måndag 21 oktober 2019

Ideologisk motiverad idioti i klimatfrågan

För en tid sedan beslöt Helsingfors stadsfullmäktige att minska på konsumtionen av mjölk och nötkött i stadens institutioner med hälften fram till år 2025. Detta alltså av klimatorsaker eftersom nötboskapen är idisslare och idisslare släpper ut gaser som anses påverka klimatet.

Här får vi igen ett exempel på ett beslut som tar avstamp i okunskap och i en felaktig ideologi och som kommer att få helt andra följder än vad som avsågs. På samma sätt som Greta Thunbergs båtresa över Atlanten men i mycket större skala. Problemet är att dessa frågor är så väldigt komplexa och att det som ser bra ut vid en första anblick inte alls behöver vara det i slutändan när alla faktorer beaktas.

Mats Nylund, f.d. riksdagsman och numera ordförande för SLC, ger svar på tal i en artikel i ÖT 17/10. Han belyser den här frågan ur ett mycket bredare perspektiv och konstaterar att argumenten i debatten som föregick beslutet i Helsingfors utgick från globala siffror där kolavtrycket för att producera en liter mjölk uppskattas till 2,5 kg. Dessa siffror gäller dock inte för finländska förhållanden. Här talar vi om en uppskattning på 1,1 kg, något som dock inte har beaktats. Dessutom har beslutsfattarna här inte alls beaktat det faktum att de finländska odlingsförhållandena lämpar sig bäst för vallodling – som alltså behövs för mjölk- och nötköttsproduktion. Om denna del av livsmedelsproduktionen skulle köras ner (vilket är oundvikligt ifall denna skadliga trend som Helsingfors nu anammat skulle sprida sig) skulle det finländska jordbruket tvingas övergå till annan odling som dels skulle förutsätta en hårdare bearbetning av jordbruksmarken vilket skulle frigöra mycket mera CO2 (vid vallodling plöjs marken upp endast ca vart tredje år), dels skulle vi tvingas till en mycket större import eftersom denna typ av odling inte lämpar sig för de finländska förhållandena. (Avkastningen av jordbruksmarken skulle minska drastiskt.)

Men detta är alltså något som inte har beaktats. Det är helt enkelt för komplext, och dessutom fungerar ideologi på så sätt att den ofta både fördummar och förblindar. Man vill helt enkelt inte veta och känna till fakta som går emot den ideologi man anammat. Och så blir resultatet det rakt motsatta mot vad man avsett. Men eftersom man menar att man gjort rätt får man åtminstone ett tvättat samvete – och bra pr. Se på oss! Vi har gjort ett tufft beslut som känns i det egna skinnet! Se hur bra vi är!

Igen: Vi behöver en lag som förutsätter att en omfattande konsekvensutredning görs före varje politiskt beslut i klimatfrågor. Annars riskerar vi att rasera det fungerande samhälle vi har byggt upp, rasera den inhemska livsmedelsproduktionen, göra livet på landsbygden omöjligt samt dessutom förstora CO2-utsläppen.

2 kommentarer:

  1. Till detta säger jag. Bra,Kristian!!!!

    SvaraRadera
  2. De vågar sig inte på storindustrin och i god antikristi anda förbjuder de all slags mat. Däri har du rätt om en större agenda men du borde som sagt checka med Bibeln vilka fenomen som är fakta och som kommer fast vi debatterar såsom hade vi mycket tid och som vore det vår sak. Det går inte att blunda men jag tror inte att du är medvetet tjurskallig. A la dåb, smaskens

    SvaraRadera