ännu flera har tvingats fly. Och vi i väst mer eller mindre blundar för denna terror som Islam ligger bakom. Ledarskribenten nämner som en orsak "västliga politikers eviga känsla av postkolonial skuld". I en ledare i Kyrkpressen föreslog Maj Vikström för en tid sedan en orsak som Helmerson också är inne på: I väst tänker många att kristna inte kan vara de som blir förföljda. Tvärtom, menar man, är kristna alltid de som utsätter andra för förtryck i olika form. Det skulle utan vidare vara dags för det sekulariserade väst att vakna.

3 kommentarer:

  1. Och ärligt talat ät jag övertygad om det tankesättet även har slagit rot bland många kristna, inte minst här i Väst. Själv håller jag mig uppdaterad genom att vi får tidningen Open-doors hemskickad till oss varje månad. Mycket bra och upplysande info om vad som händer med kristna i de länder där man får betala ett högt pris för sin tro.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tony. Där har du, tyvärr, nog helt rätt. Men det finns information, omskakande sådan, att få tag på idag. Den tidning du nämner är säkert bra (jag känner inte själv till den), MKV:s nyhetsbrev likaså. Detta program kan också tänkas vara sevärt: http://arenan.yle.fi/1-2461800

      Radera
  2. Här deras hemsida. https://www.open-doors.se/
    Mycket bra sida jag rekommenderar om man vill veta mer.

    SvaraRadera