måndag 28 oktober 2019

Sultanens återkomst

Jag brukar kommentera de mest varierande, aktuella, saker här på bloggen. Någon har kanske noterat att jag ändå inte alls har kommenterat USA:s retirering i Syrien och Turkiets anfall in i landet efter detta trupptillbakadragande. Orsaken är att jag inte vet tillräckligt mycket om vad som pågått/pågår i Syrien och Turkiet för att kommentera det. Nå, jag insåg att det finns botemedel mot denna blinda fläck i min kunskap, och därför har jag nu läst Torsten Sandells bok "Sultanens återkomst".

Sandell lyckas med att på ett initierat sätt presentera de mest relevanta fakta rörande situationen i regionen kring Turkiet och detta dessutom på ett lättillgängligt och lättläst sätt. Han försöker inte heller förenkla situationen eller presentera en färdigtuggad bild, vilket jag uppskattar.

Jag vet inte om det att jag läste den här boken kommer att leda till att jag framöver kommer att kommentera situationen i området här på bloggen, men åtminstone har jag nu, sedan jag läst Sandells bok, fått redskap för att förstå vad som sker. Och kanske också redskap att förstå vad som sker bakom det som media rapporterar om. För alla som är intresserade av att få lite kött på benen angående Turkiet och Turkiets moderna historia kan jag varmt rekommendera boken! 

7 kommentarer:

  1. Kristian,bra att du uppmärksammar Torsten Sandells bok,Sultanens återkomst.Är en bok som borde få en större läsekrets,den gavs ut 2018 på Slef Media,där en del intressanta böcker ges ut tex. Erik:-)
    Instämmer i det du säjer i det andra stycket.Köpte boken i början på året och rekommenderar den för denna bloggs läsare,lovade författaren för ett tag sedan att göra reklam för boken.Noterade att den fanns i somras i Vännäs på Fridhems bokbord,i övrigt vet jag inte om den kan köpas på bokhandlar förutom Slef Media.En mycket aktuell bok för att förstå något av skeendet i regionen.Författaren har varit verksam i Främre Asien i många år och "tecknar konturerna till de förändringar som ägt rum i Turkiet på 2010 talet med tonvikt på åren från 2014 fram till sommaren 2018".Köp boken!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ole. Ja, boken borde spridas och läsas, absolut! Den är ju rykande aktuell p.g.a. de storpolitiska händelserna de senaste veckorna.

      Radera
  2. Är någon bekant med profetiorna om Turkiets framtid som Paisios av det heliga berget uttalade? Vet inte hur många som känner till dessa, men det är otroligt intressant. Det går ju inte i detta skede förstås att veta säkert ifall det som nu håller på att hända är inledningen till det som han sade att ska hända, eller om det kommer senare.

    Kortfattat så handlar profetian om att Turkiet kommer att strida mot Ryssland, och det går illa för Turkiet, många dör, men sedan kommer väldigt många att omvända sig till kristendom, och sen är allt bra både för Turkiet och Grekland. Minns inte mer än så, kommer på att jag borde själv kolla upp det här på nytt för att minnas.

    /M

    SvaraRadera
    Svar
    1. M. Intressant! Det där var något helt nytt för mig. Jag googlade, men jag hittade inget om några profetior av honom. (https://orthodoxwiki.org/Paisios_of_Mount_Athos) Vet du var dessa finns?

      Radera
  3. wikipedia nämner lite om det https://en.wikipedia.org/wiki/Paisios_of_Mount_Athos

    Det lär finnas mer antecknat o utgivet, på grekiska dessvärre, men kanske du som teolog behärskar det? Sen vet jag det finns på youtube en del som hänvisar till Paisios men har inte kollat upp hur väl förankrat det är i vad Paisios faktiskt profeterade, då jag inte känner till ursprungskällor.

    /M

    SvaraRadera
    Svar
    1. M. Ok. Tyvärr är det nog så med mina grekiskakunskaper att jag kan läsa lite koine-grekiska (med ett lexikon bredvid mig) om jag sätter mycket tid på det, men modernare grekiska är det värre med. Så vi får nog vänta på en översättning! :)

      Radera
  4. Såg för en stund sedan följande på Youtube, https://www.youtube.com/watch?v=i4qpT_ow3sc, en bland många träffar på youtube, Intressant då vi just har fått se hur Turkiet nyligen "utvidgat" sin intressesvär i Syrien... Dröjer nog inte länge innan vi får se om "profetian" håller !!!

    SvaraRadera