tisdag 22 oktober 2019

Om räven Otto och Svenska Yle

Ibland blir jag bara så fruktansvärt frustrerad. Som t.ex. idag när jag läste nyheter på Svenska Yle. Där fanns en artikel om blåräven Otto som idag lever på "djurfristaden" Tuulispää i Somero. Hela artikeln luktar propaganda lång väg, och en av de uppenbara lögner som tutas ut handlar om räven Ottos krokiga framben. Piia Anttonen, som driver "djurfristaden", säger att den veterinär hon anlitar påstår att Ottos krokiga framben tyder på att han har tillbringat sin första tid i en liten bur där hans ben och muskler inte kunnat utvecklas normalt. Alla som har lite mera kunskap om farmrävar vet att detta är en ren och skär lögn. Räven Ottos krokiga framben har genetiska orsaker, och alla certifierade farmer i Finland arbetar på att få bort denna egenskap ur aveln. Detta görs genom att defekta individer avlägsnas ur avelsarbetet. I klartext: De avlivas. Dels för att bespara dem lidande (i mycket svåra fall kan djuret nämligen med stor sannolikhet lida av sina krokiga framben), dels för att avla fram en rävstam med friska ben.

Mycket av det som sägs i artikeln i övrigt bygger på information från djurrättsrörelser, och detta material är vridet så att pälsdjursnäringen ska framstå i så dålig dager som möjligt.

Nu undrar jag: Vad är meningen med att publicera en dylik artikel? Vad vill Svenska Yle åstadkomma genom att sprida uppenbara lögner på detta sätt? Frågorna är givetvis retoriska. Det här handlar om att, på skattebetalarnas bekostnad, misskreditera en hel yrkeskår av hårt arbetande (ja, jag har arbetat 11 timmar idag – så förkyld jag är – och jag räknar mig också till de som förfördelas i och med publiceringen av denna artikel) och laglydiga skattebetalare.

Varför? Finns det någon mycket sjuk journalist på Svenska Yle som finner glädje i att sprida lögnaktig propaganda? Eller handlar det om en journalist som är så totalt vilseledd att han/hon faktiskt tror att detta är en god gärning? (Där målet rättfärdigar medlen?) Jag vet inte. Men jag blir så oerhört frustrerad av att tvingas läsa dylikt skräp. Och framför allt blir jag frustrerad av att veta att detta skrivs och publiceras med skattemedel och att många som läser den här artikeln kommer att tro på de lögner som presenteras i den.

Vi lever som sagt i en tid när lögnen regerar. Med medias goda minne.



Tillägg 23/10 kl 20:03. "Artikeln avpublicerades 23.10 klockan 11.27. Orsaken är att artikeln måste kompletteras." Detta är vad man nu just får se när man klickar på länken i min text. Tydligen har den kraftfulla kritik som artikeln mött (från veterinärhåll och från tjänstemannahåll inom pälsdjursnäringen) gjort att Svenska Yle har dragit tillbaka texten. Gott så!

1 kommentar:

  1. Angående tillägg "23/10 kl 20:03" , jag kan fortfarande se artikeln... Om den är ändrad eller inte låter jag vara osagt...Konstigt nog av yle publicerar man följande, https://arenan.yle.fi/1-50316014 ..... Är det månne djurpungen man vill göra sig lustig över ?

    SvaraRadera