tisdag 6 mars 2018

Trettio år av revolt och uppror


Idag firas det i Åbo domkyrka med anledning av att det är 30 år sedan de första kvinnliga prästerna vigdes i Finlands evangelisk-lutherska kyrka. Det är beklagligt att en sådan sak överhuvudtaget firas, men vi får konstatera att de som firar tydligen inte vet och förstår bättre. I själva verket är detta ett sorgens jubileum. Vi "firar" idag trettio år av revolt och uppror mot Gud och Hans heliga ord och bud (i denna fråga), och med detta trettio års perspektiv kan vi bara konstatera att detta beslut inte förde något gott med sig. Spåren förskräcker, som det brukar heta.

Splittring, stridigheter, ytterligare avsteg från Guds ord, tilltagande sekularisering, avfall från den goda lutherska läran, prästvigningsstopp för män som av Gud kallats till prästämbetet, brist på kyrkoherdar eftersom sådana som borde bli kyrkoherdar inte kan bli det. Listan på elände som detta öppnade av prästämbetet för kvinnor har lett till är lång. Det jag nämner här är dessutom inte alls alla negativa följder. Det finns mera. Mycket mera. Välsignelsens kranar har strypts över vår kyrka, och de allra allvarligaste följden är förstås att människor inte längre kommer till tro på Herren Jesus. Åtminstone inte i sådana skaror som förr och som vi som kristna skulle vilja.

Detta är sannerligen inte någon glädjens dag utan en sorgens dag. Framför allt en sorg över vad som kunde ha varit men som inte längre är.  

15 kommentarer:

 1. ”Välsignelsens kranar har strypts över vår kyrka, och den allra allvarligaste följden är förstås att människor inte längre kommer till tro på Herren Jesus. Åtminstone inte i sådana skaror som förr och som vi som kristna skulle vilja.”

  Om nu Gud verkligen är allsmäktig och allvetande, så måste han också med nödvändighet ligga bakom detta förfall. Han visste redan från begynnelsen att detta förfall skulle inträffa, och allt är enligt Guds plan. Gud orsakar alltså otron bland människorna. Att han sedan bestraffar och dömer dem för denna otro är naturligtvis helt orättvist och galet.

  Varför sörjer du då Kristian? Är inte allt som sker Guds plan? Kan något ske som överraskar Gud?

  Humanisten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Humanisten. Har någon sagt åt dig att du har en synnerligen märklig syn på dessa saker? Du har förstås rätt att ha din egen "teologi", men du ska inte pådyvla oss andra den.

   Radera
  2. Kristian. Och du ska inte pådyvla oss din skruvade världssyn.
   Sörj så mycket du orkar och hinner på din fodertruck. Vi andra gläds över att tom kyrkan, som då för 30 år sedan, ibland kan visa tecken på sunt förnuft.

   Radera
  3. 21.54
   Undersökningar och historien visar att när kyrkan avviker från bibelns lära så börjar fallet för kyrkan. Man håller kvar det kristna namnet men det är bara skalet kvar. Man behöver inte vara speciellt klok för att se förändringen som har skett på 30 år i Finland och lite längre i Sverige . Försök lyssna på en radiogudstjänst från Sveriges radio så får du ett vackert politiskt tal men knappast nåt kristet budskap . Om det är bra eller dålig utveckling kan man diskutera men historien visar hur det gått för tidigare kristna länder när bara skalet är kvar. Vi ser början på samma väg hos de nordiska kyrkorna och folken. Den muslimska läran tar sakta men säkert över i början obemärkt och ingen fattar innan det är försent. Sen förfasar sig folket när sharialagar börjar praktiseras i våra domstolar som nu senast i Solna .
   Tor/

   Radera
  4. Anonym 21:54. Jag uttryckte mig kanske lite otydligt. Det humanisten gör är att han ställer upp en halmdocka som han sedan skjuter ner. Det han beskriver är inte biblisk kristen tro utan snarast någon form av fatalism. När jag skrev "pådyvla" så borde jag ha utvecklat detta mera. Det humanisten inte borde göra är att försöka, som han nu gör och många gånger tidigare har gjort, tillvita oss en syn/teologi som vi inte har. Det är inte särskilt ärligt.

   Sedan får du givetvis fritt anse att min världssyn är "skruvad". Men notera att jag inte försöker pådyvla någon något alls. Jag beskriver bara verkligheten sådan jag ser den, och om du inte gillar det så kan jag inte hjälpa det.

