fredag 29 juni 2018

Roe vs Wade 1973 -2018?

USA är ett splittrat land idag, och orsaken till denna splittring är faktiskt inte att Donald Trump är president. Splittringen blir tydlig genom Trumps presidentskap, men Trump är faktiskt inte orsaken. Orsaken till splittringen går oerhört mycket längre tillbaka i tiden än till senaste presidentvalskampanj. Splittringen handlar om och beror långt på media och det att både liberala och konservativa amerikaner långt tar del av bara sådan media som bekräftar och framhåller deras egen världsbild. Ja, och så har vi - som ett resultat av denna splittring - ett politiskt system som har glömt bort hur man gör kompromisser. Därför styrs USA idag inte genom politiska beslut i kongressen utan (alltför) långt genom så kallade presidentorder. Och även genom att landets högsta domstol säger vad som är i linje med konstitutionen och vad som inte är det.  

Högsta domstolen, som består av nio ledamöter, har de senaste åren varit cementerad vid siffrorna fem mot fyra. Fem ledamöter har varit starkt värdeliberala, och fyra har varit värdekonservativa. Detta har lett till att den federala staten har kunnat tvinga delstaterna att införa lagstiftning som vissa delstater inte har velat ha. Främst då fri abort och samkönade äktenskap. Dessa beslut har gjort att USA, globalt sett, har blivit både ledare och pådrivare när det gäller dessa två centrala och synnerligen människofientliga frågor.

Mannen som har varit tungan på vågen heter Anthony Kennedy. Han har varit den femte och avgörande rösten för i princip alla beslut som har gått i värdeliberal riktning sedan han blev invald år 1987. (Kennedy var Reagans tredjeval för den vakanta platsen och, som det sedan tyvärr visade sig, mycket mera värdeliberal än Reagan trodde när han tvingades gå in för att nominera honom sedan senaten satt tummen ner för hans två första val.) Kennedy har alltså varit den som har avgjort många tunga beslut, detta så att det t.o.m. har sagts, och säkert med rätta, att "Vi befinner oss i Anthony Kennedys Amerika, resten av oss råkar bara leva här". (Molly Hemmingway)

En av de största nyheterna den senaste tiden i USA (men på grund av USA:s ledande roll) också för Europas och resten av världens del, är att Anthony Kennedy har meddelat att han går i pension i Juli 2018. Detta innebär att Donald Trump ges möjlighet att utse ännu en domare till USA:s högsta domstol. Och nu alltså inte vilken domare som helst, utan nu handlar det om den domare som har haft den utslagsgivande rösten. Trumps första nominering (Neil Gorsuch) anses vara ett utmärkt val, och han torde vara en stabil värdekonservativ. Dessutom är han ung för att vara domare i Högsta domstolen (f. 1967), och han kan - om han får leva och ha hälsan - påverka vad som sker i USA (och resten av världen) under en lång tid framöver.

Men nu ska alltså den avgörande stolen fyllas. Jag tror att ingen här i vår del av världen förstår hur stor sak detta är, och vilka följder detta kan komma att få. Både på kort sikt (i form av protester och oroligheter) och på lång sikt (i form av beslut som formar det amerikanska samhället). Upplopp är sannerligen inte uteslutna. Vad sedan gäller de beslut som Högsta domstolen kan komma att fatta sedan Trump nominerat en domare och fått honom godkänd i Senaten ( med enkel majoritet - republikanerna har 52 av 100 röster) handlar det förstås om den största frågan i USA:s inrikespolitik, alltså abortfrågan. Utslaget i fallet Roe mot Wade från 1973 kommer med största sannolikhet att upphävas, och det innebär (åtminstone) att en del stater kommer att kunna inskränka rätten till fri abort. Åtminstone, skriver jag. Följderna kan bli mycket större, men troligen blir de ändå inte det. Det samma gäller också rätten för samkönade par att få gifta sig. Statens rätt att tvinga delstaterna att tillåta samkönade äktenskap kommer att försvinna.

Detta är förstås inget som de värdeliberala i USA kommer att godkänna utan strid, så vi får nog räkna med stora protester och en synnerligen orolig sommar 2018 när den politiska processen att fylla denna stol i Högsta domstolen kommer igång!

