torsdag 3 oktober 2019

Om det som hände i Kuopio. Och i Borgå.


Så skedde det igen ett skolattentat. Denna gång med sabel och inte med skjutvapen, men gärningsmannen lämnade ändå efter sig en död och tio skadade. Denna gång skedde attentatet i Kuopio, och polisen har, vad jag har förstått, konstaterat att detta attentat kunde ha blivit oerhört mycket dödligare än det sist och slutligen blev. Det var ett antal gynnsamma faktorer som gjorde att det inte blev det.

Som förälder till barn som går i skolan är ett skolattentat något man inte ens vill tänka på. Så fruktansvärt är det. Alla som begår någon form av attentat har som mål att sprida skräck och otrygghet, och speciellt ett skolattentat gör just det. Det är säkert många föräldrar som under de senaste dagarna har tänkt tanken att det här kunde ha hänt i mitt barns skola. Och varje gång någon tänker den tanken har gärningsmannen uppnått ett av sina mål. Målet är kanske inte ens medvetet, men ändå.

Likväl blir jag väldigt frustrerad när olika "förståsigpåare" uttalar sig i media efter ett dylikt attentat och dels föreslår åtgärder för att förhindra att något dylikt ska ske i framtiden, dels uttrycker sin chock över det skedda och menar att något dylikt inte borde kunna få ske. Sanningen är den att det är ett stort under att det inte sker många fler skolattentat. En stor nåd. Det finns idag så oerhört många unga som mår dåligt och som har blivit berövade både tron och hoppet. Detta i huvudsak för att vår kyrka är så upptagen att sprida alla möjliga andra budskap än det rena evangeliet och att därför ingen längre tar den och dess budskap på allvar när den ibland ändå gör det som den är satt att göra. Visst. Det skulle inte förhindra alla fall av illamående även om kyrkan skulle vara trogen sin uppgift, men garanterat en del av dem. Kanske t.o.m. en hel del av dem.

Ungdomskören Evangelicum sjunger i en sång på en skiva som kom ut för några år sedan att det är en mänsklig rättighet att få höra evangeliet. Det är ganska ovanliga ord i en sång, men de fungerar! Sångens ord är dessutom fullständigt sanna. Vår kyrka har idag berövat en stor del av det uppväxande släktet denna mänskliga rättighet. Detta är en stor synd, och något som får stora följder i både det andliga livet i landet och i hela samhället. Bland annat i form av ett oerhört stort och utbrett illamående som ibland kan ta sig extrema uttryck som nu i Kuopio.

Jag såg för övrigt en bild från söndagens biskopsvigning i Borgå. Den där som fångade raden av högtidsklädda biskopar på väg in i kyrkan. Tanken var givetvis att det skulle se ståtligt och högtidligt ut, och det skulle det också ha gjort om inte... När man vet vad dessa högtidsklädda figurer lär ut och står för förvandlas de emellertid till en rad pajaser som såg högst komiska ut i sina skrudar och toppiga hattar. Men skrattet fastnar ändå i halsen när man tänker på den skuld dessa figurer har när det handlar om det hopp som berövas folket i och med att de inte driver på och uppmanar till en förkunnelse av det rena evangeliet.

Det är så oerhört tragiskt när vår kyrka och dess ledning sviker den uppgift vi har fått av Herren och på så vis bidrar till det oerhörda illamåendet vi ser runtomkring oss idag. Så oerhört tragiskt.

15 kommentarer:

  1. Har inte förrän nu läst ngt om Biskopsvigningen tills jag klickade på din länk, endast rubriker som fladdrat förbi i nyhetsflödet... Har ännu inte ångrat att jag lämnade denna kyrka för snart ett år sedan och "på köpet" blev av med Kyrkpressen !

    E

    SvaraRadera
  2. https://www.wessmans.com/pdf/artikel/901036.pdf

    SvaraRadera
  3. Det var nu nå smaklöst att rida på en sån katastrof och påstå att ungdomars mående har att göra med kyrkans budskap. Usch!!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller hel med!

      Radera
    2. Anonym 17:06. Vad en anonym kommentator TYCKER har kanske inte så stor betydelse. Men om du vill försöka ARGUMENTERA för ditt tyckande så är jag idel öra!

      Radera
    3. Argumentera? Vad är det för idé att argumentera när det i grund och botten handlar om helt olika synsätt på saker och ting och det finns varken vilja eller förmåga att förstå motpartens, i det här sammanhanget kommentatorernas tänkesätt? Det blir bara meningslöst käbbel och låsta positioner och till slut ger den ena parten upp - utan att kunna anses ha förlorat i sak.

      / S

      Radera
    4. S. Om man inte bryr sig om att argumentera för sin ståndpunkt kanske man inte heller ska torgföra sina åsikter? Det är liksom inte så mycket värt att säga bara "NEJ!" som svar på när någon lagt fram argument. Sedan är det givetvis så att det handlar om olika synsätt. Men det betyder inte att det för den skull handlar om LIKVÄRDIGA synsätt. Om man inte bryr sig om att argumentera för sin sak kan det också bero på att argumenten är dåliga.

      Radera
  4. Kommunicera kan man på olika sätt. Monologen är envägskommunikation, som påverkar mottagarsidan på gott och ont, eller också inte. Det här är bloggarens realitet i de flesta fall. Samtalet är växelverkan mellan flera parter och förutsätter respekt och en viss beredskap att låta sig påverkas av processen. Debatten är en ordstrid, där låter man argumenten mötas i syfte att låta en tredje part, publiken, avgöra argumentens hållbarhet. Debatten kan vara allt från saklig till pajkastning. Monologen har kanske sina konsumenter, mycket till samtal mellan olikasinnade har jag inte sett och det är ingen riktig mening i att slösa krut på livsåskådningsrelaterade debatter, de leder helt enkelt ingen vart. / S

    SvaraRadera
  5. De som mördade den unga kvinnan i helgen hade hört det "rena evangeliet" sedan barn, ändå mördade dom..tråkigt.

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop. Vad vet du nu som vi andra inte vet?

      Radera
  6. Ni får reda på det idag via media..

    Eflop

    SvaraRadera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonymn 12:45. Efter moget övervägande tog jag bort din kommentar med länken. Innehållet på sidan går definitivt under rubriken "ryktesspridning och spekulation", och eftersom namn nämns på personer som varken är åtalade eller dömda tycker jag att det inte är bra att länka till en sådan sida. Var och en får givetvis röra sig på internets skumma sidor bäst de själva vill (och vågar), men jag vill inte bidra till det genom denna blogg.

      Radera
    2. Ok ! Visst är det så som du skriver och jag tvekade även själv på om jag skulle länka sidan... Är man nyfiken av sig får man givetvis detaljer som aldrig kommer i vanlig media. Följde trådarna om Borgåskjutningen och Alavus fallet nyligen och speciellt gällande Alavus fanns saker som tydde på att oskyldiga kunde bli misstänkta... Skulle det vara sant om Jeppisfallet är det nog en stor tragedi glömde jag bort att tillägga förra gången.

      Radera
    3. Anonym 18:35. "Är man nyfiken av sig får man givetvis detaljer som aldrig kommer i vanlig media."

      Så är det, förstås. Och vissa gånger är detta säkert både bra och helt i sin ordning. Men här bedömde jag alltså att skvallret på sidan i fråga gick över gränsen. Jag är glad att du förstår mina motiveringar! :)

      Men ja, det är en stor tragedi. Narkotikan är ett enormt elände!

      Radera