   Radera
  5. Tor. Helt korrekt iakttagelse! Jag har slutat ta del av så kallade gudstjänster i radio och TV, jag blir bara arg av av sådana.

   Radera
 2. Jag har märkt att en viss anonym ofta nämner ordet fodertruck i sina anonyma påhopp. När man är vid sina sinnens fulla bruk så är varken barnvagn cyckel moped bil snöskoter eller något annat ting någon märklighet som speciellt borde nämnas i ett åsiktsutbyte av detta slag. Är du anonym på något sätt speciellt intresserad av att tänka på människor som sitter på en fodertruck. Det har funnits alarmerande antydningar att du använder en mycket sliten klyscha som användes då när lata människor avundades farmnäringen och deras ägare och arbetare. Eller är du lite sittmuskelområdesfixerad som tidens melodi kanske klingar??? Ulrik torsten nils. P. S. Min första leksaksbil var en gul liten gummilastbil och krigstokig som världen var inspirerad av tiden så fick den sina anfall med brinnande tändstickor tills den var förvriden och sotig. Men den ursprungliga gula färgen:uppståndelsens färg minner oss om hur inget människoting eller människoverk skall finnas i himlen. Jag hoppas att du ursäktar mitt raljanta angrepp på endel anonyma och dig. Sitter du på en träsits när du skriver dina övermodiga smädelser förresten? Jag sitter i en stol som heter Jerup men jag har bett Gud att jag inte skall ge upp trons liv även om jag utsätts för någon prövning igen framledes. Biblia sacra facta Est. Fd kyrkopräst.. Smakat på häst genom meedvursten. Ty mat eller näring och dryck och vatten det vill nog alla ha förutom under sjukdom eller prövning eller då synden står upp i halsen och man ännu inte fått Nåd att Ångra och Tro på Guds Bibel Sanning Nåd Förlåtelse och insett orsak och verkan av ett ogudaktigt liv och varande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ulrik. Det är imponerande att du sitter och för statistik över hur många gånger olika kommentatorer använder vissa ord. Kommer själv inte ihåg om jag använt ordet fodertruck tidigare, men du har säkert koll på det.
   Sedan att du förknippar en fodertruck med sittmuskelområdesfixering säger en hel del om dig själv och den tankevärld du lever i.

   Radera
  2. Sidu. Där hade vi tidens antydning igen från ditt håll vill säga. Jag begrundar nog mera mitt äktenskaps kärlek och kvinnor överlag då när sinnet frestat visar varför ingen stenade äktenskapsbryterskan då de drog fram henne inför Jesus. Synd är synd och arsenokoitisk beteende är styggeligt även antydningsvis som allt dubbeltydigt prat om lusta och förhållanden. Därför ångrar jag det raljanta jag skrev. Det var kanske en anna som skrev så elakt om farmaren på sin fodertruck där vi båda bångade ordet. UlriknTorsten Nils

   Radera
 3. Humanisten. Man läser ju Kristians blogg frivilligt. Jag vet att jag borde orka också läsa några av de avfälliga 'prästernas' bloggar men det går inte mera. Och till dem har jag inte gått in och debatterat. Gör du också så att du inte känner dig så pådyvlad. Låt bli att läsa. Ulrik

  SvaraRadera
 4. Kristian, det är sunt förnuft och vetenskapliga fakta som får oss moderna människor att förstå att alla vidskepelser, tomtar troll och gudar är bara påhitt från en tid då vi inte förstod nånting. Vi förstod inte orsaken till sjukdomar, naturkatastrofer, väderfenomen och regnbågen, därför hittade vi på att det var gudar som straffade oss med åska och misskörd mm

  Visst finns det vidskepliga människor som ännu tror på talande ormar men de kommer att försvinna med tiden. Vi lever i ett mycket bättre och rättvisare samhälle utan religiösa vidskepligheter. Det är ju ingen nyhet att alla moderna samhällen (som här i Skandinavien) fungerar bäst utan religiöst styre och påverkan.

  Det har ingen betydelse vem som drar på sej klänningen och klär ut sej till präst och rabblar meningslösa ramsor i tomma kyrkor. Det kan en kvinna, trans eller queer person göra utan problem. Skulle det finnas en gud som inte godkänner kvinnopräster så kunde ju han se till att alla drabbas på nåt sätt att inte de kan utföra sitt yrke, men det händer aldrig. Och vem har hört om att en kvinnlig präst förgripit sig på barn på samma sätt som män i prästämbeten gör idag?
  Nä, måste vi ha präster ännu i dagens samhälle är det bara bättre att de e kvinnor som bl.a har mycket mer empati än män.