9 kommentarer:

 1. Jaså det var intressant, kände inte till saken. Skall verkligen bli intressant att se hur saken utvecklar sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fanny. Vår media rapporterar tyvärr väldigt selektivt om vad som sker i USA. Mest spaltutrymme tycks slösas på Trumps twittrande. Om och när det blir oroligheter och protester i samband med denna nominering kommer det förstås att rapporteras, till lika med bakgrundsinformation. Men även då kommer rapporteringen att vara mycket vinklad, får man förmoda.

   Radera
 2. Jag har oxå en fråga närmast för förvaltningsdomstol. Antalet tabletter mera i mina perphenazinburkar är fem procent på två månader. Antalet nätter då ja hållit på att dö under varje tre månaders tvåhundratblettersomgång a tre per kväll står i direkt proportion till denna plusprocent från toppmodern medicin fabrik med stjärnbildsnamn. Farliga grannar, vård eller medicin så la folkshygienförsök???. Alltså utrotningshotad Ulrik undrar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läkemedelsprodukten nu räknad vid inköp. Antalet exakt vad som uppges. Det som jag skrev ovan har pågått i många år med nära döden, stöld och tillägg i dosett och burkar. Jag lade polis på uppdraget nu. Få se om det blir tvångsvård. Det bästa oberoende om jag lever eller dör är att jag genom Jesus har Guds Frid i ett av Nåd gott samvete. Mänskligt vore det intressant att veta vem som ville en skändad stillsam man som mig så illa att de störde både livskraft och sinnesro genom att om mediciner ändrats är det både mordförsök hemfridsbrott om det var utomstående. Om det är Finlands vårdsystem. J a g såg hur terapiledaren rodnade då jag talade om orosmoment i hemmet strax efter flyttningen så gäller för dem samma lag som andra. Jag var botad från ångest och paranoja men den andliga striden blev så hård så att jag passade in i vård kategori scizofreni men ingen instans varken privatstörare eller vård haft rätt att kränka min kroppsliga och samhälleliga okränkbarhet såhär. Alla må väl få predika sina budskap. Brottsliga Gärningar skall inte gå ostraffade. Ulrik vid gott mod då jag överlevt ruletten hittils fast kroppen nästan storknar mången kväll och natt

   Radera
  2. En gång nyligen då det var strömavbrott ringde granngubben på dörren i sin rullstol. Då han hade en liten medicinburk i sin hand så frågade jag naivt om han har ' nitro'. Kan ju hända att han lägger det skadliga i min mat så att jag skall protestera mot psykmedicinen och hamna på tvångsvård. Jag har sett honom i det hus jag bodde förr också och en av grannarna sade att en rullstolsbunden bott där. Jag såg honom bara en gång. Vet nån om han är bekant med min nästan f d hustru som säger att jag yrar och räknar fel och likt en psykopat alltid får diskussionen in på att felet är ditt ulrik. Jag har varit Tålig så länge så nu rör jag om i pissmöursboena. Gud äär vittne över min kärlek ångerÅoch vad gott jag vet mig bett under prövningarna. Han må nu döma.Jesus döme. Ulrik Torsten Nils

   Radera
 3. Nog har jag också varit syndare så kanske jag skyller på mig själv till den delen då. Syndigaste var att ja ropte ut mina äktenskapsbekymmer och onda aningar? men tålamodet brast och Gud har nog stadgat vars och ens ställning .
  Jag förmådde inte längre ställa fram alla rena tvagna och f läckfria då genstrigheten också mot självaste Guds Ords Rätt var så stor i dem jag hängt ut.
  Min egen synd oren och skamlig och jag böjer mig djupt och ber om Nåd hos Herren

  SvaraRadera
 4. Hej ! Hoppas du får meddelande om denna kommentar ! Mindes detta ditt blogginlägg och kopplade ihop det med en relativt ny Yle-artikel https://svenska.yle.fi/artikel/2018/09/17/aven-republikaner-i-usa-vill-skjuta-fram-omrostning-om-den-konservativa-juristen#comments Orsak att återigen ta upp ämnet ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym 22:24. Jag har faktiskt lite funderat på att göra det. Jag skrev faktiskt en kommentar under artikeln du hänvisar till, men den kom inte in. Denna gång inte pga Ylecensuren utan för att en annan skrivit nästan samma sak som jag skrev.

   Radera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera