onsdag 21 mars 2018

Dystopi anno 2018

Jag läste en intressant recension igår som gav upphov till en intressant tanke. Svenska Yle hade recenserat Hannele Mikaela Taivassalos nya bok "Scandorama" - en dystopi som utspelar sig i ett framtida förenat Norden som stängt sina gränser och gör allt för att bli ett "rent" samhälle. Boken låter smått intressant, men jag antar att den spelar på samma tema som mainstreammedia gör, alltså att den varnar för hotet från en stigande nationalism och, mitt i ett jordskred av värdeliberalt tankegods som väller över oss och håller på att fördärva vårt samhälle (i det verkliga livet), leker med den idag fullständigt omöjliga tanken på ett av olika konservativa idéer styrt samhälle. Eller snarare författarens/medias bild av hur sådana idéer ter sig. Så nej, jag kommer nog inte att läsa boken.

Men recensionen gav mig som sagt en intressant tanke. Det har skrivits en hel del dystopier den senaste tiden, och så gott som alla leker med tanken på någon form av fascistisk samhällsordning där konservativa idéer/konservativa politiker/ledare har tagit över. Jag undrar om detta är någon form av medveten distraktion avsedd att avleda våra tankar från vad som är på gång i vårt eget samhälle. För faktum är, och det är detta som är min tanke, att vi redan nu lever mitt i en dystopi. Eller kanske rättare sagt i ett embryo till en dystopi. En dystopi som är allt annat än vad dessa författare varnar för i sina böcker, nämligen en dystopi som handlar om värdeliberalism och om propaganda som styrmedel snarare än fakta och sanning.

Vågar du tänka tanken? Se bara vad som händer/håller på att hända runt omkring oss! I Finland kan idag, år 2018, par av samma kön gifta sig med varandra. Det här är ju en oerhörd absurditet, om och när man ser på det med nyktra ögon! Detta bara för att nämna en sak. Det finns (givetvis) mycket annat. Men bara denna sak är så fullständigt absurd så att den räcker för att bevisa mitt påstående. Och det värsta? Det värsta är att de flesta inte inser hur absurt detta är och bara det gör att vi de facto lever i en dystopi.

Jag kommer att återkomma till detta tema ganska snart, och då blir det fråga om en (mycket) längre text.

3 kommentarer:

 1. Följande kommentar är bevis på att mirakel kan inträffa. Jag kommer nämligen (delvis) att hålla med Kristian Nyman.

  Jag är likt herr Nyman och många andra äcklad av den politiskt korrekta vänsterpropagandan från alla journalister, politiker (somliga) samt en stor del av den ”intellektuella eliten”. Konservatismen och nationalismen är ingalunda ”fascistiska” idéer. Konservatismen är i själva verket en mycket god ideologi, om det finns mycket gott som bör konserveras. Vi vill väl alla konservera vår fantastiska nation och vår kultur? Tydligen inte de akademiska vänstertomtarna. Den intellektuella vänstern idag är fientligt inställd mot Väst. Väst är orsaken till alla problem i världen.

  I Sverige råder kaos p.g.a. den vanvettiga immigrationspolitiken. Om någon kritiserar detta, vilket Sverigedemokraterna gjort, kallas man genast för rasist eller nazist. I många andra länder i Europa är invandringen ett stort problem. Och vi vet nog alla vad som är problemet. Islam är problemet.

  Jag håller dock inte med om att könsneutrala äktenskap är en negativ utveckling. Men vänstern tycks dock vara fientligt inställd mot den traditionella familjemodellen, vilket är helt galet. Debatten om transsexuella i USA och Kanada, samt användningen av olika könspronomen (främst i Kanada ¬– googla Jordan Peterson!), har dessutom nått helt vansinniga höjder där vänsterradikalernas argument strider mot biologi, logik och rent sunt förnuft. Vid vissa universitet i USA och Kanada protesterar elever då man påstår att det finns biologiska skillnader mellan män och kvinnor! Konservativa talare förbjuds konstant att tala vid universitet i USA, Kanada och Storbritannien. Även i Sverige (och kanske även i Finland) märks denna aversion mot högerintellektuella.

  Vi påminns ständigt i medierna om ”högerextrema” åsikter – men var finns varningarna om de vänsterextrema åsikterna? Extremvänstern är en varg i fårakläder. Den utger sig för att stå på de svagas sida, och tvekar inte att använda våld för att kväsa ”fascisterna”. Vänstern har en benägenhet att spela med människors medlidanden för de svaga och utsatta, utan att producera resultat när den väl kommer till makten. Vänsterns kollektivism är motbjudande. Den ser grupper istället för individer. Den ställer kvinnor mot män (feminism). Svarta mot vita. Fattiga mot rika. Förtryckare mot förtryckt.

  Att Trump vann var en motreaktion mot denna vänsterpropaganda som finns överallt i medierna. Det var även Brexit. Folk är trötta på de rika vänsterpolitikerna som bor i fina områden, samtidigt som de kallar den vita arbetarklassen för rasister för att de inte vill ta in mer invandringar som omvandlar deras lilla hemstad till Afghanistan. Jag är äcklad av dessa elitistiska, s.k. godhetssignalerande (d.v.s. de vill framstå som moraliskt överlägsna), ignoranta (men ofta hjärntvättade i någon helt oanvändbar humanistisk ”vetenskap”) tölpar som har övergett arbetarklassen. Därav nationalismen och högerns uppgång. Och med rätta!

  Humanisten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja. Mirakel kan tydligen inträffa. Eller kanske snarare, i detta fall, hittade jag ett ämne där jag och "Humanisten" har åtminstone någorlunda liknande sätt att se på sakernas tillstånd.

   Humanisten frågar var varningarna finns för de vänsterextrema åsikterna. De finns nog här och var, men de når aldrig över nyhetströsklarna. Så man måste veta vad man ska leta efter.

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera