måndag 26 mars 2018

Om Migri, dopet och allvaret i tron

I senaste nummer av Kyrkpressen kunde vi läsa berättelsen om Daniel. Det är inte hans namn, men i artikeln kallas han så. Daniel är en asylsökande från Irak som under sin vistelse i Finland har kommit till tro på Jesus och som har mottagit det kristna dopet. I artikeln berättas om hur Migri har föranstaltat förhör med denne Daniel för att utröna huruvida han verkligen är en kristen eller inte – och om han alltså ska sändas tillbaka till Irak eller om inte. Migri har konstaterat att Daniel har övergett Islam, men tydligen tror de inte på att hans nya tro är allvarligt menad utan att detta bara är ett försök att lura myndigheterna så att han ska få stanna i Finland.

Det här fallet, liksom andra liknande fall, är en fullständig skandal. Migri är medvetet om att apostasi (= att överge Islam) medför en dödsdom i den muslimska världen. Redan detta borde vara tillräckligt skäl för att bevilja asyl. Men icke. I stället ger sig Migri in på den ytterst svåra uppgiften att bedöma uppriktigheten i en människas tro. Detta trots att denna uppriktighet är en icke-fråga. Dels föreligger här alltså apostasi, dels är uppriktigheten i hans nya tro fullständigt oväsentlig när det gäller hur denne Daniel kommer att bemötas om och när han tvingas återvända till Irak. Det allt avgörande är nämligen att han har mottagit det kristna dopet. När han ställs inför en mufti i Irak kommer inte frågan att vara "menade du allvar med detta?" utan den enda fråga som har betydelse är "tog du det kristna dopet?"

I Finland förstår vi i allmänhet inte hur oerhört stort detta med dopet är. Det är i själva verket en livsavgörande sak att ta emot det kristna dopet – oberoende av om man får dopet som litet barn eller som vuxen. Dopet förändrar allt. Så alltså i verkligheten. För de flesta finländare har dopet ändå reducerats till en namngivningsceremoni som inte har någon större betydelse. Men inget kunde alltså vara mera felaktigt. Ironiskt nog förstår däremot företrädare för andra religioner ofta det kristna dopets betydelse. Speciellt muslimer. Men alltså inte den vanlige finländaren, och därmed inte heller Migri. Det minsta man emellertid borde kunna kräva av en myndighet med detta stora ansvar är att de läser på lite gällande dopet och vad dopet betyder. Om de inte gör det så lider deras trovärdighet. För att uttrycka det milt. Och så blir de orsak till människors död.

Dessutom är dessa asylsökande inte dumma. De vet nog mycket väl att om deras avsikt är att lura myndigheterna (Migri) att bevilja dem asyl så finns det ett oerhört mycket bättre och effektivare sätt i dagens politiskt korrekta Finland. Lögnen ska i så fall inte vara "Jag har blivit kristen", utan den ska vara "Jag är homosexuell".

16 kommentarer:

 1. Att "vara homosexuell"fungerar som skäl vid ansökan om uppehållstillstånd.En god väns släkting(han är hetero och muslim)angav som skäl vid ansökan om uppehållstillståndet
  att han har denna läggning,han beviljades tillståndet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ole. Och det säkert utan något dagslångt förhör för att utröna om han faktiskt är homosexuell eller inte. Tack för kommentaren!

   Radera
 2. Ursäkta, men ska det faktiskt vara nödvändigt att använda det här ämnet för att än en gång ge en känga till de homosexuella i Finland?

  Vet inte vad ni tror er uppnå på den vägen.
  / ICE SOLDIER

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym 19:23. Nej, kom igen nu! Här ges verkligen ingen känga åt de homosexuella! Det jag skriver är att ifall dessa människor skulle vara ute efter att ljuga till sig asyl så finns det ett mycket säkrare sätt än att säga att "Jag har blivit kristen". Nämligen att säga att "Jag är homosexuell". Om de alltså är ute efter att ljuga till sig asyl. Ole berättar i sin kommentar att det jag hävdar stämmer.

   Alltså inga kängor. Annat än då i riktning mot Migri.

   Radera
  2. Korrigering. Kommentaren var inte anonym utan undertecknad med signatur. Avslutningen lämnade också bort. Den skulle lyda: Så läs om och läs rätt!

   Radera
  3. Kristian. Du skriver: "Lögnen ska i så fall inte vara "Jag har blivit kristen", utan den ska vara "Jag är homosexuell"."

   I din kommentar påstår du alltså att homosexuella asylsökande får förtur i vad du kallar "det politiskt korrekta Finland". Det är något du knappast kan bevisa. Också homosexuella asylsökande har fått back och tvingats "bevisa" att de faktiskt har den läggning som diskuteras.

   Det är dig fritt fram att ge kängor åt Migri bäst du vill, men att dra in homosexualitet eller politisk korrekthet skjuter förbi målet. Beklagar.

   /ICE SOLDIER

   Radera
  4. Ice Soldier. Du skriver att homosexuella asylsökanden har tvingats bevisa att de har denna läggning. Kan du berätta mera? Hur har detta gått till? Jag misstänker nämligen starkt att det räcker med att visa att man bor tillsammans med en annan man som också han hävdar att han är homosexuell. Häår behövs knappast något dagslångt förhör. Dessutom skulle media gå i taket om det skulle krävas mera än så - det skulle ju vara ett allvarligt intrång i den personliga sfären. Det är så den politiska korrektheten idag fungerar. Oberoende av vad du skriver.

   Jag läste faktiskt för en tid sedan om en asylsökande som påstod sig vara homosexuella och som därför hävdade att han inte kunde sändas tillbaka. I media. Som protesterade. Helt enkelt för att det är så det går till idag. Med detta påstående är förstås inget bevisat, men alla som vet vilken dignitet denna fråga har i dagens samhälle förstår nog mycket väl vad jag är ute efter.

   Radera
  5. Kristian.
   Nej, det räcker verkligen inte att visa att man bor tillsammans med en annan man, eller att han uppger sig ha samma läggning. Åtskilliga förödmjukande formulär från myndigheterna måste fyllas i, och i bästa fall blir man trodd.

   Föreslår att du Googlar på denna rubrik: "Asylsökande: Migrationsverket tror inte att jag är homosexuell", från den 07.02.2017, Svenska Yle. Ligger visserligen ett år tillbaka i tiden, men visar på hur det kan vara.

   /ICE SOLDIER

   Radera
  6. Ice Soldier. Jag tror att det var just den artikeln jag kom ihåg och som gjorde att jag satte med det sista jag skrev i texten. Här har vi alltså en söker asyl på grund av homosexualitet och som inte blir trodd. Och vad händer? Media rusar till hans hjälp. Det är så det fungerar.

   "det räcker verkligen inte att visa att man bor tillsammans med en annan man, eller att han uppger sig ha samma läggning"

   Ursäkta att jag har svårt att tro dig. OM du har rätt här så förvånar det mig storligen - och i så fall är det nog något vi kommer att få höra mera om. Det är nämligen inte acceptabelt att göra så i dagens pk-system. Om man påstår sig ha blivit kristen däremot är det en helt annan situation, och då rusar inte media till ens assistans. (Annat då än Kp i detta enskilda fall, men Kp räknas inte riktigt...) Därav det jag skrev.

   Radera
 3. Ice Soldier,ursäkta "känga till de homosexuella i Finland"undrar hur du tänkte och läste bloggtexten du kommenterar?Läs gärna texten ett par tre gånger och fråga dej,har jag förstått vad jag läste!Att polemisera mot sin missuppfattning,antar jag knappast är din avsikt?Förresten är du inte ensam,många anonyma kommentatorer här på bloggen som uppenbarligen inte förstått vad de läser och kommenterar förfaller till samma beteende!
  Läs gärna artikeln i Kyrkpressen,"Min gudsons tro duger inte för myndigheterna(migri)"av Johan Sandberg Kyrkpressen nr 12/2018.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ole S. Jag har läst Kristians bloggtext helt klart. Håller med om det svåra i att bevisa kristet dop och övertygelse, och om att Migris hållning är orättvis och felaktig, minst sagt.

   Det är slutklämmen i Kristians text jag invänder mot, och mitt svar finns att läsa ovan. Håll tillgodo.

   /ICE SOLDIER

   Radera
  2. Ice Soldier. Det är verkligen inte svårt att bevisa att man mottagit det kristna dopet. Där räcker det med ett dopbevis.

   Radera
  3. Ice Soldier,"det är slutklämmen i Kristians text jag invänder mot".
   Du läser in i texten(eiseges) sånt som enligt min mening inte finns där!

   Radera
  4. Ole S.
   Det jag läst av Kristians blogg brukar visa på en starkt hbt-kritisk världsbild i allmänhet. Det är sällan homosexualitet lyfts fram i något annat än negativt ljus här.

   Mot bakgrund av det inser du att jag har god fog för att tolka slutklämmen precis som jag gjort. Att ni försvarar och urskuldar den för att försöka flytta spelplanen gör inte saken bättre.

   /ICE SOLDIER

   Radera
  5. )ce Soldier,inser inte at du "har fog för din tolkning och inläsning av slutklämmen som du gjort"samt att tillskriva Kristian motiv och agenda som han bestrider och avvisar!Delar inte din uppfattning om motiv och agenda.
   Migris behandling av asylsökande som den beskrivs i artikeln är upprörande,kärlekslöst och inhumant,den negativa inställning till asylsökande som finns på många håll i Finland gör mej bara bedrövad och ledsen.

   Radera
  6. Ole S.
   Själv tillskriver jag inte Kristian någonting specifikt. Men läs följande mening på nytt: "Det är sällan homosexualitet lyfts fram i något annat än negativt ljus här."

   Du får själv avgöra om det stämmer eller inte. I övrigt håller jag med om att Migri behandlar asylsökande illa och utan någon större förståelse.

   /ICE SOLDIER

   Radera