lördag 17 mars 2018

Dåligt beslut i Borgå

Jag läste en artikel på svenska Yle som berättade att Borgå börjar dela ut gratis preventivmedel till ungdomar under 25 år, och det gjorde att det började rycka i kommentatorsnerverna. Men det är givetvis ingen idé att sätta någon tid på att skriva en kommentar i detta ämne eftersom den med stor sannolikhet ändå bara blir censurerad. (Svenska Yle borde lägga till en punkt i kommentarreglerna som säger att kommentarer som håller fram fakta/synpunkter som går emot det som censorerna står för blir borttagen. Det skulle vara ärligare på det viset.)

Angående själva ämnet finns det mycket som kunde, och borde, sägas, men jag konstaterar här och nu bara att det idag inte tycks finnas någon som vågar och vill framhålla de problem som en tidig sexdebut medför. Oron för preventivmedlens hormonella biverkningar nämns nog i kommentarerna - och de kan vara nog så allvarliga - men de psykiska och emotionella skador som en tidig sexdebut medför får man inte tala om.

Motiveringen för att införa systemet med gratis preventivmedel är att detta förebygger tonårsgraviditeter och minskar antalet aborter, och det är säkert sant. Tonåringarna har ändå sex, sägs det, och om preventivmedlen är både dyra och svåra att få tag på kommer det att fuskas med dessa. Det är säkert också sant. Men detta gratis utdelande av preventivmedel sänder också en stark signal från samhällets sida att det är ok att ha sex som tonåring. Ett dylikt system med gratis preventivmedel - och den därtill hörande starka signalen - kommer att leda till att detta skadliga beteende kommer att öka. I stället borde samhället gå in för att informera, ärligt och utan krusiduller, om farorna med en tidig sexdebut. Med betoning på de psykiska och emotionella skador som detta onekligen medför.

Tonåringar ska inte ha sex, och framför allt ska inte barn ha sex. Sexualiteten hör till ett tryggt och moget förhållande där båda parterna är skyddade av ett moget parförhållandes ramar. (Läs: Äktenskapet.) Allt annat skapar problem, i vissa fall stora problem. Detta beslut som Borgå nu har gjort att dela ut gratis preventivmedel - och som många nu vill att ska sprida sig till andra orter - skapar problem. Visst. Det löser en del synliga problem. Men de psykiska problemen syns inte så tydligt, och inte genast, och därför är de lätta att bortse ifrån. Men de försvinner inte för att vi försöker sopa dem under mattan och inte talar/får tala om dem.

7 kommentarer:

  1. De psykiska (negativa) följderna är uppenbara i hela världen. Många andra städer i Finland har gjort samma som Borgå för länge sedan. Sedligheten var på undantag i minst 25 procent av min årsklass i slutet av 70-talet och levande tro kanske till 78 procent på undantag. Själv är jag trots att jag inte kan påvisa med säkerhet samlag efter att jag skändades vid fyra års ålder fram till rejält 18,5 års ålder då självväljandes ännu förskräckt och ångrande visavi mina begärande syndiga tankar redan i yngre tonåren.
    Den hade en viss påverkan den skändning och kanske en till vid 14 års åldr som jag utsattes för att när de sluga sekulärkyrkliga skulle dölja sina brott så satt jag utfattig och medicinerad så att jag inte skulle kunna dra någon eventuellt inför rätta. Den ena medicinen var känd som en dementi-och dödsorsakande samt vid riktat bruk som en äkta intelligens och minnesdödare. Nåväl. Kärleken Herren ledde mig till äktenskapet i nöd och lust enligt löftet tills döden skiljer oss åt ty Jesus säger:den som gifter sig med en frånskild gör hor. Därför var det inte konstigt att Han blev dödad som lärde det Jesus alltså men Han LEVER och har frälst mig från synden och skall förvisso frälsa mig tills jag förlossad ingår i det eviga riket. Nu sitter jag själv med min gråt och vrede inför Herren som alla som vet att man utnyttjar Hans nåd och ord på fel sätt oxå i dessa saker. Ty det är synd att jag är vred att lyckans dagar är slut ty Gud ville något visa för mig och lära mig och Jesus behåller nog fältet och alla sina frälsta så jag säger Amen på Skriften Biblia Bibelns heliga Skrift och vet vad de bastarderna till drinkare knarkarefalska anklagare materialister och äktenskapsbrytare ännu kan åsamka mig.
    Visavi hustrun vågade jag av tro och kärleks förälskelse gifta mig ty jag älskar hennne men var och en har sin tid att bekänna ångra och göra bot så må Herren Herren slå vilddjuret dag efter dag så har jag min lycka i att då får jag ock försaka ett och annat nät som redan skett med min yxa min lie och mitt oanvända nylonnät. Världen är inte betjänt av internät då världen är otroende och girig och ondsäger ulrik torsten nils förhoppningsfullt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åtminstone många instanser inom många städer har gjort detta att dela ut preventivmedel. De som inte vill föda må vara som äkta nunnor och munkar. Att få barn är inget självändamål:i princip är de en livsfrukt, en Gåva, en lön. Att endel enligt grymt dragen biblisk jurisdiktion är en syndens lön är inte barnens eget fel.
      De har möjlighet att tro på Gud i Jesus och frukta och älska Honom i lydnad för Nåden intill det att ingen tid mer skall givas alternativt översatt ingen tid skall mera vara.
      Syndens lön kan vara på gott och ont. Endels föräldrana till skam och tuktan ibland till frälsning. Jag fick en information i fyllan (vet int om saken gällde sånt) 1986 och jag blev rasande och/men glömde.
      När jag hört 1987 tidigare om en min fd räknade jag på fingrarna.och gick fri men inte från ångern över allmänsynden. oj ij här sitter jag och ångrar och skäms och tror ändå på förlåtelsen i Jesus. Ulrik