  Eflop

  SvaraRadera
 5. Långmodig i Tålamod. Barmhärtig och Mild Är Herren och Har varit ty Han vill/ville inte någon människas undergång utan att alla skulle (ha,) omvänt sig eller omvända sig och bliva frälsta.
  Och du eflop kan lite studera vad andra perversa än de som du anklagar sår ut i tankevärlden per netmedium i 'din sköna nya rättvisa' värld.
  Se hur snabbt svinstaten globala världen läts uppstå ur ruinerna av andra världskriget för att det igen skall visas såsom åt dig och kanske mina påsittare(dem som firar ssin dag imorgon) att Förgäves visar Herren er Nåd och sträcker ut sina händer och goda gärningar till sådana onda förnekande och sina gärningar fräckt öppet jubilerande eller slugt drogande och döljande dem håller som du fast vid otron och synden och frukterna av intellektets brottande med kol och stål och övriga naturmaterial uppdrivna av begsoljedrivna maskiner som kanske ändå har den goda egenskapen att de är enskilda produktiva enheter som någorlunda sammangållet ordnat samverkar styrda av riskabel teknik och svaga människor i en tid av mänskligt högmod och Gudsförakt utan all like hälsar vulrik torsten nils

  SvaraRadera
 6. Intressant att läsa i kristenhetens lära och källa Bibeln om kvinnans roll i familjen, i församlingen och om hur hon i tuktighet, d v s i Nådens och förlåtelsens kraft skall föda sina barn och därvid bli salig.
  Om vi då ser att oxå i sverige och finland och andra länder redan på 1800talets slut ville få de fattigaste att sluta föda, så nog ser det också för mitt öga ut som om lönerna och jorden inte skulle ha bärighetsförmåga men detta är ett djävulens bländverk:hans som ville syndaskulds- och ekonomiskuldsätta varje människa så att vi skulle om möjligt nu i legaliserade mordstatsaborter och låga löner och beroende av så många yttre människotillverkade faktorer och ting ta ett märke med hans tecken, kansje folkväldets tecken i motsatthet till Förbundslydnadstecknet för oss Jesu Kors och Seger. I kraft av Korsets tecken och visdom kan vi kanske undkomma. Själv skadad av skänderskor tjuvar och förespråkare av ett liv i äktenskapsbrott sitter jag nu så ensam att jag vågar Skriva, lita på Guds Ord och önskavarje Sann kristen den vishet att vi skulle veta att inte taga vedertecknet, människans tecken på vår hand eller panna utan Tro och bekänna på Bibelns Guds Ords Nådegrund och ända in i döden som hugenotterna lyda Jesus och Bibeln Allena. Därför kommer det världshistoriska skedet och allting så plötsligt som Gud alltid har hotat sina avfälliga skapade barn och låtit ske framförallt bland de som från tron medvetet avvikit och för en eller annan nyttas skull dödat stora delar av Samvetets liv och Gudsfruktan. Hälsningar från ulrik torsten nils. I Tron på Jesus och Bibelen skrivent.

  SvaraRadera
 7. Hej Kristian, jättefint att du länkade via din Google-sökning till Unicefs publikation om kravet på kvinnors lika rättigheter så här på internationella kvinnodagen:

  "In the international arena, there is a growing recognition that women’s representative participation in decision making is a fundamental condition of women’s equality and a hallmark of an inclusive society that values and capitalizes on the contributions of all its members. The 1979 UN Convention on the Elimination of All Forms of Discrimination against Women specifically requires states to promote women’s equal representation in the formulation and implementation of government policy, women’s equal access to employment and promotion opportunities, and women’s equal participation in non-governmental organizations and associations. "

  https://www.unicef-irc.org/publications/pdf/monee6/chap-6.pdf

  De andra länkarna i sökningen tog fram det faktum att män är dåliga ledare och eftersom kvinnorna är bättre på den punkten så sker förändringar. Mycket intressant, tack för de fina tipsen!!

  /Boris

  SvaraRadera
  Svar
  1. Boris. Det var den första träffen som var aktuell i detta sammanhang. Men det visste du förstås nog...

   Radera