söndag 13 oktober 2019

Om det polska parlamentsvalet - och om media i väst

Idag är det parlamentsval i Polen. Svenska Yle missar givetvis inte, som den värdeliberalismens banérförare de är, chansen att förstärka fördomarna mot värdekonservatismen i allmänhet och Polen i synnerhet. I en artikel som är oerhört vinklad och där skribentens (och Svenska Yles) aversioner mot traditionella familjevärden och konservatism blir synnerligen uppenbara tecknas en nidbild av Polen inför dagens val.

Artikeln ligger inte bakom någon betalmur så var och en kan ju läsa den. Om viljan att utsätta sig för en propagandadusch finns, vill säga. Jag ska bara lyfta fram några få saker. Svenska Yle låter hbtq-aktivisten Maciej Gosniowski beskriva läget i Polen inför valet – och gör detta givetvis helt utan att på något sätt ifrågasätta hans analys. (Senare i artikeln får en "motvillig" Lag och Rättvisa-anhängare komma till tals, men där är tonarten i artikeln en helt annan.) Gosniowski säger att "Regeringen använder det enklaste verktyget för att manipulera samhället – fruktan." Sedan fortsätter artikelskribenten: "Anledningen är enkel. Inför parlamentsvalet på söndagen har det styrande partiet Lag och Rättvisa gjort de så kallade hoten mot polska familjevärden till en av de stora valfrågorna."

Det som givetvis inte sägs i artikeln är att Lag och Rättvisa har fullständigt rätt. Men att förvänta sig att en journalist som tycks vara helt fast i sin värdeliberala bubbla ska skriva, för att inte tala om att förstå, en sådan sak är förstås onödigt. Men som sagt: Lag och Rättvisa har fullständigt rätt. När vi ser hur oerhört mycket skada hbtq-ideologin, och framför allt dess tillskyndare inom så gott som alla politiska partier och framför allt in om media, har gjort i västerlandet redan nu – bara några få år efter att hbtq-agendan har pådyvlats oss – kan man inget annat än verkligen hoppas att polackerna förstår vad som står på spel i dagens val.

I artikeln får Gosniowski föra fram den mycket förenklade – och grovt felaktiga – bilden av hbtq-motståndet som vår media har arbetat hårt på att pådyvla människorna i väst. "Många människor uppfattar att de måste skydda sig mot oss som är hbtq." Visst. Jag begriper varför man gör på detta sätt. Det gör att det blir så mycket lättare att utmåla högern och de värdekonservativa som onda. (Vilket helt tydligt är målet med denna artikel.) Men det är förstås inte så enkelt. Hbtq-människorna är få och de är ofta både marginaliserade och diskriminerade. Så är det i Polen idag, och så har det länge varit i västvärlden. (Dock inte längre.) Så dessa människor är INTE problemet. Problemet är hbt-lobbyn, som jag brukat kalla den. Alltså alla de som, i missriktad iver, driver på en agenda som går ut på att sopa bort alla normer och, precis som Lag och Rättvisa hävdar, rasera familjebegreppet.

I väst har detta gått långt redan. Och i kölvattnet av denna normupplösning har speciellt yttrandefriheten fått ta många och svåra törnar. Men också andra viktiga friheter är i fara – och i förlängningen själva demokratin. Så det är inte konstigt att dagens parlamentsval väcker starka reaktioner – både innanför och utanför Polens gränser. Det är mycket som står på spel.

Vår media har varit den kanske mest pådrivande kraften i denna utveckling, och när den polska regeringen under de senaste åren har vidtagit åtgärder för att förhindra att en liknande propagandavåg ska dra över Polen har vår media givetvis reagerat skarpt. De inser förstås att ifall samma sak skulle göras här skulle mycket av det som de försökt bygga upp av den värdeliberala propagandaverksamheten få stryka på foten. Detta är något man behöver ha i minnet alltid när man läser dylika starkt vinklade artiklar.   

8 kommentarer:

  1. Med facit på hand: det gick bra för Lag och rättvisa, som nu verkar få egen majoritet i Sejmen. Enligt rapporterna skulle den polska regeringen ha fått Bryssel på knä, något som man, om man bortser från de direkta följderna av desinformationen, måste se som tidernas skämt.

    Tankarna går osökt till den tyske juden Ernst Fraenkels beskrivning av den tyska dubbelstaten: å ena sidan en logiskt sammanhållen så kallad demokrati, å andra sidan det repressiva system där statsmakten kväser alla försök för de oliktänkande att få sin demokratiska röst hörd.

    Det blir säkert höjd svansföring från regeringens sida och tuffare följder för alla dem som, oberoende av erfarenhet och insikt, vågar tänka annorlunda.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Esa. "å andra sidan det repressiva system där statsmakten kväser alla försök för de oliktänkande att få sin demokratiska röst hörd."

      Skillnaden mellan idag och tiden innan Lag och Rättvisa kom till makten är att idag finns det en beaktansvärd värdekonservativ media i landet. Innan var situationen i princip som här där all media är i händerna på värdeliberaler. Enligt de uppgifter jag har (obekräftade) skulle idag ca 1/3 av median i landet vara värdekonservativ medan 2/3 är som här. Om detta stämmer är det långt ifrån den situation du målar upp. Men vår media, som inte nöjer sig med mindre än totalt monopol, reagerar givetvis på att "ondskan" sticker upp huvudet. Så får det ju inte vara!

      Radera
  2. Parlamentsvalet handlar inte i första eller ens i andra hand om massmedia. Pressen har kallats den tredje statsmakten.

    Jag är oroad över stark koncentration av politisk makt till ett enda parti, så som i Ryssland, Ungern och Polen. Den som sitter på mycket makt kan vilja utvidga den på ett orättfärdigt sätt, vilket redan skett i alla dessa länder. Det här kommer att fortsätta och det är illa för befolkningen.

    Det här ingen betydelse om den politiska makten innehas av en värdekonservativ eller värdeliberal aktör, för ingendera är i etisk mening god i sig. Det avgörande är hur makten förhåller sig till dem som på ett eller annat sätt, på goda grunder, avviker från normen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Esa. Makt korrumperar. Så är det alltid. Så till den delen håller jag fullständigt med dig.

      Radera
  3. Tja, du kunde i ärlighetens namn hålla med om allt det andra också. Ur ett lutherskt perspektiv finns det ingenting gudomligt i vare sig höger eller vänster. Ingendera sidan bygger i grund och botten på Guds ord, och oavsett vilkendera sidan det är som får makten leder det till förtryck av den andra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. KD är varken höger eller vänster....https://www.dagen.se/debatt/kd-ar-varken-hoger-eller-vanster-1.1479850 Kan hålla med om många punkter men KD har verkligen farit vilse då man i abortfrågan har farit helt vilse.... Varför vill man inte stå upp för rätten till liv ?????

      Radera
    2. Esa. Nej, det finns inget gudomligt i varken höger eller vänster. Men när man ser på både nuet och historien har vänstern varit mycket mera kristendoms- och frihetsfientlig än vad högern har varit. Undantag finns givetvis, men det här är regeln. Därför menar jag att högern alla gånger är att föredra framom vänstern. Men, som sagt, makten korrumperar och om ett parti, vilket som helst, får för mycket makt kommer detta parti att missbruka makten. Det är, tyvärr, också en regel i en fallen värld.

      Radera
    3. Anonym 00:28. Ja, det kan man fråga sig. Svaret torde vara makthunger. Samma sak också när Kd:s partiledare går med i pride-paraden. Men observera att detta gäller i Sverige. I Finland är linjen nog ännu en annan.

      Radera