      Radera
  2. Angående yle och kommentarer. När jag kommenterat ibland, har de nästan genadt tagit bort hela artikeln. Senast jag försökte var det abortsaken och jag klargjorde att det låt oss säga tilln99 procent är mord.
    I detta sammanhang må jag bekänna att jag bara kan önska att min oförmåga att generera omsorg tröst och tryggad ekonomi till mammor och pappor och söndrade konstellationer med hat eller likgiltighet mot Guds vilja och Ord och t o m till sådana med av präster inlärd felkunskap och okunskap om Herren Herrens vilja ifall man vill låta barn komma till världen(i äktenskap) inte skullle göra att man fortsätter att aborteringsdöda. Ulrik

    SvaraRadera
  3. Bra Ulrik ! ( Bortsett från att omgifte är godkännt då det handlar om otrohet! ) Be då du lägger dig, be då du vaknar ! Jesus kom in, rena mitt sinn, kom in i mitt hjärta Jesus, kom in, bo kvar, min styrka var, kom in i mitt hjärta Jesus ! Skapa i mig Gud ett rent hjärta! ( efter konung David ) Fader Vår som är i himmelen, helgat varde ditt namn, tillkomme dit rike, ske din vilja, såsom i himmelen så och på jorden, förlåt oss våra synder såsom och vi förlåta dem oss skyldiga äro, inled oss icke i frästelse utan fräls oss ifrån ondo, ty riket är ditt, och makten, och härligheten, i evighet AMEN ! Herre välsigna du oss och bevare du oss, Herre låt ditt ansikte lysa över oss och vare oss nådig ! Herre vänd ditt ansikte till oss och give oss frid ! I Faderns, och Sonens, och den Helige Andes namn, AMEN !

    SvaraRadera
  4. Jag fick en länk av Annika som visar på mycket intressanta saker i anslutning till detta ämne. (Tack!) Läs gärna!

    http://www.vetenskaphalsa.se/riskbeteende-kopplat-till-tidig-sexdebut/

    SvaraRadera
  5. Du brukar ofta prata om att homosexualitet är onaturligt. Hur funderar du kring könsmognad? Hur tänkte gud där då han knåpade ihop människan? Håller dock med om att man ska vänta tills man ät över 15, gärna ännu längre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 11:32. Innan du skrev den kommentaren inte alls. :) Men faktum är att dagens praxis i väst att gifta sig mycket sent, om ens alls, är en historisk abnormitet. Så den stora frågan är inte hur Gud tänkte utan hur vi människor tänker. Som jag ser det.

      Radera